KISA DEVRELİ BİTKİLER

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Projenin Amacı:

-Yoğun iş hayatımızda evimize güzellik katan ve tüm canlılar için büyük bir öneme sahip olan (besin ve oksijen üretmek)bitkilerin susuz kalmamasını sağlamak.

-Bitkilerin gelişimlerini düzenli bir şekilde devam ettirebilmesini amaçladık.

-Devreye koyduğumuz lamba ve alarm sayesinde suyu azalan bitki tıpkı karnı acıkan bir bebek gibi uyarı verecek. Bu sayede ihtiyacını karşılayacak.

Projenin Hedefi:

-Bitkilerin susuz kalmasını engellemek.

-Bitkilerin gelişimini düzenli şekilde devam ettirmesini sağlamak.

-İnsanların bitkileri ne zaman sulaması gerektiğini uyarmak.

Proje Sırasında Gerçekleştirilen Faaliyetler:Projede kullanılacak malzemeler temin edildi.-İçinde toprak ve bir bitki bulunan bir saksı alındı.

-Pilin (+)kutbuna bir kablo bağlandı.Daha sonra kablonun diğer ucuna bir demir bağlandı ve toprağa batırıldı.başka bir demir de yine toprağa batırıldı.Bu demirin ucuna yine kablo bağlandı.

-Bitkiden çıkan iki kablonun aralarına bir zil ve lamba bağlanarak birleştirildi.

-Çeşme suyu saf su olmadığı için elektrik akımını iletmektedir.Bu nedenle devredeki lamba ve zil kısa devre oldu.

-Ancak bitki suyu kullanıp bitirince bitkiden elektrik akımı geçmemeye başladı. Kısa devre olan lamba ve zil devreye girdi.Lamba yandı ve zil çaldı.Dolayısıyla bitki suyunun bittiğini ikaz etmiş oldu.

Yapılan ölçümler: Bitkiye  50 ml su verilerek zaman  tutuldu. yaklaşık 36 saat sonra elektirk devresi çalıştı. zil çaldı, lamba yandı. bu ölçümden sonra bitkiye tekrar 50 ml su verildi. tekrar süre tutuldu. bitkini büyümesi ile birlikte kulandığı su miktarı artmaya başladı. zaman aralığı azalmaya başladı.

Karşılaştırmalar: Bitkiye verilen su miktarını aynı tutup gözlemlerimizi ışıklı-ışksız, gece- gündüz ve değişik sıcaklık değerlerinde yaptık.ışıklı, gündüz ve 25 ile 30 derece aralıklarında elektrik devresinin devreye girmesinin daha kısa sürede olduğunu gözlemledik.

Kullanılan Yöntemler:Kurmuş olduğumuz elektrik devresi ile tasarlama yöntemini kullandık. Çeşme suyunun elektrik akımını iletme özelliğini kullanarak elektrik devresi ile birleştirme özelliğini kullandık. Bitkilerin suyunun bittiğini nasıl uyaracağı konusunda beyin fırtınası yaptık.

Ulaşılan Sonuçlar:

-Lamba yanması ve zil çalması ile bitkinin su ihtiyacı olduğu anlaşılacaktır.

-Bitkilerin gelişimini olumsuz etkileyecek olan susuz ortam bu uyarı ile ortadan kalkmış olur.

-İnsanlar da bu uyarı sayesinde bitkilerinin su ihtiyacını unutmayacaklardır.

– Bitki büyümesi ile ihtiyaç duyduğu su miktarıda artacaktır.

Sonuçların Değerlendirilmesi:Projemiz amaç ve hedefler doğrultusunda istenen sonuçlara ulaşmış oldu.Projemiz özellikle yoğun çalışan insanların evlerinde yetiştirdikleri bitkileri sulama zamanını unutmamalarını sağlayarak bitkilerin gelişiminin olumsuz yönde etkilemesini de ortadan kaldırmıştır.Yapmış olduğumuz projenin aynı zamanda fen ve teknoloji dersinde öğrendiğimiz kısa devre konusunun günlük yaşantımızda kullanılmasına da güzel bir örnek olmuştur.

İlgili Literatür(Kaynak)Taraması: www.tubitak.com, www.fenokulu.net, www.tenolojikaraştırmalar.org internet sayfalarından ve 7. sınıf  fen ve teknoloji kitabından faydalanılmıştır.

Faaliyetlerin Takvimi: Ekim aynın 2. haftası proje konusu belirlendi. Aynı ayın 3. ve4. haftasında proje tasarlandı. Kasım ayının ilk haftası malzemeler alındı.  Kasım ayı sonuna kadar proje yapıldı. Aralık ayının ilk haftası sonuçlar gözlemlendi. Daha sonra projenin yazım işleri gerçekleştirildi.

Proje Bütçesi ve Kullanılan Malzemeler: Bir adet zil ve 3 adet lamba, 2 adet demir çubuk, iletken teller, saksı içerinde bitki, pil kullanıldı.  Toplam  bütçe: 15 tl

Destek Alınan Kişi ve Kurumlar: proje bütçesi okul aile birliği tarafından karşılandı. Teknoloji tasarım öğretmenimizden de yardım alındı.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.