Matematik Projesi – ORİDESKOP(ORİGAMİDEN KALEYDESKOPA YOLCULUK)

PROJENİN ADI: ORİDESKOP (ORİGAMİDEN KALEYDESKOPA YOLCULUK)

PROJENİN AMACI: Origami ile kaleydescop hazırlamak.İki boyutludan, üç boyutluya geçmenin enteresanlığına ve matematikteki açıların ve çokgenlerin oluşumuna tanık olmak.

PROJENİN HEDEFLERİ:

* Kaleydoskop” kelimesi Yunanca kalos (güzel), eidos (biçim), scopos (izlemek) sözcüklerinden türetilmiştir.

Dürbün hareket ettirildikçe veya dürbünün çevrili olduğu yönde hareketli bir alan varsa görülen desenler de sürekli değişir.

Biz de bu bilgiden hareketle, kağıdın farklı açılarla katlanarak nasıl boyut kazandığını, bununla aynı kaleydoskop gibi farklı görüntüler elde edilip edilemeyeceğini göstermeye çalıştık.

Araştırmalar sonucu gördük ki kare veya dikdörtgen şeklinde alınan bir kağıt parçasından,birbirinden değişik görüntüler elde ediliyor. Biz de kendi kaleydoskopumuzu hazırladık.

Bir parça kağıt üzerinde belli açı ve geometrik katlamaların tekrarlanması sonucu hazırlanan kağıtları bir örüntü mantığı ile birbirine ekleyerek, birbirinden farklı görüntüler ve hatta çok yüzlüler oluşturabilmek.

Kağıt katlamalarla örüntüler elde etmek.

Kağıt katlamayla oluşan açıları belirleme.

Kağıt katlamayla çokgenler oluşturmak.Oluşan çokgenlerin hareketli hale getirilmesi.Oluşan bu hareketlerin yönünü belirleyip hareketli bir resim albümü oluşturma.

Kağıt katlamayla simetrik şekiller elde etmek.

Oran-orantı, simetri, açılar,kesirler,örüntü,uzunluk ölçüleri, nokta, doğru, ışın, düzgün çokgenlerde açılar, geometrik şekiller konularında araştırma yapma ve uygulama.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1) Projenin konusuna karar verildi,

2) Çalışma takvimi hazırlandı,

3) Origami ve kaleydeskop internetten araştırıldı,

4)Origami ile kaleydoskop yapılan bir çalışmanın ülkemizde ve yurt dışında var olup olmadığı konusunda ilgili literatür taraması yapıldı ,benzerinin ülkemizde olmadığı yurt dışı kaynaklarda olduğu görüldü,

5) Bizim oyun amacıyla yaptığımız tuzluğun aslında basit bir kaleydoskop olduğunu gördük.

6) Bir dikdörtgen üzerine çizilen paralelkenarların katlanması ile üç boyutlu üç farklı resmi birleştiren kaleydoskop elde edildi.

7) Oluşturduğumuz hareketli resim albümünü, daha fazla paralel kenarla denedik. Ortaya yine hareket ettirilebilen bir çiçek formu çıktı.

8)Oran-orantı, simetri, açılar,kesirler,örüntü,uzunluk ölçüleri, nokta, doğru, ışın, düzgün çokgenlerde açılar, geometrik şekiller, simetri, örüntü konularında araştırma yapıldı ve uygulamalı görüldü.

ULAŞILAN SONUÇLAR :

1) Kare veya dikdörtgen şeklinde alınan bir kağıt parçasının çeşitli geometrik şekiller doğrultusunda katlanması ile kağıda boyut kazandırıldı, farklı çok yüzlüler elde edildi.

2) Kaleydoskop da nasıl her seferinde farklı geometrik şekiller oluşuyorsa bunu kağıt katlayarak da elde edebileceğimizi fark ettik.

3) Origami ile kaleydoskop oluşturduk.

4) Matematiği kullanarak görselliğe hitap eden sanat eserleri oluşturduk.

5) Fen dersi ile matematik dersi arasında bağlantı kurarak, astronomiye ilginin artması, boyut kavramını yaparak görmek.

6) Açılar, oran- orantı, geometrik cisimler, nokta, doğru, ışın, kesirler , geometrik şekiller, düzgün çokgenlerde açı , uzunluk ölçüleri, simetri, örüntü konusunun origami yaparken pekişmesi.

7) Bir küp açılımından yola çıkarak aynı yüzey alanına sahip farklı çok yüzlüler elde etmek.

8) Küplerin birleşimi ile oluşan şeklimizin günlük hayatta ahşaptan yapılarak kitaplık ya da paravan olarak da çok amaçlı kullanılabileceğini, küplerin içinin bazen nereye koyacağımızı bilemediğimiz ıvır-zıvırları ortadan kaldırmak için de kullanılabileğini düşündük.

9) Üç farklı görüntüyü elde ettiğimiz origami-kaleydoskopu ise fotoğraf albümü yapımında (puzlle mantığı ile üç parça fotoğrafı bütünlemek) , derslerle ilgili önemli yerlerin parçalarını birleştirip konunun bütünlüğüne ulaşmada ) Katlamalarla oluşturulan şekillerden bazıları örüntü oluşturdu.Bunlar kenar uzunlukları birbirine eşin olan şekiller ve birleştirildiğine 360 dereceyi tamamlayan şekillerdi onu gördük.

10 ) İnce kağıtla katlama zor ve riskliydi. Kolay yırtılabiliyordu. Çok küçük ve çok büyük kağıtla da katlama zor oluyordu. Katlamaya başlarken ölçüler çok önemliydi. Günlük hayatta kullanılan göz kararı dediğimiz şey deneyimlemeyle, yaparak yaşayarak elde ediliyormuş onu gördük.

PROJE BÜTÇESİ:

Sadece renkli elişi kağıdı ve renkli katon kullanılmıştır: 30 TL

FAALİYETLERİN TAKVİMİ:

4-18 Ekim : Projenin konusuna karar verme-araştırma ve literatür taraması yapma

19 Ekim-9 Kasım: Projenin içeriğine ve kurallarına karar verme

10 -26 Kasım: Origami ile farklı çok yüzlüler oluşturma, katlayarak açıları ve çokgenlerdeki açıların hesabı ile örüntü oluşturma.

27 Kasım-16 Aralık: Oluşturulan çok yüzlülerin bir araya getirilmesi ile her hareketle değişen farklı görüntüler ortaya çıkarma.

17 Aralık-3 Ocak: Yapılan çalışmaları arkadaşlarımızla paylaşma ve fikirlerini alma.

4 -20 Ocak: Çok yüzlü bir fotograf albümü hazırlama. Çok yüzlü bir çiçek hazırlama.

21 -31 Ocak: Son kontrollerin yapılması.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

1) Kağıt katlama da bir hareket sürekli tekrarladığı için sabırlı olmayı da gerektiriyor. İlk bakıldığında çok kolaymış gibi görülen şekiller, belirli bir açı ile katlanmadığında istenilen simetrik şekiller oluşmuyor.

2) Kare ya da dikdörtgen şeklindeki bir kağıda boyut kazandırarak hareketli bir çok yüzlü elde ediliyor.

3) Origami ile kaleydoskop oluşturulabiliyor.

4) Matematik sınır tanımıyor çünkü matematik yapmak sadece dört işlem yapmaktan ibaret değilmiş onu görmemizi sağladı. Kağıt katlamanın da matematiği varmış. Sonuçları bizim için çok eğlenceli oldu. Ortaya göze de hitap eden adeta sanat eserleri çıktı.

5) Kaleydoskopta bir boşluğa bakarak silindirin içindeki aynalar vasıtasıyla cisimleri farklı renklerde ve farklı geometrik şekillerle görmenin fen dersinin bir bölümünü oluşturan astronomiye de ilgiyi artırmasını, yapılan çalışmaların fen dersine entegre edilmesini de sağladı.

6) Açılar, oran- orantı, geometrik cisimler, nokta, doğru, ışın, kesirler, uzunluk ölçüleri, düzgün çokgenler de açı, simetri, örüntü konusu origami yaparken pekişti, yaparak öğrenmenin daha keyifli ve kalıcı olduğuna karar verildi.

7) Bir küp açılımından yola çıkarak aynı yüzey alanına sahip farklı çok yüzlüler elde edildi.

8) Küplerin birleşimi ile oluşan şeklimizin günlük hayatta ahşaptan yapılarak kitaplık ya da paravan olarak da çok amaçlı kullanılabileceğini, küplerin içinin bazen nereye koyacağımızı şaşırdığımız ıvır-zıvırları ortadan kaldırmak için de kullanılabileği, sadece düşünme boyutunda kaldı, henüz hayata geçiremedik.

9) Üç farklı görüntüyü elde ettiğimiz origami-kaleydoskopu ise fotoğraf albümü yapımında (puzlle mantığı ile üç parça fotoğrafı bütünlemek) , derslerle ilgili önemli yerlerin parçalarını birleştirip konunun bütünlüğüne ulaşmada kullandık.

PROJENİN ÖZETİ:

Origami ile oluşturulan çok yüzlülerin bir kaleydoskop gibi farklı görüntüler oluşturmasını sağlamak. Ortaya çıkan görüntülerin adeta bir sanat eseri olması bizim hem öğrenmiş hem de sabırla bir çalışmaya imza atmamızı sağladı.

http://www.projeokulu.net/proje-bankasi

Doç.Dr.Belma Tuğrul ve Mustafa Kavici -Kağıt Katlama Sanatı Origami ve Öğrenme- Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakultesi Dergisi Yıl: 2002(1) Sayı: 11

http://www.origamiart.org/manually-kaleidoscope-making-origami-master-advanced-diy-ahttp://www.origamitessellations.com/ctivities.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Origami

http://www.en.origami-club.com/

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87i%C3%A7ek_d%C3%BCrb%C3%BCn%C3%BC

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=kaleydoskop

https://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=to+do+with+the+mathematics+of+origami+project&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1366&bih=643&wrapid=tlif135792977366210&um=1

http://foldplay.com/origami.action;jsessionid=4397993B106B40953E4FD7CFC75F78F4

http://www.explorelearning.com/index.cfm?method=cResource.dspChildrenForCourse&CourseID=127

İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE
ÖZEL UĞUR ORTAOKULU AKASYA SOK.NO:34 BEŞYOL SEFAKÖY-KÜÇÜKÇEKMECE-İSTANBUL
MATEMATİK – ORİDESKOP(ORİGAMİDEN KALEYDESKOPA YOLCULUK)
ASLAN ULAŞ GÜVEN CENK BORA ŞİMŞEK
GÜLGÜN YASEMİN DEMİRCİ

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.