Kadın Fen Öğretmenleri
Gelişen ve değişen dünyamızda hergün yeni yeni ihtiyaçlarımız ortaya çıkmaktadır. Önceden değişimler yüzyılları hatta bin yılları bile alırken ,teknolojinin ilerlemesi ile her yeni gün yeni birşeyler öğreniyor , hayatımıza her gün yeni birşeyler katılıyoruz . Önceden bir bölgede birkaç önemli insan ,on yılda yirmi yılda hayatın akışını değiştirirken , şimdi Dünyada hemen hemen her şehirden milyonlarca kişi hayatın akışını , dünyanın gidişatını gün be gün değiştirebiliyor. Dünya artık globalleşti ve değişim çok hızlı . Kontolümüzün üzerinde hızlı…
Önceden dünyada kadınlar evde çocuklarına bakıp eviyle ilgilenir , erkekler dışarıda çalışırlarmış . Erkek sanatla, bilimle , edebiyatla , tarihle , ekonomiyle ,toprakla uğraşırmış . Ülkesini koruyan ülkesi için savaşan da erkek , ülkesini bilimde , sanatta edebiyatta geliştiren de erkekmiş . Erkek dünyanın hakimiymiş , binlerce hatta onbinlerce yıldır…
İngiltere’deki sanayi devrimi ve arkasından 2.Dünya savaşıyla beraber dünyanın düzeni bozulmaya başlamış. Savaşta erkek gücünü kaybedilince , kadınlar evin dışında da çalışmaya başlamışlar . 1940-1950lerde Avrupa’da ve Amerika’da başlayan bu akım ülkemizde 1970’leri bulmuştur.
Dünya nüfusunun yarısından fazlasını kadınlar oluşturmaktadır . Gelişen ve değişen Dünyamızın bu yarıdan fazla nüfusu evde tutma gibi bir lüksü yoktur ve olmayacaktır da . Peki kadınlar hangi alanda çalışması gerekir . Bunun tek bir cevabı var! Her alanda…
Yalnız binlerce yıllık hayatımızda , genlerimize işlenmiş bazı etkiler vardır ki , onu yenmek son derece zordur. Bunlardan biri kadınların bilime ilgisinin erkeklere göre daha zayıf olmasıdır . Yıllardır öğretmenlik mesleğimden gördüğüm kadarıyla, kız öğrencilerinin de Fen derslerine ilgisi daha zayıftır . Kızlar fen derslerini daha geç kavrar , daha fazla zorlanırlar. Ama kızlar daha çalışkan olduklarından, kavradıkları konuları da daha geç unutur , daha fazla özümserler ve sonuçta daha başarılı olurlar . Yalnız bu süreçte kız öğrencileri fen derslerinden de kopabilirler . Bu süreçte kızları fen dersleri için desteklememiz gerekmektedir .
Geçmişin kız öğrencileri olan aynı zamanda gelecekteki bilim insanlarını da yetiştiren “Kadın Fen Öğretmenleri” bu konuda çok önemli bir rol üstlenmektedir .
Öğretmenlik zor meslektir, kadın öğretmen olmak daha da zordur kadın fen öğretmeni olmak en zorudur . Geleceğimiz bilime bağlıdır , bilimi filizlendiren kadın fen öğretmenlerine hakettiklerince değer veriliyor mu? Hayır!!!
Ben bu sıkıntıyı gördüğüm için Facebook’ta “Women Science Teachers” grubunu 2014 yılında kurdum . O yıldan bu güne grubumuz gün geçtikçe büyümektedir . Grubumuzda dünyanın dört bir yanından öğretmenler ve akademisyenler vardır . Sadece kadın değil %20 civarında da erkek vardır. Grubumuzda bilimdeki son gelişmeler , eğitim sistemleri gibi paylaşımlar bulunmaktadır . Grubumuz Kadın Fen Öğretmenleri olarak tektir .
Cinsiyet eşitliliğini sağlamanın yeri öncelikle evde ve okuldadır . Aynı zamanda birer anne yada anne adayı olan hem kendi çocuklarını hem de kendine emanet edilen çocukları yetiştiren kadın öğretmenlere hepimizin birer vefa borcu olduğunu düşünmekteyim .
Hatice Kırmacı