KULAĞAKAÇAN FAZLA KAÇTI

Proje Tanıtımı:
PROJENİN AMACI: Karaman ilinde 2010 yılı yaz döneminde Kulağakaçan popülasyonundaki artışın sebeplerinin araştırılması.

PROJENİN HEDEFİ:

1.Kulağakaçan böceğinin yaşam ortamını ve sıcaklık değerlerini gözlemek .

2.Kulağakaçan böceğinin doğadaki besin ağını belirlemek.

3.Kulağakaçan popülasyonundaki artışın küresel ısınmayla bağlantısının olup olmadığının belirlenmesi.

PROJE SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

Yaz tatilinde evlerimizde, bahçelerimizde, ağaç kabuklarının altında, çatılarda, kısacası her yerde kulağakaçan vardı.Sayıları o kadar çoktu ki,çatılardan evlere girmek için bacaları kullandılar.Biran evlerimiz bu böceklerin istilasına uğramış gibi hissettik.Bu popülasyondaki artışın sebeplerini araştırmaktı amacımız.Bu amaçla Ekim , Kasım aylarında çoktan uyku dönemine geçmiş olması gereken ama hala ortalıkta dolaşan yakalayabildiğimiz kulağakaçanları toplayıp laboratuvarda fanus içinde beslemeye başladık.Bu böceklerin nelerle beslendiğini araştırdık.Çoğunlukla taze sebze , meyvelerle ve ölmüş böcek artıklarıyla beslendiklerini araştırarak öğrendik.Ağaç kabuklarını çok sevdikleri için fanusa ağaç kabuğu atmayı da ihmal etmedik.Kulağakaçanlar yöremizde ‘Çatal avrat’ olarak da bilinmektedir.Çoğunlukla arı kuşları ve diğer kuşların da besinidirler.Daha çok hava karardıktan sonra dışarı çıkarlar.Laboratuvar ortamında 15 santigrat derece ile 20 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda yaşamlarını sürdürdüklerini gözlemledik.

Popülasyondaki artışın sebeplerini tam manasıyla öğrenebilmek için Tarım il Müdürlüğüne giderek bir yetkiliyle röportaj yaptık.Buna göre;

Kulağakaçan böceğinin -1 SANTİGRAT DERECE altında ve 35 SANTİGRAT DERECE üzerinde uyuştuğunu, +10 SANTİGRAT DERECE – + 35 SANTİGRAT DERECE arasındaki sıcaklıklarda yaşamayı tercih ettiğini2010 yılında mevsimsel sıcaklıkların arttığını buna bağlı olarak da popülasyonda artış olduğunuGeçtiğimiz yıllarda kışların ılık geçmesinin de kulağakaçanların üreme miktarını artırdığını öğrendik.

Genel mevsimsel sıcaklık değerlerini ve Karaman’daki yıllara göre yağış dağılımını gösteren grafikler RESİM-3 e kaydedilmiştir.

KULLANILAN YÖNTEMLER:

-gözlem yapma

-Araştırma

-Röportaj

ULAŞILAN SONUÇLAR: Sonuç olarak Karaman’da küresel ısınmaya bağlı olarak hava sıcaklıkları artmış ve kulağakaçanların üreme şansı da artış göstermiştir.

2009 YILINDA Yağışın artmasına bağlı olarak beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecek bitki çeşidi de artmıştır.Bu iki unsur Kulağakaçan popülasyonunu artırmıştır.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

LİTERATÜR (KAYNAK) TARAMASI:

FAALİYET TAKVİMİ:

EYLÜL:

Proje konusunun belirlenmesi ve gerekli araştırmaların yapılması.

EKİM:

Fanus alınması

KASIM:

Bulunan deneklerin fanusa yerleştirilmesi.

ARALIK:

Gözlemlerin ve araştırmaların yapılması.

Röportajın yapılması.

OCAK:

Proje başvurusunun yapılması.

Projeyi Hazırlarken Destek Alınan Kişi ve Kurumlar: Karaman Tarım İl Müdürlüğü’ne giderek ve proje ile ilgili sorularımı cevaplayabilecek yetkili bir kişiyle görüşmek istediğimi belirttim. Ramazan TOPAL isimli çalışan sorularımı cevaplayarak bana yardımcı oldu.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.