Türkiye’de ilk defa düzenlenen öğrencileri bilgisayarın başından kaldırıp ormana sürekleyen sporla robotiği birleştiren Dijital Yürüyüş Yarışmasına katılmaya ne dersiniz ?
Yarışmanın Amacı
Her geçen gün teknoloji hayatımızı biraz daha kolaylaştırırken bir taraftan da bizi kuşatıp içine çekiyor. İstatistiksel veriler gösteriyor ki teknoloji bağımlılığı her geçen gün artıyor. Gençlerimiz bilgisayar ya da telefon başında oldukça uzun zaman geçiriyor ancak bu sürede ortaya bir ürün koymuyorlar.
Sonuç olarak gençlerimiz zamanının çoğunu ya bilgisayar ya da telefonla uğraşarak verimsiz geçiriyor. Buna bağlı olarak hareketsiz bir hayat sürdürdükleri için sağlık sorunları artıyor. Ülkemiz yazılım ve elektronik sektöründe beklenen seviyede ticari ürün ortaya koyamıyor. Bu yüzden hem sektörden yeterince kar elde edilemiyor hem de teknolojiyi ihraç etmek zorunda kalıp daha çok zarar ediyoruz. Projemiz ile teknoloji bağımlılığına, tüketici olmaya, oyun ya da internet bağımlısı olup hareketsiz yaşam sürdüren gençleri bu durumlardan kurtarıyoruz.
Dijital yürüyüş projesinin öncelikli amacı ortaöğretim düzeyinde bulunan Ankara Kızılcahamam ilçesinde yaşayan gençlerin dijital dünyayı yakından tanımasını sağlamak; öğrenecekleri yazılım, kodlama, algoritma ve robotik kavramlarını kullanarak güncel hayat problemlerine çözümler üreten bir gençlik hareketi başlatmaktır. İlçemizde başlayacak olan bu hareketi daha sonrasında tüm Türkiye de 14-18 yaş arasındaki tüm gençlere “Dijital Yürüyüş” ile yaymak istiyoruz.
Dijital yürüyüş, teknoloji ile trekking ve oryantiring sporlarının karışımından oluşan bir müsabaka türü olacak. Gençlerimiz doğa parkurunda verilen görevleri ellerinde bulunan elektronik malzemeler ile çözümler üretecekler. Böylece teknoloji bağımlılarını yerlerinden kaldırıp sevdikleri şeyi doğada sporla yapacaklar ve kısıtlı zamanlarda ürünler ortaya çıkaracaklar.
Proje sürecinde edindikleri deneyimler ile milli ve manevi değerlerine bağlı, çevreye saygılı, bilgi ve özgüven sahibi, girişimci, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, uluslararası arenada akranları ile rekabet edebilecek, potansiyelini tam olarak ortaya koyabilen gençlere dönüşmesi hedeflenmektir.
Projenin yürütülmesi sırasında ve sonrasında düzenlenecek olan etkinlikler ile birlikte;
1. Gençlerin ortak bir amaç etrafında birlikte ve uyumlu çalışma kapasitelerinin artırılması,
2. Gençlerin proje üretme ve uygulama süreçleri ile sosyal hayata daha etkin katılması,
3. Gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri yapıların oluşturulmasını destekleyerek, özgüvenlerinin artırılması,
4. Sosyal dışlanmayla mücadele edilmesi, sosyal uyumun güçlendirilmesi,
5. Gençlerin topluma karşı sosyal sorumlulukları konusunda bilinçlendirilerek duyarlılık ve farkındalıklarının artırılması,
6. Gençlerin, fiziki güç, zaman, bilgi, beceri, sportif ve sanatsal yetenek gibi imkân ve özelliklerini, toplumsal dayanışmayı güçlendirme amacıyla parasal kazanç veya başka bir menfaat beklentisi taşımadan proje çalışmaları için kullanması suretiyle gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılması ve gönüllü çalışmaların artırılması,
7. Gençlerin yenilikçi fikirlerinin desteklenmesi, bu alanda tasarım, üretim ve uygulama süreçlerinde aktif rol almaları sağlanması,
8. Gençlerin bilimsel ve teknolojik yenilikler, internet ve sosyal ağlar konusunda bilgilendirilmesinin ve teknolojik yeniliklerin gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak üzere kullanımının desteklenmesi,
9. Gençlerin gençlik ve spor hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, gençlik ve spor faaliyetlerine yönelik destek sistemlerinin kalitesinin gelişimine katkı sağlanması,
10. Gençlerin yenilikçi teknolojilerden haberdar olması, eğitim öğretim kurumlarında bu alanda eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerinin yaygınlaştırılması,
amaçlanmaktadır.
Yarışma Ekibi:
Yarışma ekibi ortaöğretimde öğrenim gören 3 öğrenci ve bir danışman öğretmenden oluşur.
Yarışma Ekipmanı:
Her yarışma ekibinde bulunması gerekenler;
Yarışma ekibi muhakkak uzun süreli video kaydı yapabilmeli ve kaydı bilgisayara aktarabilecek gerekli ekipmana sahip olmalı.
(Yarışma esnasında yaptığınız her şeyin kaydını alıp değerlendirme jürisine teslim edeceksiniz. Video kayıtlarının net olmaması ya da bilgisayara aktarılamaması durumunda takımınız diskalifiye edilir.)
• Fişe takılı olmadan şarjı en az bir buçuk saat gidebilecek laptop
• Arduino uno, Arduino Mega, Arduino nano kartlarından biri
• Jumper kaplolar
• İhtiyaç olabileceğini düşündüğünüz tüm sensör ve modüller
• İhtiyaç duyabileceğiniz dc motor, servo motor ve step motor ile bunlara ait sürücüler; tekerlekler, pervaneler ve servo motor pervaneleri
• Breadboard, pertinaks (delikli levha)
• Pil, Lipo-pil, powerbank gibi güç kaynakları ve bağlantı kabloları
• Ekipmanların taşınacağı çanta
• Yağmur ihtimaline karşı şemsiye, yağmurluk
• Gerekli el aletleri (pense, yan keski, tornovida ,….)
• Bağlantı için kullanılabilecek makaron, plastik kelepçe, vida, cıvata, somun, …
Çantanızda bulundurabileceğiniz ürün adetlerinde bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yarışmacılar arazide yürüyüşe uygun ayakkabı ile yarışma alanına çıkmaları gerekir.
Yarışma Tarihi:
4-5 Mayıs 2019
Yarışma Şekli:
Yarışma Ankara ili Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkında gerçekleşecektir. Yarışma bölgesine her takım ayrı ayrı çıkacak danışman öğretmenler öğrencilere yarışma esnasında eşlik etmeyecek hiçbir şekilde öğrencilerle bağlantı kurmayacaklardır.
Yarışma bölgesi orman arazisinin içerisine dağılmış görev noktalarından oluşmaktadır. Yarışmaya başlayan öğrenciler başlangıç noktasından başlayıp işaretleri takip ederek görev noktalarına ulaşacaklar. Görev noktasına geldiklerinde gözlemciden görev kartlarını alacaklar. Görev kartlarında gerçekleştirmeniz istenen görevlerin senaryoları yer alacak. Örneğin “Ekibinizle geceyi burada geçirmeye karar verdiniz ve gün doğduğunda yola çıkmak zorundasınız uyuya kalmanıza engel olacak bir sistem tasarlayınız.” Görevi yerine getirmek için çantanızdaki ürünleri ve etrafınızda bulabileceğiniz dal, kozalak gibi malzemeleri kullanacaksınız. Tasarım yaparken ormana kesinlikle zarar verilmeyecek, çöp bırakılmayacak. Bu kurala uymayan yarışmacılar yarışmadan diskalifiye edilecekler. Takımlar görev noktasındaki tasarımı gerçekleştirdikten sonra ürünlerinin ve kodlarının videosunu çekecekler. Çekimden sonra ekipler kurdukları düzeneği dağıtıp ormandan kullandığınız ürün var ise tekrar yerine bırakıp bir sonraki görev yerine hareket edecekler. Takımlar bitiş noktasına ulaştığında çekmiş oldukları videoları görevliye teslim edecekler.
Takımlar her görev noktasında maksimum 20 dakika durabilecekler. Eğer bu süre içerisinde tasarım tamamlanamaz ise ormandan alınan ürünler yerlerine bırakılıp bir sonraki görev noktasına hareket edilecek. Takımlar yarışma bölgesinde kalabileceği toplam süre 130 dakikadır, bu sürenin sonunda yarışma bölgesinden çıkacaklar.
Değerlendirme:
Tüm yarışmacılar yarışmayı tamamladığında takım kaptanları toplantı salonunda jüri karşısına çıkarlar. Takım kaptanları çektikleri video üzerinden yazdıkları kodları kurguyu ve sistemin çalışır hallerini göstererek anlatacaklar. Jüri video ve anlatıma göre değerlendirmesini yapacaklar.
Her görev 20 puan üzerinden değerlendirir. Hazırlanan düzeneğin özgünlüğü (diğer kurgulardan farklı olması) 10 puan, sistemin verimli çalışması 10 puan şeklinde değerlendirilir. Yarışmanın tamamı 100 puan üzerinden değerlendirir.
Görev noktasını zamanında terk etmeyen takım 10 ceza puanı alır.
Yarışmadan takımların eşit puan alması durumunda bitirme süresi daha az olan takıma öncelik verilecektir.
Konaklama ve Yemek:
Yarışmamıza ilçe dışından katılan 20 takımın konaklaması ve 3 öğün yemeği proje bütçesinden karşılanacaktır.
Yarışma Başvuru Şekli:
Yarışma başvuruları http://kizilcahamamibnisina.meb.k12.tr/ adresinde duyurular sekmesinde bulunan başvuru formu ile yapılacaktır.
Son Başvuru Tarihi:
19.04.2019
Ulaşım:
Ankara’dan Fatih Sultan Mehmet Bulvarı (İstanbul Yolu) üzerinden geçen Kızılcahamam Halk Otobüsü ile sağlanır. Otobüsler her yarım saate bir hareket eder.
Uçak ile gelen yarışmacılar Esenboğa Havalimanından kalkan Havaş Otobüslerinden İstanbul Yolu Metro İstasyonunda inip yol üzerinden geçen Kızılcahamam Halk Otobüslerine binebilirler veya AŞTİ ‘den hareket eden Çankırı Çerkeş otobüsleri Kızılcahamam’a ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile Ankara’ya ulaşan yarışmacılarımız AŞTİ ‘den hareket eden Çankırı Çerkeş otobüsleri veya metro ile İvedik İstasyonuna gelip İstanbul Yoluna geçerek Kızılcahamam Halk Otobüslerine binerek Kızılcahamam’a ulaşabilirsiniz.
Ankara’dan yaklaşık bir saatlik yolculuk sonrasında Kızılcahamam’a ulaşmış olursunuz.
Kızılcahamam Halk Otobüsü İletişim
0 312 324 67 67 Ulaşım detayları için firma ile görüşebilirsiniz. Ayrıca otobüse binmeden önce ararsanız koltuk rezervasyonu yaptırabilirsiniz.
Not: Yarışma ekibi yarışma kurallarını değiştirme hakkını saklı tutar bu değişiklikler önceden tüm katılımcılara duyurulur.
Kızılcahamam’da Gezilecek Yerler ve Aktiviteler:
Kızılcahamam kaplıcaları meşhur bir ilçedir geldiğinizde termal tesislerinden yararlanabilirsiniz. Soğuk su Milli Parkında yürüyüş yapabilir koruma altında olan kara akbabaları gözlemevine uğrayarak görebilirsiniz. Ayrıca milli parkların içerisinde bulunan Yaban Hayatı müzesini gezebilirsiniz. Bunların dışında parkları ve müzeleri güzel zaman geçirebileceğiniz yeşil şehrimize sizleri de bekliyoruz. Tüm bu aktiviteler için yarışmacılarımıza serbest zaman verilecektir.
İletişim:
Eyüp AKBULUT
eyup2506@gmail.com