MEB 2024 – 2028 STRATEJİK PLANI

meb
Milli Eğitim Bakanlığı

MEB Millî Eğitim Bakanlığı, 2024-2028 Stratejik Planı hazırlıkları çerçevesinde, program ve alt program analizi, mevcut stratejik planın değerlendirilmesi, mevzuat incelemesi, üst politika belgeleri ve paydaş görüşlerinin analizi gibi öncelikli çalışmaları yürüttü. Bu kapsamda, 94 bin 747 iç paydaş ve 16 bin 726 dış paydaşın görüşleri alınarak planın gelişimine katkıda bulunuldu.

Stratejik plan, yedi ana amaç, bu amaçlar altında belirlenen beş yıllık hedefler, bu hedeflerin ölçümlenmesini sağlayan performans göstergeleri ve hedeflere ulaşmak için atılacak somut adımları içerir. Ayrıca, hedeflerin beş yıllık perspektifteki tahmini maliyetleri hesaplanarak kaynak ihtiyaçları belirlendi. Amaç ve hedeflerin takibi için “Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Modeli” oluşturuldu.

Geleceğe yönelik stratejilerin şeffaf, güvenilir ve hesap verebilir bir ortamda uygulanmasını sağlayan Millî Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı, kamu kaynaklarının etkili ve ekonomik bir şekilde kullanılmasını hedefler. Plan, eğitim paydaşları için önemli bir rehber niteliği taşır ve mevcut stratejik yönetim sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak orta ve uzun vadeli planlama, çok yıllık bütçeleme, performans göstergelerini belirleme ve izleme, değerlendirme ile raporlama süreçlerini kapsar.

Toplumsal bir gereklilik olan eğitimle ilgili oluşturulan bu stratejik plan, kurumsal anlamda değişen koşullara uyum sağlamayı, kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını destekler. Bu bağlamda şekillenen MEB 2024-2028 Stratejik Planı, Türkiye’nin Yüzyılı hedeflerine ulaşılması için eğitimde erişim ve fırsat eşitliğini güçlendirmeyi, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimine destek sağlamayı, beceri ve süreç odaklı ölçme-değerlendirme mekanizmalarını geliştirmeyi, öğretim programlarını çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde sürekli güncellemeyi, uluslararası ve yurt dışı eğitim iş birliklerini artırmayı ve mesleki eğitimi güçlendirmeyi hedefler.

MEB Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2028 Stratejik Planı’na ilişkin sunumunda, bireylerin topluma uyum sağlaması, kişilik kazanması, iyi bir insan ve vatandaş olmasının nitelikli eğitim ile mümkün olacağını vurgulayarak, “Türkiye Yüzyılı’nda, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, kurumlarımızın belirlediği hedeflere ulaşmada temel yapı taşlarından biri olan stratejik planlama, Bakanlığımızın faaliyetlerinin yönetiminde ve millî eğitim alanındaki adımlarda bize ışık tutacak ve kararlılığımızı artıracak önemli bir olgudur.” dedi.

Bakanlığın öncelikli hedeflerinin motivasyonu yüksek, özgüven sahibi, merak eden, sorgulayan, analiz yapabilen; aynı zamanda erdemli, merhametli ve vicdanlı gençler yetiştirmek olduğunu belirten Tekin, şunları ekledi: “İstiklalden istikbale Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmek vizyonu ile gelenek ve gelecek arasında sağlam köprüler kuracağımızdan eminiz. Ülkemiz, sahip olduğu değerleri, birikimleri, 2053, 2071 hedefleri ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla gerçekten büyük bir ülkedir. Cumhuriyetimizin 100. yılının görkeminin gücü ile önümüzdeki yüzyılın planlarını yapmak, projeksiyonunu çizmek ve önümüzdeki yüzyılın ana gücünün Türkiye ve Türk milleti olması maksadıyla görevimiz olan maarif davasını layıkıyla yürüteceğimize inancım tamdır. En kıymetli hazinemiz olan evlatlarımıza ilişkin bizi bu hedeflerimize ulaştıracak, istikbalimizin mimari yapısını oluşturacak olan Türkiye Yüzyılı hedefimizin yol göstericisi ve toplumsal eğitim seferberliğimizin belgesi olacağına inandığım Millî Eğitim Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’nı kamuoyuna sunmaktan, belirlediğimiz hedefler doğrultusunda azim ve kararlılıkla çalışacağımızı bildirmekten kıvanç duyarım.

MEB MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2024 – 2028 STRATEJİK PLANI

1. AMAÇ: Temel eğitimde fırsat eşitliği ve eğitime erişimin sağlandığı, öğretim süreçleri ve eğitim ortamlarının etkin kullanıldığı bir ekosistem inşa ederek öğrencileri çağın gerektirdiği evrensel yeterliliklere sahip, millî ve manevi değerleri benimsemiş sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetiştirmek.

3. HEDEF: Temel eğitimde bilimsel, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal ve toplumsal hizmet
gibi alanlarda etkinliklere katılım oranı artırılacak ve sürekli öğrenmeye teşvik etmek amacıyla öğrencilere okuma kültürü kazandırılacaktır.

MEB STRATEJİLER:
S-1.3.1 Temel eğitim okulları arasında yarışmalar ve etkinlikler düzenlenecektir.

S-1.3.2 Türkiye Yüzyılı perspektifinde, ülkemizin gelecek vizyonu
doğrultusunda yeni eserlerin bilim, kültür, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin tanıtımı yapılacak; müze ve ören yerleri, tarihi
eserler ve camiler, kaleler, şehitlikler, kütüphaneler, bilim merkezleri,
üniversiteler vb. şehirlerimizin tarihi ve kültürel mekânlarının ziyaret
edilmesi sağlanacaktır.

S-1.3.3 Öğrencilerin insan, şehir, kültür ve medeniyet arasındaki ilişkiyi kavrayarak kendi yaşadığı şehri yakından tanıması, imkân ve özelliklerini öğrenerek mekân ve zaman ilişkisi bağlamında keşfetmesi, şehrinin soyut ve somut kültürel mirasını, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı etkinlikler yapılacaktır.

S-1.3.4 Öğrencilerin bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif ve toplumsal
hizmet etkinliklerine katılımını artırmak amacıyla çok yönlü destekleme ve izleme-değerlendirme mekanizmaları geliştirilerek, çocukların sağlıklı yaşam becerileri ve alışkanlıklar edinmeleri için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitelerine yönelik çalışmalar yürütülecektir.

S-1.3.5 Okul bahçeleri geleneksel çocuk oyunlarına yönelik düzenlenecek ve e-Okul Sistemi’nde bulunan sosyal etkinlik modülüne geleneksel çocuk oyunlarının izleme ve değerlendirme çalışması gerçekleştirilecektir.

MEB STRATEJİK PLANLAR: https://www.meb.gov.tr

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.