Kokuların Gizemi ile Zamanda Yolculuk

blog yazarı
Emel URUÇAY

Kokuların Gizemi ile Zamanda Yolculuk

Kokunun bilimsel tanımı: Havada çözünmüş haldeki moleküllerin duyu organımız burun ile hissedilmesidir. Kokunun etkisi iki basamaklıdır; birincisi fizyolojik faz, ikincisi psikolojik faz.(www.turkcebilgi.com)

Benim ilgilendiğim ise sadece psikolojik fazJ Nasıl oluyor da hiç ilgimiz olmadığı yerlerden geçerken duyduğumuz bir koku bizi bir anda zamanda yolculuğa çıkarabiliyor?

koku 1

Okuduğum bir kitapta yazarın sözü dikkatimi çekmişti. “Bir kokunun gizemi hafızanın en derin köşelerinde yatar.” (Alexandra Potter)

Bir farenin beyninde koku alma merkezi beynin büyük bölümünü kaplıyormuş. Bizlerin ise, görme ve dokunma duyuları, koklamaya kıyasla daha fazla yer kaplıyormuş. Herhangi bir şey kokladığımızda, mucize koku hücreleri milyonlarca farklı kokuyu hafızaya alıyor ve daha ilginci, bu hücreler beynin duygusal öğrenmeden sorumlu “amigdala” isimli merkezini de yönetiyor. Anılar ve tecrübeler bu merkez sayesinde kodlanıyor.  (www.aktuelpsikoloji.com)

hipotalamus

En son öğrendiğim en ilginç bilgi ise; koku alma duyusu 24 saat boyunca çalışan tek duyu organıymış. Bu durumda bize kalan tek şey, aldığımız her koku ile geçmişte yolculuğa çıkmak ve anılarla geleceğe daha iyi hazırlanabilmek.

kokuyu

“Bir fotoğrafa bakmak ya da bir şarkıyı dinlemek size geçmişi hatırlatabilir ama bir kokuyu almak size zamanda yolculuğu vaat eder.” (Alexandra Potter)

Kokuların size mutlu anılar kodlaması dileğiyle…..