Alışkanlıkları bugünden değiştirmek ve anlamlı kılmak için geleceği şimdiden düşünmek gerekmektedir. Dünya sürekli bir evrim içindedir. Artan nüfus ve iklim değişimi dünya şehirlerini tehdit eden problemler olarak belirmektedir. 2050 yılına kadar 6 milyardan fazla insan şehirlerde yaşayacak. Bunlar, yaşayacak yerlere, seyahat etmek için ulaşıma ve enerjiye ihtiyaç duyacak fazladan sakinleri karşılamak için gelişmek zorunda kalacaklar. Bu nedenle dünyanın kaynakları üzerinde ekstra baskı oluşacaktır.
Ordu- Altınordu Gazi Ortaokulu’ndan İngilizce öğretmeni Sinem Eroğlu’nun kuruculuğunu yürüttüğü Let’s Build the 2050 EUtopian Smart City! eTwinning projesi ile ortaklar Sir Thomas More’un Ütopya eserinden yola çıkarak kendi ütopik akıllı şehirlerini kurmaya karar verdiler. Çünkü Victor Hugo’nun dediği gibi “Bugünün ütopyası yarının kanı ve canıdır.” Genç vatandaşlarımızın zihninde farkındalık yaratmak için öğrencilerin hayatları etkileyecek zorlukları (ulaşım, mimari, gıda, enerji, çevre…) düşünmeleri gerekecek. Onlarla yüzleşmek ve birlikte “geleceğin en akıllı Avrupa Ütopya şehrini” inşa etmek için çevre dostu fikirler ürettiler.
Fransa ve Türkiye’nin kurucu ortak olduğu projede 8 Avrupa okulundan 200 öğrenci yer almaktadır. “Tomorrowland” filminden kısa bir sahneyi öğrencilere izlettiler ve “Bir şehri ideal şehir yapan şeyler nedir?” sorusunu hem mentimeter üzerinden hem de röportajlar şeklinde yanıtladılar. Her okul Avrupa’da yer alan bir akıllı şehri inceledi ve sunumlar hazırlandı. Öğrenciler bu sunumları Avrupalı arkadaşlarına sundu. Her bir ülkenin öğrencilerinin hazırladığı sunumlar projeye ışık tutmuştur. Bu şehirler: Stockholm, Vienna, Berlin, Londra, Kopenhak, Helsinki, Dublin, Amsterdam, Paris, Barselona, ve Lynon. Öğrenciler kendi modellerini inşa etmeden önce akıllı şehrin akıllı alanları ile ilgili karışık ülke takımlarına ayrıldı ve her bir alanın başına bir öğretmen verildi. Bu alanlar; Yapılar/Altyapılar, Enerji, Hareketlilik, Çevre, Atık Yönetimi, Vatandaşlar ve Teknolojidir. Öğrenciler forumlara ait oldukları alanları geliştirmek için fikirlerini sundular. Her takımın büyük yaş grubundan öğrenciler, verilen fikirleri birleştirdi ve e-book hazırladılar. Son olarak her okul kendi akıllı şehir modelini maket veya sanal ortamlarda hazırladı ve video veya fotoğraflarla arkadaşlarına sundular.
Proje; kolej kategorisinde 2022 Avrupa Hippocren Eğitim Ödülü‘nü almıştır. Projenin sunumu için Fransız ortak okulu Institution Saint Jude, 15.03.2022 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ve Avrupa İşleri Dışişleri Bakanı Clément Beaune tarafından Quai d’Orsay’da kabul edilmiştir.
https://view.genial.ly/621cfc7893b5df0017e14726/interactive-content-our-smart-cities