ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILSIN!
LAİK-BİLİMSEL-ANADİLİNDE EĞİTİM İSTİYORUZ!
Türkiye’de uzun yıllardır devlet ve hükümetler tarafından izlenen “Türk-İslam” sentezci ve “tek din, tek mezhep, tek dil” anlayışına dayalı olarak hayata geçirilen dayatmacı politikalar, çocuklarımızı, gençlerimizi ve bütün toplumu tek tipleştirmeyi ve kutuplaştırmayı hedeflemiştir.
Türkiye’de uzunca bir süredir yaşandığı gibi, eğitim sisteminin dini kurallar ve referanslara göre düzenlenmesi ve zorunlu dini eğitiminin kaçınılmaz bir sonucu olarak okullarda öğrenciler ve öğretmenler, inanan ya da inanmayan, dindar ya da dinsiz, ibadet eden ya da ibadet etmeyen gibi kategorilere ayrılmış, yeni gerilim ve çatışma alanları yaratılmıştır. Dünyanın her yerinde bilimsel eğitimin temel ön koşulu laikliktir ve laik olmayan bir eğitim sisteminin ne bilimsel ve nitelikli olması, ne de demokratik bir içeriğe sahip olması mümkündür.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine karşı açılan bir davada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir. AİHM kararı, okullarda zorunlu din derslerinde İslam’ın Sünni mezhebinin kurallarının öğretildiğinin onaylanması açısından önemlidir. Türkiye hükümetinin, AİHM’in din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını isteyen kararına yaptığı itiraz reddedilmiş ve karar resmen kesinleşmiştir.
Hiçbir toplum tek tip, tamamen aynı düşünen, herkesin aynı inancı paylaştığı insanlardan oluşmadığına göre, tüm inançlara eşit mesafede durması gereken devletin, belli bir dinin ve mezhebin öğretilerini zorla okullarda öğretmesi açık bir dayatmadır ve kabul edilemez. Değişik din, mezhep, kimlik ve dünya görüşünden insanların gerçek anlamda “eşit yurttaş” olarak kabul edilebilmesi, devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olmasına, okullarda farklı kimlik, inanç ve dünya görüşleri arasında ayırım yapılmamasına, evrensel bir hak olan her bireyin kendi anadilinde eğitim alma hakkına saygı gösterilmesine bağlıdır.