
Kitap önerilerim üzerine bir yazı yazmak istiyorum çünkü benim de ne okumam gerektiğini bilmediğim zamanlar oldu. Böyle zamanlarda kendime hep kitap önerilerine güvendiğim arkadaşlarımdan birine sorarım. Umarım siz de beni kitap önerisi alabileceğiniz bir arkadaş olarak görürsünüz. Benim önerilerim biraz klasikler biraz da hiç bilinmeyen hazinem olarak gördüğüm kitapları içerecek. Yani hiç adını duymadığın kitaplar olursa “Bu ne? Bu nasıl bir isim?” gibi ön yargılar ile yaklaşmayın lütfen. İlk kitabın Leo Tolstoy’un İnsan Ne İle Yaşar? kitabı. Okumaya felsefe kitapları ile başlayan biri için çok dikkat çekici bir kitap ismi. Kitabı alır almaz sizi düşünmeye itiyor zaten hele bir de okumaya başlayınca bir nefeste biten bu kitap bana o tek nefeste çok şey öğretti. Ben bu kitaptan sonra ince ve anlatmak istediğinin kitabın içinde kısaca ifade kitaplara âşık oldum. O yüzden çok özel bir kitap benim için. Size önerim kitabı elinize alın daha hiç okumadan ismindeki soruyu düşünün sonra okuyun ve okuduktan sonra bir kere daha düşünün. Benim kafamda sorunun cevabı kitabı okuduktan sonra çok net bir şekilde belirmişti. İkinci olarak Mitch Albom’un Öğretmenim Mori’yle Salı Buluşmaları kitabı. Doğrusunu söylemek gerekirse kitabın adını yazarken çok duygulandım. Bu kitap bana hayattaki dertlerimle baş etmeyi öğretti çok saygı duyduğum bir kitaptır. Her kitabın benim ben olmamda etkisi olsa da bu kitabın daha da bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Bir çoğunuz adını bile duymamışsınızdır ama öyle umuyorum ki okuduğunuz da benim kalbime dokunduğu gibi sizin kine de dokunacak bir kitap. Kitabın içeriğinden bahsetmek oldukça zor çünkü ne yazarsam yazayım içeriği ile ilgili bir sırrı açıklıyormuşum gibi hissediyorum. Ama en kaba hali ile kitap hasta bir adamın hayatını, bu hastalıkla nasıl baş ettiğini ve sizlere hayat hakkında tavsiyeler ile dolup taşan bir kitap.
kitap öneriÜçüncü olarak Yeşim Türköz’den Büyü Dükkânı kitabını önermek istiyorum. Bu kitabı annemin tavsiyesi ile okumuştum bir psikologun yazdığı adı acayip olan bir kitap düşününce tam benim seveceğim tuhaflık taydı hayatıma girdiğinde. Kitabı elime aldım ve kitap bana şu hayatta isteyeceğim her şeyi verecek bir dükkan sunuyordu. Düşünsenize hayatınızdan silmek istediğiniz bir anıyı silmek ya da ölmüş birini geri hayata getirmek. Eğer yeteri kadar yaratıcı olamadıysanız yazar sizin yerinize baya olmuş kitapta. Ama bu hayatta her istediğin bir bedeli var. Uzun pazarlıklar içeren ve bana birçok şeyi sorgulatan derin bir kitaptır kendisi okuyun derim ben.
Dördüncü olarak ise Muriel Barbery’ndan Kirpinin Zarafeti kitabı hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. İlk okuduğum Fransız Romandır bu kitap. Lise üçüncü sınıfta felsefe hocamız okumamızı söylemişti. Aslına bakarsanız elimden su gibi akıp giden yani çok hızlı okunan bir kitap değildi. Durup durup düşündüğüm bir yandan da devamını, sonunu çok merak ettiğim bir kitaptı. Kitabın filminin olması ise beni daha da zorladı çünkü o kadar merak ediyordum ki elim durmadan filmine gidiyor sonra kendimi zar zor durduruyordum. Felsefe seven bir insansanız bayılacağınıza inanıyorum benim felsefe hocam beş kere okumuştu. Yani ben o kadar okumadım ama yine de çok çok hoşuma giden bir kitaptı. Kitabın konusu ise çok farklı sosyal sınıflardaki insanların kültürel etkileşimlerini konu alıyor demek istiyorum. Son olarak ta bana çok değişik gelen bir kitap olan Wilhelm Reich dan Dinle Küçük Adam isimli kitap. Bu kitap beni dövdü itiraf ediyorum. Nasıl diye sorarsanız kitabı okumanızı öneririm çünkü bu açıklayabileceğim bir durum olduğunu düşünmüyorum. Kitap içerisinde küçük adama seslenerek yaptığı eleştiriler aslında toplumdaki insan karakterlerine yaptığı eleştirilerdir. Bu eleştirileri okurken o karakterlerden kendinizden bir parça bulup ya da o karakter oluyorsunuz ve eleştiriler size bir kitaptan okur gibi değilde sanki yüzünüze vurulan gerçekler ya da sizin karanlık yüzünüze tutulan bir ayna gibi. Birçok kez elimden kitabı attığım oldu. Önermemin sebebi ise bir küçük adam olarak Wilhelm’in size söylediklerini bir dinleyin istiyorum da ondan.