MARKA Desteğiyle Sıfır Enerjiyle Deniz Suyu Arıtılıyor

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), tarafından 2011 yılında kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik teklif çağrısı usulüyle çıkılan Araştırma Geliştirme ve Yenilikçilik Mali Destek Programı (2011 Yılı ARGE-KAGM) kapsamında “Güneş ve Rüzgâr Enerjisiyle Çalışan Hibrit Ters Osmoz Deniz Suyu Arıtma Sistemi” başlıklı projesi ile karşılıksız mali destek almaya hak kazanan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) sekiz aylık bir süre sonunda Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali ATA ve ekibi tarafından başarıyla tamamlandı.

Sistem Kendi Enerjisini Kendisi Üretecek
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile yapılan bu projede, deniz suyu arıtılırken harcanan enerjiyi sitem kendisi üretecek. Bu yöntemde en önemli sorun, sistem yüksek basınç pompaları ile çalıştığı için elektrik sarfiyatının fazla olmasıydı. Projede ise ters osmoz cihazının çalışması için gerekli olan enerji, güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri vasıtasıyla şebekeden bağımsız bir şekilde (off-grid) sağlanmakta. Aynı zamanda üretilen fazla enerji de jel akülerde depolanacak, depolanan enerji güneş ve rüzgârdan kazanılacak olan enerjinin yetersiz kalması durumunda sistem içerisinde kullanılacak.

Proje, pilot tesis olarak GYTE Kültür Merkezi’nde kuruldu. Proje kapsamında PVC borularla denize 100 metrelik hat çekildi ve denizin içerisine deniz suyu için özel yapılmış ve paslanmaz çelik kafesin içerisinde bulunan dalgıç pompası konuldu. Ters osmoz sistemi, çelik konstrüksiyon ile kurulmuş ve ses geçirmez yapı malzemesi içeren özel bir platformun içerisinde 1,5 ton /gün kapasite ile çalışıyor ve deniz suyunu kullanma suyuna dönüştürebiliyor. Sistem, şebeke elektriği kullanmadan çalışmasını sürdürebilecek.