İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI: PROJEMIZDE IŞIK SPEKTURUMUNUN IKI UÇ BÖLGESINDE OLAN MOR ÖTESI VE KIZIL ÖTESI IŞINLARININ CANLI YAŞAMI ÜZERINDEKI ETKILERINI ARAŞTIRIP BUNUNLA ILGILI INSANLARI BILGILENDIRMEYI AMAÇLADIK.
PROJE HEDEFİ: KIZIL ÖTESI VE MOR ÖTESI IŞINLARIN ZARARLARI KONUSUNDA BILGI SAHIBI OLUNARAK BU IŞINLARDAN KORUNMA YOLUNDA INSANLARI BILGILENDIRMEK. BÖYLELIKLE ÜLKEMIZDEKI BU IŞINLARIN ZARARLI ETKILERINDEN KAYNAKLANAN BAŞTA CILT KANSERI OLMAK ÜZERE DAHA BIRÇOK HASTALIĞI EN AZA INDIRMEK.
PROJE ÖZETİ: PROJEMIZDE ÜÇ ADET AKVARYUM ALDIK. BUNLARI ETIKETLEYIP BIRINCISINI MOR ÖTESI, IKINCISINI KIZIL ÖTESI IŞINA MARUZ BIRAKTIK. ÜÇÜNCÜ AKVARYUMU ISE NORMAL ŞARTLAR ALTINDA TUTTUK. BESLENME, SICAKLIK GIBI FAKTÖRLERI HER IKI AKVARYUM IÇINDE SABIT TUTTUK.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: 1. ÖNCELIKLE IKI DENEY GRUBU VE BIRI KONTROL GURUBU OLMAK ÜZERE ÜÇ ADET AKVARYUM ALDIK. 2.BU AKVARYUMLARI ETIKETLE BELIRTTIK VE ILKININ ÜZERINE MOR ÖTESI, IKINCININ ÜZERINE KIZIL ÖTESI YAZDIK. 3. AKVARYUMLARDAN ILKINI ÜÇ AY BOYUNCA GÜNDE 12 SAAT MOR ÖTESI, DIĞERINI ISE KIZIL ÖTESI IŞINA MARUZ BIRAKTIK. ÜÇÜNCÜ AKVARYUMA HERHANGI BIR MÜDAHALEDE BULUNMADIK. 4.BU AKVARYUMLARI EŞ ZAMANLI OLARAK BESLEYIP, SUYUNU DEĞIŞTIRDIK VE GÖZLEMLERIMIZI NOT ETTIK.
KULLANILAN YÖNTEMLER: PROJEMIZI HAZIRLARKEN KONTROLLÜ DENEY YÖNTEMINDEN FAYDALANDIK. 1.İLK OLARK ÜZERINDE ÇALIŞACAĞIMIZ PROBLEMIMIZI BELIRLEDIK. 2.ÜÇ AKVARYUMU DA AYNI ANDA BESLEYIP AYNI ŞARTLARDA TUTTUK. 3.AKVARYUMLARI 3 AY BOYUNCA GÖZLEMLEYIP OLUŞAN DEĞIŞIMLERI NOT ETTIK. 4.DAHA ÇOK NITEL GÖZLEM YAPTIK.
ULAŞILAN SONUÇLAR: PROJEMIZ SIRASINDA MOR ÖTESI IŞINA MARUZ BIRAKILAN AKVARYUMDAKI BALIKLARIN BIRÇOĞUNUN ÖLDÜĞÜNÜ GÖZLEMLEDIK. DIĞERLERININ ISE ÜREME FAALIYETLERIN DURDUĞUNU GÖRDÜK. KIZIL ÖTESI IŞINA MARUZ BIRAKILAN AKVARYUMDA FARK DAHA AZ OLMAKLA BIRLIKTE ORADAKI BALIKLARINDA BIR KISMININ ÖLDÜĞÜNÜ GÖRDÜK.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: PROJEMIZDE KIZIL ÖTESI VE MOR ÖTESI IŞINA MARUZ BIRAKILAN AKVARYUMDAKI BALIKLARIN YAŞAMSAL AKTIVITELERINDE AKSAMA OLDUĞUNU GÖRDÜK. BU IŞINLARIN INSAN SAĞLIĞI IÇINDE ZARARLI OLDUĞU SONUCUNA ULAŞTIK. MÜMKÜN OLDUKÇA BU IŞINLARDAN KORUNMAK GEREKMEKTEDIR.
KAYNAKLAR: PROJEMIZDE ÇEŞITLI GAZETE HABERLERINDEN BILGI TOPLADIK. IŞIK SPEKTURUMU HAKKINDA BILGI ALMAK IÇIN INTERNETTEN VE OKUL KÜTÜPHANEMIZDEKI ÇEŞITLI ANSIKLOPEDILERDEN FAYDALANDIK. KIZIL ÖTESI IŞINLAR ISI DALGALARI OLARAK YERYÜZÜNE ULAŞIRKEN MOR ÖTESI IŞINLAR YÜKSEK ENERJILI OLUP CANLILAR ÜZERINDE ZARARLI ETKILER OLUŞTURABILMEKTEDIRLER.
PROJENİN TAKVİMİ: 26-30 EYLÜL PROJE KONUSUNUN BELIRLENMESI 1 EKIM PROJE MALZEMELERININ TEDARIK EDILMESI 2 EKIM PROJEYE BAŞLANMASI
PROJE BÜTÇESİ: 1. AKVARYUMLAR TOPLAM 60 TL 2.IŞIK KAYNAKLARI 60 TL
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: FEN VE TEKNOLOJI ÖĞRETMENIMIZ AYŞEGÜL YAZAN DESTEK ALDIK. DÜZCE KÜTÜPHANESINDEN FAYDALANDIK