LGS (Liselere Geçiş Sınavı), Türkiye’de ortaokul son sınıf öğrencilerinin liselere yerleşebilmek için girdiği bir sınavdır.
İşte LGS hakkında önemli bilgiler:
1. LGS Nedir?
“LGS” Türkçe’de “Liselere Geçiş Sınavı”nın kısaltmasıdır. Bu sınav, Türkiye’de 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen bir eğitim sınavıdır. LGS, öğrencilere ortaöğretim düzeyindeki liselere geçiş için bir geçiş sınavıdır.
Liselere Geçiş Sınavı, genellikle her yıl Haziran ayında gerçekleştirilir. Bu sınav, öğrencilerin yerleştikleri liseleri belirlemede kullanılır. Sınav, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, İngilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere altı ana dersi kapsar. Öğrenciler, bu sınav sonuçlarına göre çeşitli liselerde eğitim görmek üzere tercih yaparlar. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler, Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri gibi çeşitli liseler arasında tercih yapabilirler.
Liselere Geçiş Sınavı (LGS), Türkiye’de ortaokul mezunu öğrencilerin, öğrenim hayatlarına devam edebilmek için girdikleri bir sınavdır.
LGS, öğrencilerin başarı sıralamalarına göre liselere yerleşmelerini sağlar.
LGS’de 500 tam puan almak için
2. Sınavın Formatı:
LGS, çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavdır. Liselere Geçiş Sınavında (LGS) toplamda 90 seçmeli soru yer almakta. Sınav iki oturum şeklinde olmakta. Birinci oturumda 50 soru sözel bölüm, ikinci oturumda ise 40 soru sayısal bölüm yer almaktadır.
Temel altı ana başlık altında sorular bulunur: Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İngilizce, Din ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük. Öğrenciler, net cevaplarının sayısına göre bir sıralama alır.
3. LGS Sınavı Dersleri ve Soru Sayıları
A. 1.Oturum Sözel Bölüm
– Türkçe 20
– T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10
– Yabancı Dil 10
– Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi 10
B. 2. Oturum Sayısal Bölüm
– Matematik 20
– Fen Bilimleri 20
4. LGS’ye Kimler Katılabilir?
Ortaokul 8. sınıf öğrencileri, LGS’ye katılabilirler.
5. LGS Sınav Süresi
Birinci oturum süresi 75 dk.
İkinci oturum 80 dk.
6. LGS Sınav Takvimi
Merkezî Sınav 02 Haziran 2023 Pazar günü, yurt içi ve yurt dışında Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da yapılacaktır.
7. Sınav Ücreti
Başvurular ücretsizdir.
8. Başvuru Yeri
Okul müdürlükleri
9. Sınava tüm öğrencilerin katılma zorunluluğu
Sınava katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
10. Sınav yeri öğrenme
Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını ve varsa sınav tedbir hizmeti bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.
12. Sınav giriş belgesi temini
Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacaktır. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacaktır.
13. 2024 Sınavda soru sorulacak derslere ait konu, kazanım ve açıklamalar
Sınav, 2023-2024 öğretim yılında 8’inci sınıfın birinci ve ikinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacaktır. 2024 yılında gerçekleştirilecek “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav”a esas derslere ait konu, kazanım ve açıklamalara http://ttkb.meb.gov.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz.
14. Sınav sonuçları
Merkezî Sınav sonuçları Haziran 2024 tarihinde https://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecektir.