KENE KAPANI

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI: İnsanların kenelerden korunmasının sağlanması, kene ile mücadelede alternatif bir yöntem geliştirilmesi ve kenelerin insanların bulunduğu ortamlara kadar yaklaşmalarını önleyerek, belirli yerlerde yakalanmalarının sağlanması.

PROJE HEDEFİ: 1)İNSANLARIN, KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞLİ HASTALIK VİRÜSÜ TAŞIYAN KENELERDEN KORUNMASINI SAĞLAMAK. 2)KENE İLE ALTERNATİF BİR MÜCADELE YÖNTEMİ GELİŞTİRMEK. 3)KENELERİ BELİRLİ YERDE TUTMAK SURETİYLE İNSANLARIN VE HAYVANLARIN BULUNDUĞU ORTAMLARA GELMEMELERİNİ SAĞLAMAK.

PROJE ÖZETİ: Keneler hayvanların kokusu üzerine harekete geçerler ve tırmanarak kendileri için uygun yeri bularak yapışırlar. Hayvanların kanını emen bu canlılar eğer üzerlerinde Kırım Kongo Ateşli Hastalığı virüsü taşıyorlarsa kanlarını emdikleri canlılara bu virüsü bulaştırmaktadırlar. Benim projem yapay bir ortamda kenenin gelebileceği bir koku oluşturarak keneyi tuzağa çekmek suretiyle o ortamda tutmak üzerine olacaktır. Böylelikle kene ile mücadelede alternatif bir işlem de benim projem olacaktır.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Gerçekleştirilen Faaliyetler: 1.Proje konusu belirlendi. 2.Kaynak taraması yapıldı. 3.Kenenin yapısı, taşıdığı virüs ve insan veya hayvanı nasıl tespit ettiği konusunda bilgi toplandı. 4.Yapılacak faaliyetlerin çalışma takvimleri hazırlandı. 5.Gerekli araç ve gereçler temin edildi. 6. boş bir damacana içerisine kenenin kokusuna geleceğini düşündüğüm koyun yünleri koydum. 7.Koyun yünlerini ıslatmak suretiyle nemli bir ortam oluşturdum. 8.Nemli ortam aynı zamanda kokuyu da arttırdı. 9.Damacananın etrafını kenenin kolayca tırmanabileceği pürüzlü bir yüzeyle kapladım. 10.Damacananın üst kısımlarını kenenin girebilmesi için delikli bıraktım. 11.Damacananın içi zaten kenenin çıkmasına olanak vermeyecek şekilde pürüzsüz bir yüzey olmasına rağmen yine de içini hayvansal yağ ile yağladım. 12.Bu şekilde yapmış olduğum materyal kenelerin kendiliğinden toplanabileceği ve giren kenelerin bir daha çıkamayacağı doğal bir ortam oldu. 13. Koyun yünlerinin kokusuna damacananın içerisine giren kenelerin bir daha dışarı çıkamadıklarını gözlemledim. Proje Bütçesi: 20 TL Ulaşılan Sonuçlar: Projemiz çok başarılı oldu. Hazırlamış olduğum projemin çok sayıda üretilip kenelerin yoğun olduğu bölgelere yerleştirildiği taktirde o bölgelerdeki kenelerin toplanacağına inanıyorum. Böylelikle kene ile mücadelede farklı bir yol olarak kullanılabileceğini düşünüyorum. Değerlendirilmesi: Projemin uygulandığı bölgelerde insanların daha rahat edeceğini ve kenelerin miktarında azalma olacağını düşünüyorum. Ülkemizde kene ile mücadelede kullanılan yöntemlerden biri olacağına inanıyorum. Kaynaklar: KENELER VE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ,Rana AKYAZI,Osman ECEVİT OMÜ, Ziraat Fakültesi, KENELERE DİKKAT Prof.Dr. Levent AYDIN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, KENE ISIRMASI Abdulkadir GÜNDÜZ, Süleyman TÜREDİ, Murat AYDIN, KENELERDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ Dr. Kadri DEMİREL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.