İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
KARE İLE SAYILARIN ARKADAŞLIĞI
PROJENİN AMACI:
Geometrik kavramlarla sayılar arasında nasıl bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak için çalışmalar yapmak.
PROJENİN HEDEFİ:
Projede geometrik şekillerden olan karenin alanları arasında belli bir örüntünün olup olmadığını ortaya çıkarmak.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Karenin kenarlarına 1 den itibaren sırasıyla ardışık doğal sayıları koyduk ve bunların alanlarını aldık. Bunları incelediğimizde bu alanlar arasındaki farkların sırasıyla ardışık tek sayılarını verdiğini gördüğümüzde çok şaşırdık.Bunu ilerlettiğimizde anladık ki karenin alanlarından ardışık tek sayılara ulaşıldığını gördük.
Şu şekilde gösterebiliriz: Karenin kenarı 0 olduğunda böyle birşey olamayacağından alanı 0 br kare olur.Karenin kenarı 1 br olsun bunun alanı 1 br kare,2 br olduğunda alanı 4 br kare,3 br olduğunda alanı 9 br kare ,4 br olduğunda alanı 16 br kare olur.Bunu devam ettirdiğimizde 25,36.49 diye gider.Buradan baştan itibaren alanları sırasıyla yazalım.0,1,4,9,16,25,36,49,64 diye gider. 1-0=1 ,4 -1=3,9-4=5,16-9=7,25-16=9,36-25=11,49-36=13 buradan sıralama yaparsak;1,3,5,7,9,11,13,….. diye sayıların devam ettiğini bununda ardışık tek sayılar olduğunu görürüz.
KULLANILAN YÖNTEMLER:
Araştırma yöntemini kullandık özellikle değişik bilim teknik dergileri internetteki matematik siteleri ve tübitak ın sitesinden ,ders ve test kitaplarından faydalandık.Soru cevap tekniğinden faydalanarak bol miktarda geometrik şekillerin özelliklerinin incelenmesi sağlanmış oldu.
ULAŞILAN SONUÇLAR:
Gördük ki önemli bir geometrik şekil olan karenin alanlarında yine önemli bir sayı dizisi olan ardışık tek sayılara ulaşıldı.Bu da bize geometrik şekillerden çok değişik sonuçlara ulaşılacağı fikrini vermektedir.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Öğrenci arkadaşlarımıza projemiz örnek olacaktır ve onlara araştırma azmi kazandıracaktır.Mutlaka kainatta canlılar gibi sayılar ve geometrik şekillerde sebepsiz oluşturulmamışlardır.Araştırıldıkça yeni kurallar ortaya çıkacaktır.
KAYNAK TARAMASI:
www.ilkmat.net ,www.matematikkulubu.org,www.matematikçiyiz.com,www.matematiktutkusu.com,www.mathplayground.com,adım adım matematik sbs hazırlık test kitabı,ders kitaplarım.
PROJENİN TAKVİMİ:
10-30 Ekim: Proje konusunun araştırılması ve tespiti,01-30 Kasım:Kaynak taraması,01-31 Aralık:Toplanan bilgilerin yorumlanması ve projenin denenmesi,01-25 Ocak:Projenin oluşturulması ve rapor yazımı
PROJE BÜTÇESİ:
Projemiz araştırmalar ve yol masraflarımız dahil 35 TL dir.
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
Matematik öğretmenimiz proje konusunda bizi cesaretlendirdi ve arada bir fikir alışverişinde bulunduk.