Liseliler Arası Sosyal Bilimler Makale Yarışması

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Bilim Merkezi Sosyal Bilimler Makale Yarışması (KBM-SOBİY); Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından desteklenmektedir.

HEDEF KİTLE
Türkiye geneli tüm ortaöğretim (lise) düzeyindeki öğrenciler yarışmanın hedef kitlesi olarak belirlenmiştir.

KAPSAM
Yarışma 5 ana alanda düzenlenecektir.

PSİKOLOJİ – SOSYOLOJİ – FELSEFE
Toplumlar, bilimin bulduğu cevaplar üzerinden dünya görüşlerini şekillendirdiği için eğitimde de bilimin bulduğu cevapların yaygınlaşmasını hedefler. Günümüzde Türkiye dâhil birçok dünya ülkesi, güncel bilimsel gelişmeleri milli eğitim programlarındaki derslere koymaktadır. Bu nedenle okullarda öğretilen bilimsel konular belli ölçülerde insanların günlük hayatına dâhil olmaktadır. Okullarda öğretilen “bilimsel düşünce biçimi”nin günlük hayatımızda kullanılabilirliğinin olup olmadığını tartışan bir makale yazınız.

DİN – AHLAK
İslam dini kendi felsefesini kurmuştur. Müslümanlar bu felsefe üzerinde kendi dinsel inançlarını tahkim etmişlerdir. İslam düşüncesinde bilgiye ulaşma yolları farklı bilginlere göre değişmektedir. İslam düşüncesinde bilginin değerlendirilmesi ve bilgiye ulaşma yollarının (epistemoloji) incelendiği bir makale yazınız.

TARİH – COĞRAFYA
Bilim tarihi, bir medeniyetin ulaştığı seviyeyi gösteren bir disiplindir. Türkler de kendi tarihi hafızasında bilim tarihi alanında önemli başarılara imza atmıştır. Türk İslam bilimsel serüveni içinde önemli başarılara imza atmış bilim insanlarının bilimsel biyografileri, yaptığı önemli çalışmalar, keşifler ve deneylerin anlatıldığı ve bilimsel ortam ve kurumları inceleyen bir makale yazınız.

EKONOMİ
Para insanlık tarihini derinden etkileyen belli başlı buluşlardan birisidir. Bilinen tarihsel sürecin başından günümüze kadar toplumların sahip oldukları ekonomik, siyasal ve hukuksal sistemler sürekli değişim ve dönüşüm geçirmekte ve insanların ve toplumların ihtiyacına göre evrilmektedir. İnsan toplulukları tarihsel süreçte farklı ekonomik sistemler kullana gelmiş ve zaman içinde bu sistemler değişim ve dönüşüm geçirmiştir. İnsan toplulukları toplayıcı geçimlik veya göçebe geçimlik ekonomilerden uzmanlaşmış tarımsal ekonomilere, oradan parasal veya parasal olmayan değişim ekonomilerine ve en son olarak da parasal pazar ekonomilerine geçmişlerdir. Bu süreç içinde ekonomik sistemin etkinliğini artırmak için toplumlar finansal ve mali yenilikler yaparak uygarlık ve refah düzeylerini artırmışlardır. Para bu yeniliklerden en önemlisidir. Günümüzde de para ve parasal gelişmeler hala bütün dünya ekonomilerini ciddi derecede etkileyen konuların başında gelmektedir. Bu sebeple para konusunun düşünülmesi, tartışılması ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesine bir katkı olması açısından önemli görülür.

Bu sebeple Paranın icadıyla beraber üstünde taşıdığı fonksiyonları ışığında ekonomik faaliyetlerdeki önemini ve katkısını tarihsel gelişimi ve günümüze kadarki evrimi de dikkate alarak tartışınız.

DİL – EDEBİYAT
Konya, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti ve Osmanlı döneminde de belli dönem içinde sancak şehridir. Şehrin bu önemine dikkat çekecek çalışmalar Konya’nın tarih içindeki konumunu daha anlaşılır kılacaktır. Şehrin bu konumundan ötürü birçok seyyahın uğrak noktası, menzili olmuştur. İbn Batuta ve Evliya Çelebi gibi batılı ve doğulu seyyahların seyahatnamelerinden yararlanarak Konya’nın şehir betimlemeleri, folkloru, kültürel yaşamı ve genel yapısını ortaya çıkartan ve analiz eden bir makale yazınız.

YARIŞMANIN İŞLEYİŞİ
Öğrenciler, 5 farklı alanda hazırlanmış soru cümlelerinden bir tanesini seçerek belirtilen kurallara uygun makale yazacaklardır. Yazılan makaleler www.kbmsobiy.com web adresine belirtilen tarihe kadar yüklenecektir. Makale gönderim tarihi sonra erdikten sonra alanında uzman akademisyenler ön elemeyi geçen makaleleri ilan edeceklerdir. Her alanda ön elemeyi geçen ve ilk 10’a giren makale sahipleri danışman öğretmenleri ile Konya’da ağırlanacaktır. Öğrenciler Konya Bilim Merkezinde mülakata girdikten sonra aynı gün düzenlenecek ödül törenine katılacaklardır. Ödül töreni sonrasında Konya şehir gezisi düzenlenecek ve program sona erecektir.
Konya Bilim Merkezinde yapılacak sunum ve mülakat performanslarına göre değerlendirmeler yapılacak ve yarışmada dereceye girenler son gün düzenlenecek ödül töreninde ilan edileceklerdir. Değerlendirmeler %60 makale, %40 sunum/mülakat dağılımına göre yapılacaktır.

ÖDÜLLER
Her Alanda 1. Ödülü 4.000 TL
Her Alanda 2. Ödülü 3.000 TL
Her Alanda 3. Ödülü 2.000 TL

Her alanda 3 derece ödülü 1 mansiyon ödülü verilecektir.
Mansiyon Ödülleri 1.000 TL dir.
İlk üç dereceye giren danışman öğretmenlere 1.500’ er TL ödül verilecektir.
Dereceye giren öğrencilere okulları ve kendi adlarına temsili olarak altın, gümüş ve bronz madalyalar verilecektir.

Öğrenciler makalelerini en geç 15.08.2019 tarihine kadar başvuru formu eksiksiz doldurulmak üzere kbmsobiy.com adresine yükleyecekledir.