İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
Projenin amacı: Bahçelerde ekili sebzeleri köstebeklere karşı korumak, bu koruma işini hiçbir kimyasal kullanmadan köstebeklere ve diğer canlılara zarar vermeden gerçekleştirmek.
Projenin hedefleri:1.Ekili alanlardaki ürün kaybını en aza indirmek.2.Bahçelerimizi köstebek gibi zararlılara karşı korurken, köstebeklere, diğer toprak altı canlılarına ve bitkilere zarar vermemek. 3.İnsan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasalları bitkilerden ve toprağın yapısından uzaklaştırmak.4.Piyasada bulunan köstebek kovuculara, köstebek tabancalarına ve zirai ilaçlara yüksek ücret ödemeyerek tasarrufta bulunmak.
Proje sırasında gerçekleştirilen faaliyetler: Köstebekler ve tarla fareleri ekili bahçelerde; özellikle patates, soğan, havuç gibi sebzelere zarar vermektedir. Piyasada bulunan birçok kimyasallar kullanıldığında hem köstebekler ölmekte hem de toprağın yapısı ve bitkiler etkilenmektedir. Dolayısı ile insanlarda bu kimyasallardan olumsuz etkilenmektedir.
Biz bu projemizde cam şişe kullandık. Köstebeğin açtığı deliğin ağzı genişletilerek cam şişenin ağzı dışarıda kalacak şekilde deliğin üzerine yerleştirdik ve etrafını kapattık. Bahçenin belirli bölgelerine aynı işlemi yaptık. Cam şişenin rüzgârla çıkarmış olduğu ses köstebeğin kazmış olduğu kanallar boyunca ilerlediği için o bölgeden köstebeklerin uzaklaşmasına neden olur. Kendi bahçemizde yaptığımız bu deneme sonucunda büyük oranda köstebeklerin bahçemizden uzaklaştığını gördük.
Projenin özeti ve ulaşılan sonuçlar: Köstebekler, yeni ekilmiş olan tarım arazilerinin toprak altyapısını, kazdıkları tüneller nedeniyle, bozmaktadır ve dolayısıyla da tarım ürünlerinin veriminde önemli düşüşler gözlenir. Köstebekler ve aynı tünelleri kullanan tarla fareleri, gelincik gibi hayvanlar tarım ürünlerinin köklerine ulaşıp zarar vermektedirler. Bu tür canlılar toprak altında yaşadıklarından görme organları zayıflayıp hatta tamamen körelmiştir. Ancak işitme duyuları oldukça gelişmiştir. Dolayısı ile sesli ve gürültülü ortamlardan mümkün olduğunca uzak duran canlılardır.Kendimize ait uygulama bahçemizde yaptığımız denemeler sonucunda şişelerin rüzgârda çıkarmış olduğu sesten (uğultu) rahatsız olan köstebek, tarla faresi ve gelincik gibi bitki köklerine zarar veren canlıların bahçemizden yüksek oranda uzaklaştığını gözlemledik. Özellikle soğan ve patates gibi bitkilere zarar veren bu canlıların bahçemizden uzaklaşması ile bu ürünlerden yüksek verim aldık.
Sonuçların değerlendirilmesi: Bahçe toprağına ve bitkilerine zarar veren canlılara karşı kullanılan bu yöntem sonucunda yüksek verim alındı. Bu uygulamada hiçbir kimyasal ve tuzak kullanılmamıştır. Zararlı tarım ilaçları kullanılmadığı için toprağın yapısı, bitkiler ve insanların zarar görmesi mümkün değildir. Aynı zamanda insani bir şekilde bahçe zararlıları da ( Köstebek, tarla faresi, gelincik vb. ) zarar görmeden başka ortamlarda besinlerini aramasına sevk edilmiştir.
Kaynak taraması: internet, kaynak kitaplar ve bahçe tarımı ile uğraşan çiftçiler.
Proje bütçesi: Projemizin maliyeti sıfırdır. Herhangi bir cam şişe bu uygulama için yeterlidir.
Destek alınan kişi ve kurumlar: Fen ve Teknoloji öğretmenimiz Abidin ÜNAL, bahçe işleri ile uğraşan İsa Çelikkaya ve Yağmur Karaca