Etkinlik Kayseri’de bulunan Erciyes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde 15/06/2015- 19/06/2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Etkinliklere katılım şehirdışından gelecek katılımcılar için konaklamalı olacaktır ve konaklama için Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Hızıroğlu Konağı’nda yer ayrılmıştır. Katılımcı öğrenciler 2’şer kişilik odalarda konaklayacaklardır. Ayrıca belirli sayıda öğrenciden sorumlu olacak olan rehber öğretmenler veya ebeveynler de aynı müessede konaklayacaklardır ve öğrencilerin güvenli bir şekilde konaklamalarından sorumlu olacaklardır.
Konaklama için 15 Haziran günü sabahı giriş yapılabilecektir.
Etkinlikler boyunca katılımcıların yiyecek (kahvaltı-öğle ve akşam yemekleri) ve konaklama giderleri proje bütçesinden karşılanacaktır.
Bu projenin amacı 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin doga bilincini gelistirmek, bilim ve teknoloji
okuryazarlıgını desteklemek; bilim, teknoloji, doga ve insan iliskilerini kavratmak ve bu hassas dengeyi
gözeten çevre bilincine sahip bireyler olmaları konusunda olumlu tutum ve davranıslar gelistirmelerine yardımcı olmaktır. Ayrıca yapılacak yaratıcı drama ve dogayı anlama etkinlikleriyle öğrencilere kendilerini tanıma, anlama, deger verme, iletisim becerileri gelistirme, empati kurma, bir amaç için emek vermeyi ögrenme gibi onları psikolojik ve duygusal açılardan gelistirmek amaçlanmaktadır.
Projenin amaçlarının gerçeklestirilmesi için Türkçe Egitimi, Sosyal Bilgiler Egitimi, Fen Bilgisi Egitimi,
Bilgisayar .gretim Teknolojileri alanında uzman kisiler tarafından etkinlikler hazırlanmıstır. Hazırlanan
etkinlikler farklı dogal ortamlarda gerçeklestirilecektir. Ögrenme ve öğretme sürecinde öğrencilerin edindikleri kazanımları, performanslarını tespit etmek ve projenin amaçlarına ulasıp ulasmadıgını degerlendirmek için proje süresince yapılandırmacı yaklasım perspektifinden ölçme ve degerlendirme islemleri yapılacaktır. Elde edilen sonuçlar akademik toplantılarda sunulabilecektir.
Doğal öğrenme ortamlarında yaparak yaşayarak öğrenme, bireylerin kendilerini çok yönlü geliştirmelerine, katılımlı, işbirlikli, yaratıcı düşünmelerine, öğretim teknolojilerini kullanmalarına edinilen bilginin yaşamda kullanılmasına fırsat verir. Bu projede 6. ve 7. sınıf öğrencilere yönelik olarak doğal ortamlarda yaparak yaşayarak öğrenme ortamları oluşturulması gerçekleştirilecektir. Böylece yaşama dönük bilgi ve becerileri edinme bakımında kritik yaşlarda olan bu çocukların araştımaya, öğrenmeye ve bilime olan ilgilerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu projeyle bu çocukların doğal ortamlarda öğretim teknolojilerini kullanarak öğrendikleri bilginin yaşamla ilişkisini kurmalarına, yaşadıkları dünyadaki olay ve olguları öğrendikleriyle bağdaştırmalarına, problem çözme becerilerini geliştirmelerine ve öğretim teknolojilerini amacına yönelik kullanmayı öğrenmelerine yardımcı olunacaktır. Doğada öğrenmeyle çocukların gerçek bilginin kaynağını tanıması, bilgi kaynaklarını değerlendirmesi, yaşadığı evrenin, doğadaki her bir canlının zenginliklerine, güzelliklerine dikkat etmesi hedeflenmektedir.
Projeye katılan çocuklar yaratıcı yazma ve yaratıcı drama etkinlikleriyle iletişim becerileri kazanma, yaratıcı düşünce, sosyal becerileri edinme, yaşamdaki olumlu olumsuz durumları canlandırarak tanıma, tanımlama; video ve klip çekimleriyle eğlenerek öğretim teknolojileri kullanma becerilerini geliştirme, doğada yön ve harita bilgisi çalışmalarıyla görsel algılarını geliştirme, resim çekme, görsel sanatlarla ilgili ilgi ve deneyim kazanma, proje tabanlı öğrenme etkinlikleriyle sosyal ortamlarda öğrenme ve bilgiyi paylaşabilme ve sosyal problemleri çözebilme süreçlerinden geçirileceklerdir. Bu etkinliklerle bireylerin çok yönlü düşünmeleri kendilerini farklı yönlerden geliştirmeleri ve temelinde öğrenmenin ve bilginin yer aldığı öz güven kazanmaları desteklenecektir.
Böylece hiyerarşinin yer aldığı öğrenme ortamlarında yaşayan çocuklara doğal ortamlara zengin öğrenme yaşantıları hazırlayarak
· öğrenmenin nasıl gerçekleştiği,
· gerçek bilgi kaynaklarının neler olduğu,
· kendi öğrenmesini nasıl yöneteceği, güdülenerek öğrenme,
· öğrenme zevk ve estetiği edinme,
· etkili ve kalıcı öğrenme,
· eğlenerek ve mutlu öğrenme
· iletişim becerileri kazanma,
· teknik ve psikomotor beceriler,
· grup arkadaşlarıyla uyumlu çalışabilme,
· bilimsel süreç becerileri,
konularıda tecrübe edinmeleri sağlanarak hayat boyu öğrenebilen fen ve teknoloji okuryazarı bireyler hâline gelmeleri hedeflenmektedir.
İçerik
– Güvenli Bilgisayar ve Internet Kullanımı
– Güvenli Bilgiye Hızlı Ulasım Teknikleri
– Yıl 2050: Kıtamdaki Çevre Problemleri
– Yıl 2050: Elimizde Kalan Enerji
– Haydi Gel Klip Çekelim
– Robot Tasarımı
– Robot Programlama
– Legolarla Rüzgâr Enerjisi
– Legolarla Mekanik Enerji
– Cisimleri Elektrikleyelim-1
– Cisimleri Elektrikleyelim-2
– Cisimleri Elektrikleyelim-3
– Frakdal Olusturalım
– Gelecegin Mekanizmalarını Hareketlendir
– Insani Yardım Ulastırma Projesi
Düzenleme Kurulu
Yrd. Doç. Dr. İsmail MARULCU
Bilim Kurulu
Prof. Dr. Mevlut DOĞAN
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gül ŞEKERCİOĞLU
Yrd. Doç. Dr. Ahmet BAYTAK
Yerel Düzenleme Kurulu
Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz AKSOY
Yrd. Doç. Dr. İsmail MARULCU
Ders Veren Öğretim Üyeleri
Doç. Dr. Adnan KARADÜZ
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gül Şekercioğlu
Yrd. Doç. Dr. Ahmet BAYTAK
Yrd. Doç. Dr. Fulya Öner ARMAĞAN
Yrd. Doç. Dr. Cenk AKBIYIK
Yrd. Doç. Dr. Yılmaz AKSOY
Yrd. Doç. Dr. İsmail MARULCU
Yardımcı ve Teknik Personel
Arş. Gör. Esra GÜVEN
Ayşegül DEDETÜRK
İletişim
Yrd. Doç. Dr. İsmail Marulcu
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
0352 207 66 66 / 37099
imarulcu@gmail.com
imarulcu@erciyes.edu.tr