Mersin Üniversitesi yerleşkesinde 20 Ekim – 26 Ekim 2014 tarihleri arasında üniversitelerin fen bilimleri alanlarında eğitim gören lisans 3. ve 4. Sınıf öğrencilerine yönelik Gökbilim Eğitimi verilecektir. Eğitimin düzenlenmesi için “TÜBİTAK 2229- Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı”na başvuru yapılmıştır. Projenin desteklenmesi halinde etkinliğe kabul edilecek katılımcıların yol ve konaklama-iaşe giderleri TÜBİTAK tarafından desteklenecektir. Projeye katılmak isteyenlerin en geç 15 Ekim 2014 tarihine kadar aşağıdaki başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Eğitime kabul edilecek kişilerin isimleri 18 Ekim 2014 tarihinde web sitemizden ilan edilecektir.
PROJE AMACI
Mersin Gökbilim Eğitimi ve Bilim Kampı projesinin amacı Gökbilimin fiziksel temellerini ve temel kavramlarını lisans öğrencilerine sunum materyalleri ve gözlem araçları ile anlatarak gök cisimlerinin yapısını ve fiziksel özelliklerini kavratmaktır. 7 gün sürecek eğitimin sonunda katılımcıların hedeflenen kazanımları şöyle sıralanabilir:
1. Gökbilimin fiziksel temellerini kavrar.
2. Gökbilimin tarihsel bir çerçevede ilgi alanını ve gelişimini öğrenir.
3. Güneşi, güneş sisteminin yapısını ve özelliklerini öğrenir.
4. Yıldızların evrimini, yapısını ve özelliklerini öğrenir ve çıplak gözle parlak yıldızları ve takımyıldızlarını incelemeyi öğrenir.
5. Bulutsuların, Samanyolu’nun ve Gök Adalarının oluşumlarını ve özelliklerini öğrenir.
6. Çeşitli gök cisimlerinin modellemelerini yaparak özelliklerini uygulama yoluyla kavrar.
7. Gökbiliminde kullanılan yazılımlar hakkında bilgi edinir ve bu yazılımlar yardımıyla çeşitli gök olaylarını izlemesini öğrenir.
8. Gökyüzünün incelenmesinde kullanılan teleskopların özelliklerini ve kullanımını öğrenir, teleskop ile gökyüzü gözlem yaparak gökyüzünü daha yakından inceleme olanağı yakalar.
9. Kendi teleskopunu yapmayı öğrenir.
10. Mikro evrenin ve makro evrenin oluşumunu fiziksel temelde öğrenir ve en küçük ile en büyüğün boyutlarını kavraması sağlanır.
11. İnsanoğlunun en büyük sorusu olan ‘evrende yalnız mıyız?’ sorusunu yanıtlamaya çalışır
12. Astronomi ve Astroloji arasındaki farkı öğrenir, gerçek bilim ile sahte bilim arasındaki farkı
ayırt edebilir.
Kapsam:
Proje; Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, K. Maraş ve G. Antep illerinde yer alan üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Teknolojileri Bölümleri ve Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi, İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Ortaöğretim Fen- ve Matematik Alanları Eğitimi ABD lisans 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır.
Bu üniversitelerden seçilecek öğrenciler için 4. sınıfta olanlar öncelik alınacaktır. Ayrıca seçilecek öğrenciler için temel ölçüt katılımcının ağırlıklı not ortalamasının en az 2.5/4 olmasıdır. Kontenjan fazlası başvuru olursa öğrencilerin seçimi başvuru sırasına göre yapılacaktır.
İletişim
Doç. Dr. Kenan SÖĞÜT
e-posta: kenansogut@gmail.com