KENDİNİ EŞLEYEN MOLEKÜL

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJE AMACI: DNA’nın kendini eşlemesini görsel olarak gözlemleme.

PROJE HEDEFİ: DNA’ kendini eşlerken adenin nükleotidiyle timin nükleotidinin ,sitozin ile guanin nükleotidinin bir araya geldiğini mıknatıslar ile gösterme

PROJE ÖZETİ: Mıknatısların zıt kutuplarının birbirini çekmesi prensibinden yararlanılarak DNA’nın kendini eşlemesi sırasında hangi nükleotidlerin bir araya geldiğini ve eşlemenin nasıl olduğunun görsel olarak gösterilmesi

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: . DNA’ nın görevleri;

1- RNA’ların üretilmesini sağlar. 2- Hücrede yapılacak protein çeşidini belirler. 3- Hücrelerdeki yaşamsal faaliyetleri yönetir ve kontrol eder. 4- Canlılar arasında çeşitliliği sağlar. (Canlıların DNA ‘larının farklı olması nedeniyle). 5- Canlıya veya hücreye ait kalıtsal (genetik) bilgileri üzerinde taşır. 6- Kalıtsal özellikleri, hücre bölünmesi sonucu oluşan hücrelere aktarır. 7- Kendini eşleyerek hücre bölünmesini gerçekleştirir ve üremeyi sağlar. 8- Çekirdekte bulunan kromozomları oluşturur.

Nükleotitler DNA’nın temel yapı birimleridir. Bir nükleotidin yapısında aşağıdaki gibi fosfat, seker ve organik baz bulunur. Organik bazlar adenin (A), timin (T), sitozin (C) ve guanin (G)’dir. Nükleotidler hangi organik bazı içeriyorlarsa o bazın ismiyle adlandırılırlar.

DNA eşlenirken sarmal yapı bir ucundan fermuarın açılması gibi açılmaya başlar,açılan zincirlerin karşısına ortamdaki nükleotidler uygun olarak bağlanır.Bu şekilde sarmal yapının çözünmesi ve eş zincirlerinin oluşması DNA’ nın tamamı eşleninceye kadar devam eder.Organik bazlar adenin ,guanin sitozin,timin dir. Nükleotidler alt alta dizilerek fosfat, şeker bağlarıyla birbirlerine bağlanırlar.Bu şekilde DNA zincirleri meydana gelir.DNA çift sarmal yapıda bulunur.Organik baz, basamaklara verilen addır.şekerler ,direkler ve fosfat ise her basamağın yanlara yerleştiği yerdir.İki kolun arasındaki merdiven basamaklarında her zaman adeninin karşısına timin , guaninin karşısına sitozin gelir.adeninle timin arasında iki tane hidrojen bağı bulunurken ,guaninle sitozin arasında üç tane hidrojen bağı vardır. Materyal hazırlanırken çubuk mıknatıslar ve mıknatıslarda ‘zıt kutuplar birbirini çeker ‘ilkesi uygulandı.Fosfat ve şeker grubunu tel üzerine sarılmış siyah lastik temsil etti .Çubuk mıknatıslarda nükleotidleri oluşturdu ve adenin N kutbuysa timini S kutbu,aynı şekilde guanin S kutbuysa sitozin N kutbu yapıldı.DNA sarmalında adenin timini,sitozin guanini çekti.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.