Liseler Arası Viral Reklam Yarışması

Viral Reklam Yarışması
Liseler Arası Viral Reklam Yarışması

DAÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIK BÖLÜMÜ

LİSELER ARASI

VİRAL REKLAM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

1. YARIŞMANIN AMACI: DAÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, ülkemizin geleceği olan gençlerin, sorgulayan, araştıran, düşünen bireyler olarak yetişmesine katkı koymak, onlara dijital dünyaya ayak uydurarak kültürel değerlerine sahip çıkmalarını sağlamak, onları teşvik edip cesaretlendirmek amacıyla, Kuzey Kıbrıs Turkcell, Noyanlar Grup KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve KKTC Turizm Bakanlığı işbirliğinde Liseler Arası Viral Reklam yarışması düzenlemiştir.

2. YARIŞMANIN KONUSU: Toplumumuzu bir arada tutan, birleştiren, sosyal ağlarımızın oluşmasını sağlayan kültürümüzün, nesilden nesile aktarılması gün geçtikçe daha da önemli hale gelmiştir. Bu bağlamda gençlerimizin, yaşadığı bölgenin kültürel zenginliklerini konu alan, dijital ortamda hazırlayacakları eserlerle bölge kültürünü tanıtmaları esas alınmıştır. DAÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, Kuzey Kıbrıs Turkcell, Noyanlar Grup, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, KKTC Turizm Bakanlığı işbirliğinde, Liseler arası bu yıl ilk kez yapılacak olan viral reklam yarışma konusunu “Kültürünü Yaşat” olarak belirlemiştir.

3. YARIŞMAYA KATILIM ŞARTLARI

Yarışmaya KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı resmî ve özel okullardaki Lise (9.10.11.12. sınıf) öğrencileri katılabileceklerdir.
Başvuru yapılan eserin, KKTC Anayasası, “41/2006 sayılı KKTC Milli Eğitim, Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Yasası, 17/1986 sayılı KKTC Milli Eğitim Yasasının genel amaçlarına uygun olarak, ilgili yasal düzenlemelerde belirtilen ilke, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu şekilde hazırlanmayan eserler değerlendirilmeye alınmayacaktır.
Bir kişi birden fazla eser ile başvurabilir. Bu durumda her bir başvuru için ayrı başvuru formu doldurulmalıdır.
Yarışmaya başvurusu yapılan eserin daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış, ödül almamış ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.
Yarışmaya katılanlar katıldıkları eserin her türlü yayım hakkını DAÜ İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’ne ücretsiz olarak devrettiğini kabul ve yayımlanan eser için telif ücreti almayacağını taahhüt eder.
Eser içeriklerinde geçecek olan özel ve tüzel kişilere ait isimlerin kullanımıyla ilgili yasal hak ve sorumluluklar katılımcıya aittir.
Yarışmaya başvuru yapanlar eserlerin, mpeg4 veya mov formatında, HD kalitesinde; Cep telefonu ile yapılacak çekimler 16:9 formatında (yatay) olacak şekilde hazırlamalıdır.
Yarışmaya katılacak viral reklamlar en az 1 dk. olmalı, en fazla 5 dk’yı geçmemelidir.
Düşük çözünürlüklü viral reklamlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Eserler kesinlikle orijinal olmak zorundadır. Stok görüntü veya daha önce yayınlanmış 2. şahıslara ait görüntüler tespit edildiğinde yarışmacı direkt elenecektir.
Eser Türkçe dilinde veya Türkçe altyazılı olmalıdır.
Eserin hiçbir bölümünde reklam içerikli veya bir sponsora ait olabilecek logo ve herhangi bir markayı temsil edebilecek görsel ve sesli içerik kullanılamaz.
Eserlerde kaynak belirtilmeden alıntı yapılmamalıdır. Yapıldığı takdirde bildirilmesi zorunludur.
Viral reklam çalışmalarının üzerinde ya da başında, katılımcının ismi veya logosu kesinlikle bulunmayacaktır. Viral reklam sonundaki siyah ekrana yarışmacı bilgileri (rumuz ve viral reklam ismi) yarışmacı tarafından eklenecektir.
Toplumsal ahlak ilkelerine uymayan, Anayasa, Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçlarına uygun olmayan, ırkçılık veya ayırımcılık özellikler içeren viral reklamlar yarışma dışı bırakılacaktır.
Word formatında hazırlayıp dijital ortamda ve ıslak imzalı EK-1 Başvuru Formu ve Taahhütnamesi ile anil.kemal@emu.edu.tr adresine mail yolu ile ulaştıracaklardır. Teknik şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
DAÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, eser ile ilgili her türlü tasarruf hakkına sahiptir.
Başvurusunu tamamlayan her öğrenci şartnamedeki her hususu kabul etmiş sayılacaktır.
Yarışma ile ilgili değişiklik yapma hakkı, sosyal medya hesaplarından (Facebook: Emu Public Relations and Advertising Department ve Instagram:emuprad sayfalarından önceden duyurmak kaydıyla DAÜ İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’ne aittir.
Yarışmanın ödül töreni Haziran 2022’de jüri üyelerinin de katıldığı bir tören ile yapılacaktır.
Eserler, 31 Mayıs 2022 Salı günü mesai bitimine kadar “xvi” maddesinde belirtilen e-mail adresine ulaştırılacaktır.
Jüri üyeleri kendilerine gelen eserleri EK-2 Eser İnceleme ve Değerlendirme Formundaki kriterlere göre inceleyeceklerdir.
Yarışmanın jürisinde 11’i İletişim Fakültesinden (Dekanlık ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim üyeleri), bir Kuzey Kıbrıs Turkcell temsilcisi, bir Noyanlar Grup temsilcisi, bir KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı temsilcisi, bir de Turizim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşacaktır.
Jüri üyeleri kendilerine gelen eserleri EK-2 Eser İnceleme ve Değerlendirme Formundaki kriterlere göre inceleyeceklerdir. Değerlendirme puanı, tüm üyelerin vermiş oldukları puanların aritmetik ortalaması alınarak EK-3’e göre hesaplanacaktır.
Jüri üyelerinin verdiği kararlar nihai karar olup itirazlar işleme alınmayacaktır.

4. YARIŞMANIN ÖDÜLLERİ

Birincilik Ödülü: 5000TL+ Xiaomi Redmi Note 10s

İkincilik Ödülü: 3000TL+ Xiaomi Mi Band 6

Üçüncülük Ödülü: 2000TL+ Apple Airtag

VİRAL REKLAM NEDİR?

Viral reklam, doğal bir reklam türüdür. Viral reklamlarda, izleyiciler izledikleri videonun veya gördükleri bir görüntünün reklam olduğunu anlamamalıdır. Farklı bir deyişle, bir kişi bir videoyu izlediğinde izlediği şeyin reklam olduğunu bilmemelidir. Viral reklam, bu şekilde reklam yapıldığının farkında olmadığı video veya görüntülere denir. İzleyici bir film izler gibi reklamı izlemelidir. Ön planda olan hikayedir. Viral reklamlarda amaç, reklamın birçok kişi tarafından paylaşılmasını sağlamaktır.

Ancak bazı viral reklamlar, bir ürün veya markayı ön plana çıkarabilir veya reklamın sonunda marka veya ürünü gösterilebilir. Bu tarz reklamlar yine klasik/geleneksel reklamlardan uzak bir şekilde hikayeyi öne alır. Dolayısıyla reklam olduğu belli olan ancak hikayenin başta olduğu viral reklamlar da söz konusudur.

Son gün 31 Mayıs 2022

Ülkemizde Viral reklamın en büyük örneklerinden biri ‘Neydi Olacağı’ platformunun yaptığı reklamlardır denilebilir.

Aşağıda belirtilen linkler ülkemizde ve Türkiye’de yapılan viral reklam örnekleridir.

Who is Margaret Kenan? 🙂

Türk Hava Yolları İçin Düzenlenen Viral Reklam

Viral Reklam Örneği – Jolly Tour

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.