MATRANÇ-SAYILARIN DANSI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması

İLİ:İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE

OKUL ADI:  Özel Uğur İlköğretim Okulu

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Ilgın Sandalcı – Rümeysa Keleş

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Aslı Güngör

PROJE AMACI:
Matematiğin temel işlemleri ve sayıların genel özelliklerinin kolay ve zevkle öğrenilebilmesi,akılda kalıcılığının sağlanması,öğrencilerin akıl yürütme stratejilerini hızlı geliştirebilmelerini sağlayabilmeleri için alternatif yöntemler geliştirme.

PROJE HEDEFİ:
-SAYILARIN ÖZELLİKLERİNİN KOLAY KAVRANMASINI VE KALICILIĞINI SAĞLAMAK, -HIZLI VE DOĞRU İŞLEM YAPMA YETENEĞİNİ GELİŞTİRMEK, -MANTIK YÜRÜTME VE HIZLI KARAR VERME BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK, -STRATEJİ GELİŞTİRMEK, PLAN YAPMAK VE UYGULAMAK, -BUNLARI VE MATEMATİĞİN TEMEL KURALLARINI İÇEREN BİR STRATEJİ OYUNU HAZIRLAMAK PROJENİN HEDEFLERİDİR.

PROJE ÖZETİ:
Sayıların ilginç özellikleri ile mantıksal satratejiler birleştirilerek , bir oyun tahtası üzerinde 10 ar adet pulla iki kişi ile oynanan bir sayı oyunudur.Burada hem sayıların asallık, aralarında asallık, bölünebilme,ebob ekok gibi bir çok özelliğini iyi kavrama,hem kıvrak zeka kullanma, hem de rakip oyuncunun hamlelerini önceden tahmin edip oyuna yön verme becerileri aktif şekilde geliştirilmektedir.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
KONU:Sayıların özelliklerini kullanarak zeka geliştirici oyun oluşturma. KAYNAK TARAMASI: http://alies.sitemynet.com/articles/ems.htm YÖNTEMLER: Özetleme,zihinden işlem yapma,strateji geliştirme,mantık yürütme,mantık oyunu geliştirme ve modelleme,oyun oynama,broşür hazırlama,anket. BÜTÇE: 100 ytl GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER VE TAKVİM: 1-19 EKİM Matematik konuları,doğal sayıların özellikleri incelendi.Geliştirilecek oyunun yapısı,içeriği şekli belirlendi. 19 EKİM-30 KASIM Sayıların katları,ebob-ekoku,asal,aralarında asal olmaları gibi bir çok özelliklerini de katarak 10 ar tane karşılıklı oyun pulu ve 10×12 lik oyun tahtası taslak olarak oluşturuldu. Oyununun kuralları , oyunu oynayarak oluşturuldu,eksikler tamamlandı,gerekli değişimler yapıldı. 30 KASIM-14 ARALIK Çeşitli öğrenciler ve yetişkinler ile oyun oynandı ,anketler yapıldı ve yorumları alındı,bunlara göre bazı değişiklikler yapıldı. 14-30 ARALIK Gerek şekilsel gerekse kurallar olarak son haline getirilen oyun için gerçek oyun tahtası ve pulları yapıldı,boyama,yazma işleri tamamlandı. 30 ARALIK-18 OCAK -Oyuna MATRANÇ adı verildi.SAYIN OYUNCU kısmı hazırlandı.Oyun kuralları kitapçığı ve proje broşürü hazırlandı. -Proje sunumu hazırlandı.Son kontroller yapıldı. ULAŞILAN SONUÇLAR VE BU SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:Sayıların özelliklerini kavrama,akılda tutma,hayata aktarma gibi bir çok hususta oldukça başarılı olan MATRANÇ oyunu oluşturuldu.Hem, sayılar oyun tahtası üzerinde dans ediyor hem de mantık yarışı yapılıyor.Böylece zevkli,bilgilendirici,mantık geliştirici bir oyun oluşturulmaya çalışılmış ve hedeflenen amaca ulaşılmıştır.
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
Proje Yarışması
Bu Benim Eserim
Fen ve Teknoloji Projesi
Matematik Projesi