KATI PARTİKÜL FİLTRESİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI:
PROJEMİZ FOSİL YAKITLARIN YAKILMASI SONUCU AÇIĞA ÇIKAN KATI PARTİKÜLLERİN HAVAYA,TOPRAĞA,SUYA KARIŞMASINI ENGELLEMEYİ AMAÇLIYOR.BU KATI PARTİKÜLLERİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ZARARLARINI EN AZA İNDİRGEYİP,TOPRAKTAN ALINAN VERİMİ YÜKSELTMEK VE SU KAYNAKLARININ KİRLENMESİNİN ÖNÜNE GEÇEREK DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUMAK.

PROJE HEDEFİ:
PROJEMİZ ÖNCELİKLE OKULUMUZUN DA İÇERİSİNDE DAHİL OLDUĞU BÖLGENİN HAVASINI DAHA TEMİZ HALE GETİRMEYİ HEDEFLEMEKTEDİR.AYRICA TARIM İÇİN AYRILAN TOPRAKLARDAN ALINAN VERİMİ ARTIRMAK VE KİRLİ HAVANIN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARINI EN AZA İNDİRMEK.

PROJE ÖZETİ:
BORULARDAN YÜKSELEN GAZIN KOMPRESÖR VE SU POMPASINDAN OLUŞAN MEKANİZMADAN GEÇİRİLEREK KATI FOSİL YAKIT ATIKLARINDAN ARINDIRILMASI. BÖYLECE SU,HAVA,TOPRAK KİRLİLİĞNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ.AÇIĞA ÇIKAN GAZIN DAHA TEMİZ HALE GETİRİLMESİ.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
KÖMÜRÜN YANMASINI SAĞLAMAK AMACIYLA BİR KAZAN OLUŞTURULDU.BU KAZANA BORULAR BAĞLANARAK DUMANIN YÜKSELMESİ SAĞLANDI.ARDINDAN AKÜYE İKİ ADET KABLO BAĞLANARAK BİRİNDEN KOMPRESÖR YARDIMIYLA HAVA,DİĞERİNDEN DE SU POMPALANMASI SAĞLANDI.BORUDAN GEÇEN HAVANIN ÜZERİNE BU KOMBİNASYONDAN OLUŞAN BASINÇLI SU PÜSKÜRTÜLDÜ VE KATI PARÇACIKLARIN HAPSEDİLDİĞİ SU BEHERDE BİRİKTİRİLDİ.

KULLANILAN YÖNTEMLER:
DENEME YANILMA YÖNTEMİ,GÖSTERİP YAPTIRMA METODU,SORU-CEVAP YÖNTEMİ,ARAŞTIRMA-İNCELEME YÖNTEMİ,GEZİ-GÖZLEM YÖNTEMİ.

ULAŞILAN SONUÇLAR:
FOSİL YAKITLARIN YANMASI SONUCU OLUŞAN GAZLARIN İÇERİSİNDEKİ KATI PARTİKÜLLERİN BASINÇLI SUYUN ETKİSİYLE HAVAYA KARIŞMASININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLDU.BÖYLECE BU PARTİKÜLLERİN SOLUNUM YOLUYLA VÜCUDA YERLEŞMESİNE,TOPRAKTAN ÜRÜN BAŞINA ALINAN VERİMİN DÜŞMESİNE VE SU KAYNAKLARININ KİRLENMESİNE ENGEL OLDUĞU BELİRLENDİ.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
GELİŞTİRMİŞ OLDUĞUMUZ PROJE SONUNDA GAZLARIN İÇERİSİNDEKİ KATI PARÇACIKLARIN ÇEVREYE YAYILMASININ ÖNÜNE GEÇİLDİĞİ SAPTANDI.

KAYNAKLAR:
SPURGEON,RICHARD.EKOLOJİ.TÜBİTAK BİLİM YAYINLARI,ANKARA,2004 ÖZDEMİR,ŞEVKET.TEMEL EKOLOJİ VE ÇEVRE SORUNLARI.HATİPOĞLU YAYINCILIK,İSTANBUL,1997. KADIOĞLU,SEDAT.TERMİK SANTRALLER İÇİN KONTROL SİSTEMLERİ.ÇEVRE BAKANLIĞI,ANKARA,1995. WWW.E-LABORATUVAR.COM WWW.KIMYASANAL.NET

PROJENİN TAKVİMİ:
PROJE KONUSUNUN BELİRLENMESİ 20 GÜN SÜRMÜŞTÜR.PROJENİN GELİŞTİRİLMESİ,MATERYALLERİN TEMİN EDİLMESİ,KAYNAK KİTAPLARDAN YARARLANILMASI OLMAK ÜZERE TOPLAM GEÇEN ZAMAN 60 GÜN OLARAK BELİRLENMİŞTİR.

PROJE BÜTÇESİ:
PROJE BÜTÇESİ 170 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİR.

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
OKULUMUZ SINIF ÖĞRETMENİ AHMET SARI,OKUL İDARESİ.