İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
İÇİNDEKİLER
Amaç ve hedeflerim
Malzemeler
Projenin özeti
Proje raporu
Projenin yapılışı
Yöntem
Şematik gösterim
Proje bilgileri
Sıcaklık tablosu
Sonuç
Fotoğraflar
Kaynaklar
Amaç: Manyetik alanın, su bitkisi hücreleri üzerinde oluşturduğu etkileri gözlemlemek ve açıklamaktır.
Hedef: Son yüzyılda teknolojik gelişmelere bağlı olarak canlılar pek çok yerde manyetik alana maruz kalmaktadır. (Cep telefonları, evlerde kullandığımız elektrikli araçlar, elektrik nakil hatları gibi)…Fakat insanlar bu manyetik alanlarının zararlarını ve etkilerini bilmezler. Bilenler bile unutur ya da önemsemezler. Bu yüzden bizim hedefimiz bu manyetik alanın bitkiler üzerindeki etkilerini göstererek zararlarını açığa çıkarmaktır. Yani insanları bu konuda bilinçlendirmek ve uygulamalı olarak göstermektir.
MALZEMELER
Elodea(Akvaryum bitkisi)
7 adet test tüpü
Damlalık
7 adet lam ve lamel
Mikroskop
Su
Dereceli silindir
Tüplük
Güç kaynağı
Termometre
Elektrik kablosu
PROJENİN ÖZETİ
İlk olarak elodea bitkimizi 7 ayrı parçaya ayırarak deney tüplerine koyduk.Deney tüplerinin içine ise su koyduk.Daha sonra belirlenen sarım sayısı kadar elektrik kablolarını deney tüplerinin etrafına sardık ve güç kaynağına bağlayarak elektrik verdik.Daha sonra hepsini mikroskopta inceledik.Manyetik alana maruz kalmadan yüzeylerinin farklı olduğunu ve maruz kaldıktan sonraki yüzeylerini farklı olduğunu gözlemledik ve ayrı ayrı fotoğraflarını çekerek projeyi anlatmak istedik.
PROJENİN YAPILIŞI
Akvaryum bitkileri, 7 ayrı test tüpüne yerleştirilir ve içleri su ile doldurulur. Grup 1 den 6 ya kadar olan tüplerin etrafına artan sarım sayısında elektrik kabloları sarılarak manyetik alana maruz kalmaları sağlanır. 7. Grup ise bizim kontrol grubumuzdur ve kesinlikle manyetik alandan etkilenmemeleri için düzenekten uzak başka bir yere yerleştirilir. Test tüplerinin etrafına sarılan tellerden belli bir süre elektrik akımı geçirilir. Elodea bitki hücrelerinin manyetik alan içinde kalmaları sağlanır ve hücre yapıları mikroskop altında incelenir. Mikroskoptan
fotoğrafları çekilir.
YÖNTEM
1- Elodea bitki hücreleri 7 eşit parçaya ayrılarak test tüplerine yerleştirilir. Her gruptan parçalar alınarak lam üzerine yerleştirilir ve mikroskoptaki görüntüleri izlenir.
2- Her tüp üzerine 1-7 kadar numaralar verilir. Kontrol grubu olan 7. tüp başka bir ortama alınırken diğer tüpler şekilde görülen düzeneğe yerleştirilir. Tüplere sırası ile elektrik kabloları sarılmaya başlanır. tüpe 5 sarım tüpe 15 sarım tüpe 30 sarım tüpe 45 sarım tüpe 60 sarım tüpe 70 sarım yapılır. Test tüpleri aralarında 5 cm mesafe kalacak şekilde düzeneğe yerleştirilir.
3- Düzenek DC güç kaynağına bağlanarak, Elodea bitki hücrelerinin bir saat boyunca elektro manyetik alana maruz kalmaları sağlanır. Bir saat sonunda elektrik akımı kesilerek her tüpün sıcaklıkları ölçülür. Elodea bitki hücrelerinin hücre yapıları mikroskop altında incelenir. Bu görüntüler kamera yardımı ile mikroskoptan , fotoğrafları çekilir. Aynı deney farklı elektrik akımları ile farklı sürelerde tekrarlanır.
Proje takvimi
16.09/31.09 konu seçimi
1.10/15.10 araştırma/varsayım oluşturma
15.10/15.11 maket /model/deney yapımı
16.11/19.11sonuç raporu oluşturma
20.11/25.11 rapor yazımı
29.11 başvuru ve onay
PROJE BÜTÇESİ
100 TL
SONUÇ
Manyetik alanın etki etmediği kontrol grubu bitki hücreleri mikroskop altında incelendiğinde, klorofillerin hücre içinde dağınık olarak bulunduğu gözlenmiş, manyetik alana maruz kalan bitki hücrelerinde klorofillerin ise hücrenin çeşitli bölgelerinde öbek öbek toplandıkları görülmüştür. Sonuç olarak manyetik alana maruz kalan bitkilerin manyetik alandan etkilendiğini ve hücre yapılarında yukarıda anlatılan değişikliklerin meydana geldiği tespit ettik. Ancak akım kesildikten bir süre sonra hücre yapılarının tekrar eski haline geldiği gözlemlememiz sebebi ile manyetik alanın bitki hücrelerini uzun sürede nasıl etkileyeceğini tespit edemedik. Deneyde bitki hücrelerinin manyetik alandan etkilenmeleri en çok sarım sayısı 15 olan II. tüpte gözlenmiş. I tüpte net bir değişim gözlenememiştir. Diğer tüplerde, akım geçen tellerin ısınması ile sıcaklığın çok arttığı ve hücrenin şişerek hücre duvarlarının yıkıldığı gözlenmiştir.
KAYNAKÇA
Öncelikle bizi bu projeye yapmaya teşvik eden kişi Fen ve Teknoloji öğretmenimiz olan Ayhan Aydın’dır.Ayrıca projede birçok zorlandığımız adımlar oldu.Fakat öğretmenimiz bize yardım ederek projemizi bitirdik.