Lise Öğrencileri Arası Robotik Yarışması

VEFA LİSESİ Robotik Yarışması / Eğitim Robotları Yarışması
YARIŞMA ŞARTNAMESİ
Günümüz öğrencilerinin geleceğin teknolojisi ve hayatına hazırlıklarının ölçülmesi amacıyla düzenlenen robotik temalı yarışma.

Ülke çapındaki ortaöğretim kurumlarında öğrenim görün öğrencilere yönelik Robot Yarışması

Son Başvuru 02.04.2019

YARIŞMA KOŞULLARI
Yarışma Yeri ve Çevresi

Arena haritasının boyutu (Harita InkJet Yazıcı ile yapılmıştır) 220 x 120’dir .

Siyah 2cm-3cm genişliğinde çizgi yolun sonunda Model Bölgesi vardır Modellerin konumu ve yönü değişkendir.
Arenada Robotunuzun (30cm x 30cm) bir alan vardır, Göreve Buradan başlar.

Çevre, soğuk ışık kaynağı, düşük seviyeli aydınlatma ve manyetik parazitsiz olarak kategorize edilir. Çeşitli belirsizlikler nedeniyle, örneğin: arenanın yüzeyi inişli çıkışlı veya zikzaklı, aydınlatma koşulu değişken vs, yarışmacıların robotlarını tasarlarken çözüm için karşı önlemler almaları gerekir.

Ön ayar ve ek görevler dahil olmak üzere, her tur için 7 görev vardır. Kurallardaki zorluklara göre 6 adet ön ayar görevlendirilmiş ve zor, orta ve temel düzeyler açısmdan arenada 4 ila 5 adet ön ayar görevlendirilecektir; ek görevler sadece yarışmadan önce kamuoyuna sunulacak.

Önceden belirlenmiş görevlerin içeriği kuralda açıklanırken, değişken olan modellerin konumu ve yönü yarışmadan hemen önce yayınlanır. Ek görevler sadece yarışma öncesinde kamuoyuna sunulacak ve yarışmacılar robotun yapılandırma ve programlarını tasarlamak için mekan durumundan bahsetmelidir.

Önceden ayarlanmış görevler aşağıdaki bazı gerçek yaşam senaryolarını simüle eder:

Veri Yüklenmesi
1. Bulut sunucu modeli arenada sabitlenir ve joystick’in sonu dikey kalır.
2. Robot bulut sunucuya veri yüklemek için joystick’i çeker. Takım 60 puan alır.
3. Veri modeli, kartın üst yüzeyine temas etmeli ve yarışmanın sonuna kadar statülerini korumalıdır.

E-atık Yenilenmesi
1. E-atık bertaraf fabrikası arenaya yerleştirilir ve atılan E-atıklar (renkli şişeler) mıknatısa bağlanır.
2. Robot, E-atıkları (renkli şişeler) E-atık bertaraf fabrikasına kirişi çizerek koyar, daha sonra takım 50 puan alır.

Online Alışveriş
1. Arenada bir bilgisayar modeli konumlandırılır ve bilgisayar modelinin üst tarafındaki mıknatısa 2 renkli şişe eklenir.
2. Robot mıknatıstan renkli şişeleri alacaktır. Eğer şişe yere düşerse (modele dokunmadan), takım her biri için 20 puan alır, eğer şişe tabana geri taşınırsa her biri 30 puan alır.
3. Renkli şişeyi taşıyan robotun dikey gölgesi tabana girdiği sürece, takım puanlanacak.

Sistem Dönüşümü
1. “1001” basamağı yukarı bakacak ve kartı yere paralel olacak şekilde bir sistem dönüşümü arenada konumlandırılır.
2. Robot, ondalık sisteme göre “1001” rakamını “9” şekline dönüştürecektir. (Şekil “9” yukarı bakar ve düzlemi 45 dereceden daha az bir alan oluşturur) Takım 50 puan alır.

Navigasyon
1. Arenada bir GPS modeli yer alıyor.
2. Robot, oluşturduğu bileşenleri taşıyacak ve okları dikey hale getirmek için basınç koluna yerleştirecektir (ok ve düzlemden oluşan temas yüzeyi 90 derece olmalıdır) Takım 60 puan alacaktır.

Veri indirme
1. Veritabanı modeli arena ortasında konumlandırılır ve aksm indirilmesiyle aks seviyesinde veya dikey kain-. Ayrıntılar yarışmadan önce ilan edilecektir.
2. Robot veri toplayıcısını “veri” ye iter ve aksm etrafında döner. Veri toplayıcıya düşen her “veri” 40 puan olarak puanlanır.
3. Her iki durum da puanlanabilir (“Veri” veri toplayıcısına düşer veya veri toplayıcının üst yüzeyine düşer). Aksi takdirde ekip puan alamaz.

ROBOT KURALLARI
Robotun tasarım ve yapım kuralları ve yönetmelikleri: Tüm robotlar yarışmadan önce kontrol edilmelidir. Adaleti garanti altına almak için yarışma, yarışmacıların robotlarını yarışma sırasında rastgele kontrol edecek ve bu uyumlu olmayan robotların yönetmeliklere uygun olarak ayarlanmasını şart koşacaktır. Eğer robot bu ihtiyacı hala karşılayamıyorsa, yarışmacılar diskalifiye edilecektir.

Boyut
Robotun boyutu, kalkıştan önce 30 cm x 30 cm x 30 cm’den (Uzunluk x Genişlik x Yükseklik) daha büyük olmamalıdır; robotun yapısı tabandan ayrıldıktan sonra otomatik olarak uzayabilir.

Kontrolör:
Kontrolör tek tur sırasında değiştirilmemelidir.
Her robot sadece bir kontrolör kullanabilir.

Aktivatör:
Her robot toplamda sadece 4 motor kullanabilir.(Dijital direksiyon motoru yasaktır)

Sensör:
Her robotun kullandığı sensörlerin sayısında smır yoktur, aynı veya farklı problardan oluşan entegre bir sensör kullanılmayacaktır.

Yapı:
Robotlar plastik yapıştırma yapısını uygulamalıdır; şeritler, vidalar, perçinler, yapıştırıcı veya bantlar gibi aksesuarlar kullanılmamalıdır.

Güç:
Her robotun, 9V’tan daha düşük bir voltaja sahip ayrı bir aküsü olmalıdır, harici güç kaynağı, takviye, kademeli veya regüle edilmiş güç kaynağı kullanılmamalıdır.

YARIŞMA
1. Takım
1. Her takım 2-3 öğrenci (Haziran 2019’e kadar okulda okuyan öğrenciler) ve bir eğitmenden oluşmaktadır.
2. Yarışmacılar yarışmadaki tüm meseleleri olumlu ve gönüllü olarak, özsaygı ve öz disiplinle, takım arkadaşlarıyla, rakiplerle, gönüllülerle, hakemlerle ve yarışmaya büyük katkı sağlayan diğer insanlarla saygılı ve nazik bir şekilde etkileşime girerek mücadele edecek ve sağlam nitelikler geliştireceklerdir.

2. Kurallar
1. Yarışmaya 2-3 tur katılım sağlanır (ön veya yarı final). Her turun süresi 150 saniyedir.
2. Ekip ek görevler seçse bile süre uzatılmaz.
3. Tüm turlar bittikten sonra, takımları toplam puanlarına göre sıralayın ki bu da her turda puanlarının bir toplamıdır.
4. Düzenleme komitesinin kayıt ve pratik durumlar açısından kuralları değiştirmesi ihtimali vardır.

3 Prosedür
1 Robot ve program oluşturma

1. Yapılandırma ve programlama sadece hazırlık alanında gerçekleştirilebilir, arena haritasında hata ayıklama yapılabilir.

2. Yarışmacılar kayıttan sonra hazırlık alanına girebilirler. Hakemlerin yarışmacılar tarafından taşman teçhizatı kontrol etmesi gerekir. Hazırlanan robotlar hazırlık alanına taşınabilir ve tüm ekipmanların yarışma kuralları ve yönetmeliklerine uyması gerekir. Yarışmacıların organizasyon komitesi tarafından geliştirilmeyen telekomünikasyon cihazlarını taşıması yasaktır. Tüm yarışmacılar hazırlık alanında oturduktan sonra, hakemler ekip dağılımı ve ek görev kuralları diyagramlarını ekiplere bildirecektir.

3. Yarışmacılar, portatif hesap makineleri, tamir araçları ve yedek parçaları taşımalıdır. Yarışmacıların internette gezinmesi veya hazırlık alanında herhangi bir program indirmesi yasaktır; Yarışmacıların aynı zamanda mekânı kamerayla veya diğer cihazlarla çekmesi veya herhangi bir şekilde eğitmen veya ebeveynle iletişim kurması yasaktır.

4. Hata ayıklama ve mühürleme dahil 2 saat vardır. Yarışmacılar robotun yapısını gözden geçirme ve çevreye atıfta bulunan programı kullanma zamanından yararlanabilirler.

5 Arenada günlük aydınlatma uygulanır ve yarışmacılar bu doğrultuda sensörleri kalibre edebilirken, organizasyon komitesi de arena aydınlatmasının sürekli değişmez olduğunu garanti etmeyecektir. Işıklandırma, kamera veya video kamera, LED ışığı veya diğer bilinmeyen ışıklar nedeniyle yarışmanın ilerleyişini değiştirebilir, yarışmacılar kendi başlarına çözümler bulmalıdır.

Yarışmacılar hata ayıklamak için sırayla hazırlanmalı ve eğitimciler hiçbir şekilde müdahale etmelidir. Düzene itaat etmeyen takımlar uyarılabilir veya hatta diskalifiye edilebilir. Takımlar, hata ayıklama süresinin bitiminden önce, mühürleme alanının belirlenen yerine robot yerleştirecek, daha sonra arena kapanacaktır.

2 Yarışmadan önce hazırlanma
1 Yarışmacılar kendi robotlarını alırlar ve hakemler tarafından yarışma alanına yönlendirilirler. Düzenlenen süre içinde ortaya çıkmayan takımlar hükmen yenilmiş sayılır.
2. Yarışmacılar sahaya girdikten sonra tabanın yanında dururlar.
3. Yarışmacılar robotlarını tabana yerleştirirler, parçaları ve gölgeleri tabanın içinde kalması gerekir.
4. Yarışmacılar hazırlıklarını 2 dakika içerisinde tamamlarlar ve tamamlandıktan sonra hakeme bir sinyal verirler.

3 Başlama:
1. Hakem takımın hazır olduğunu doğruladıktan sonra, 3’ten geriye sayılırken yarışmacı robotu yavaşça yaklaştırmak için bir el kullanabilir.
“Başla” komutunu dinlerken, yarışmacı düğmeye dokunabilir veya sensöre robotu başlatmak için bir sinyal verebilir.

2. Ekip “Başla” komutu verilmeden önce robotu başlatırsa, bu işlem bir hata olarak kabul edilir ve takım buna göre uyarılır veya cezalandırılır (yeniden başlatma olarak sayılır).

3. Robot başladığında, sadece kontrolörün yerleşik programları tarafından kontrol edilecektir. Genel olarak, yarışmacılar robotlara dokunmayacaklardır. (Yeniden başlatma hariç)

4. Yarışmacılar, kasıtlı olarak bileşenleri parçalara ayırmayacak veya parçaları yere düşürmeyeceklerdir, bu tür davranışlar kasıtlı bir niyet olarak değerlendirilecektir. İstenmeyen şekilde düşürülmüş parçalar hakem tarafından derhal arenadan temizlenmelidir. Ayrılmış bileşenlerden dolayı puanlanan robot geçersiz olacaktır. Sabit bileşenler, belirli bir anda robotun yerleşik bileşenleri ile robotun gövdesi arasmda bağlantı olmadığını gösterir.

5. Taşınan nesneler yanlışlıkla robotun hızlı hızı veya program hatası nedeniyle kazara çıkarılırsa, nesneler arenaya geri dönemez.

4 Yeniden Başlama
1. Eğer çalışma başarısız olursa veya ilerlemede belirli bir görev tamamlanmamışsa, yarışmacılar yeniden başlatmak için robotu tekrar düzleme alabilir ve “Yeniden başlatma” kaydedilecektir; “Yeniden başlatma” öncesi tamamlanan görevler buna göre puanlanırken, taşınırken veya görev başarısızlığında taşman nesne geçersiz olur ve yarışma sonuna kadar hakem tarafından tutulur. Süreç boyunca zamanlama duraklatılmayacaktır.
2. Puan: Her turda, 0 kere yeniden başlatıldığında, takım 40 puan kazanır;
Bir kez yeniden başlatıldığında, takım 30 puan kazanır; İki kez yeniden başlatıldığında, takım 20 puan kazanır; 3 kez yeniden başlatıldığında, takım 10 puan kazanır; 4 kez veya daha fazla yeniden başlat, durumunda ise takım sıfır puan kazanır.
3. Yeniden başlatma zamanı her turda limitsizdir, ancak puan kazanma, 5.3.4.2’ye uygun olacaktır.
4. Yeniden başlatma döneminde zamanlama duraklatılmayacak veya yeniden başlatılmayacaktır.

5 Robot tabana bağımsız olarak geri dönebilir.
1. Robot, ileri ve geri gidebilir bu yeniden başlatma olarak sayılmayacaktır,
2. Robotun bağımsız olarak tabana geri dönme ölçütü, tabandaki dikey gölgesidir ve yarışmacılar zaten tabana geri dönen robotlara dokunabilirler.
3. Robot, bağımsız olarak tabana geri döndükten sonra, yarışmacılar robotun yapısını değiştirebilir veya onarabilir.

6 Yarışma sonu
1. Her tur 150 saniyedir.
2. Ekip bazı görevleri yerine getirdikten sonra, yarışmadan vazgeçmeye karar verdiklerinde hakeme için bir sinyal verecektir, hakem zamanlamayı durduracak ve kullanılan zamanı tek bir tur olarak değerlendirecektir; Aksi takdirde, takım yarışma bitene kadar beklemek zorundadır. (Hakem düdüğü çalar)
3. Hakem, yarışmanm sona ermesi için bir düdük çaldıktan sonra, yarışmacılar robotu anında kapatmalı ve robotu ve arenadaki bütün nesneleri el değmemiş halde bırakmalıdır.
4. Hakem puan tablosuna doldurur ve yarışmacılara puanlarını söyler.
5. Yarışmacılar arenayı temizler ve robotlarını hazırlık alanına geri götürürler.

5. Skor:
1 Ekip her turun sonunda görev başarılarına göre puanlandırılır. 3. bölümdeki ayrıntılara bakınız.
2 Tamamlanan görev sırası, tek bir görevin skorunu etkilemeyecektir.
3 Bazı görevler sadece model tabana geri alındıktan sonra puanlanabilir, bu arada aşağıdaki gereksinimlerin eşleştirilmesi gerekir:
1. Robotun bağımsız olarak tabana geri dönmesini sağlayan kriter;
2. Robotun ve modelin gölgesi kısmen veya tamamen örtüşür veya robot modelle iletişim kurar.

6. Faul ve Diskalifiye:
1. Zamanında çıkmayan takımın puanı her dakika için 10 puan düşecek; eğer takım hala çıkmıyorsa 2 dakika içinde diskalifiye edilecekler.
2. Hakem, takımın ilk yanlış başlangıcı için bir uyarı verecektir, robot Yeniden Başlatma için taban alanına dönmelidir ve zamanlama yeniden başlatılacaktır. 2. kez yanlış başlangıç, ekibin diskalifiye edilmesine yol açacaktır.
3. Bileşenleri bilerek ayırma, bir faul olarak kabul edilir. Takım, durumun ciddiyetine bağlı olarak diskalifiye edilebilir.
4. Eğer model robot veya yarışmacılar tarafından kasıtlı olarak veya ilerlemede hasar görürse, yarışmacılara bir uyarı verilecektir. Tamamlanmış olsun ya da olmasın, görev puanlanmayacaktır.
5. İşlem sırasında modelden ne robot ne de tabana dokunulmayacaktır, aksi halde “Yeniden başlatma” kaydedilecektir.
6. Hakemin talimatlarına uymayan yarışmacılar diskalifiye edilecektir.
7. Yarışmacılar, hakemin izni olmaksızın eğitmen veya velilerle özel olarak iletişime geçmeleri durumunda diskalifiye edilecektir

BAŞVURUNUN YAPILACAĞI YER
Takımlar; üyelerinin isim, soy ismini belirterek istenilen doküman ile birlikte vefalisesirobotik@gmail.com adresinden başvurularını yapacaktır.

İletişim Adresi:
Vefa Lisesi Kalenderhane Mh. Dede Efendi Sk. No:5 Fatih/İstanbul
Telefon: 0 212 5273872
Belgegeçer: 02125122148

ÖDÜL
Yarışmada;
Birinci olan ekibe Abilix Crypton 7 modüler eğitim robotu ve katılım sertifikası
İkinci olan ekibe Abilix Crypton 2 modüler eğitim robotu, ücretsiz yabancı dil eğitimi ve katılım sertifikası
Üçüncü olan ekibe Abilix Crypton 2 modüler eğitim robotu ve katılım sertifikası; verilecektir