KABLOSUZ İNTERNET BAĞLANTISININ BITKI GELIŞIMINDEKI ZARARLARININ İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

PROJENİN ADI:  Kablosuz İnternet (wiriless) bağlantısının bitkiler üzerindeki etkisinin incelenmesi.

PROJENİN AMACI: Kablosuz İnternet (wiriless) bağlantısının bitkiler üzerindeki etkisinden yola çıkarak canlılara verdiği zararları ortaya çıkarmak ve çözüm önerisi sunmak.

PROJENİN HEDEFLERİ:

1.Kablosuz internet bağlantısının canlılar üzerindeki zararını ortaya koymak

2.Bu konuda insanları yaptığımız proje ve anketle bilinçlendirmek

3.Kablosuz internet bağlantısının zararlarını azalta bilmek için alternatif çözümler üretmek

4.8.sınıf DNA ve GENETİK KOD konusunda mutasyona neden olan mutajen faktörlerle Kablosuz internet bağlantısının zararlarını ilişkilendirme

LİTERATÜR TARAMASI:

www.bilsimlive.com

tr.wikipedia.org/wifi/Wİ-Fİ

www.tubitak.gov.tr

sdu.edu.tr

itu.edu.tr

GERÇEKLEŞTİEN FAALİYETLER

Kablosuz İnternet (wiriless) bağlantısının bitkiler üzerindeki etkisinden yola çıkarak canlılara verdiği zararları ortaya çıkarmak için kaynak taraması yapıldı.Projede kullanılmak üzere fasulye,nohut,bezelye ve ıspanak tohumları temin edildi.İnsanların wiriless’ın zararları hakkında bilinç düzeyini ölçme anketi oluşturuldu.Okulumuzdaki öğrenci ve öğretmenlere uygulanarak geri dönütler alındı.

1.Bütün tohumlardan oluşan iki tane deney grubu bir tanede kontrol grubu oluşturuldu. 4’erli gruplar halinde 12 tane pet bardağa fasulye,nohut,bezelye ve ıspanak tohumları dikildi.

2.Ektiğimiz tohumlarımız için eşit ortam koşulları oluşturuldu. Sıcaklık(25 ±2),ışık,su(gün aşırı 20 ml), toprak haricinde sadece mesafe farkı bulunmaktadır(mesafeler 15 cm,aynı odada 4m,diğer odada 15 m tohumlarımızın wifi’ye uzaklıkları).

3.Kontrollü deney yöntemi kullanıldı.5 günün sonunda wiriless’in yanında olan 1.deney gurbumuzda hiçbir çimlenme belirtisi görülmedi.

4.Wiriless’le aynı odada 4 m uzaktaki 2.deney grubumuzda sadece fasulye bitkisinin tohumları çimlendi.

5.Wiriless’ın olmadığı diğer odada (15m uzaklık hariç şartlar aynı) ki tohumlarımızın hepsinin çimlendiği gözlemlendi.

6.Wiriless’ın yaydığı radyasyona çözüm olacak bir bitki araştırdık ve kaktüs bitkisinin radyasyonu çektiğini bulduk.Wiriless’in yanına yeniden tohumlarımızı ekip bu sefer yanına kaktüs koyduk ve 5 günün sonunda fasulye ve nohut tohumlarının çıktığını gördük.

7.En son olarak wiriles hakkında 4 soruluk bilinç düzeyi ölçme anketi oluşturduk.

Proje Takvimi:

1-31Ekim:Proje konusu düşünüldü.Wireless’in zararları araştırıldı.

1-30Kasım:Proje malzemeler temin edildi.Wireless bilinç düzeyi anketi hazırlandı.

1-31Aralık:Tohumlar ekildi,anketler uygulandı.

1-20 Ocak: Tohumların 1 hafta sonunda tohumların durumları ve anketlerin sonuçları incelendi. Yaptığımız işlemlerin fotoğrafları ve videoları çekilerek sonuçlar kaydedildi.

KULLANILAN YÖNTEMLER: Literatür taraması, Deney, Anket, Gözlem, Araştırma.

BÜTÇE: 15 TL

ULAŞILAN SONUÇLAR:

Projemiz wiriless’in zararlarının canlıların gelişimini olumsuz etkilediğini ve bu olumsuz etkiden bir kaktüs bitkisinin etkilenmeyip wiriless’in yaydığı radyasyonu çektiği sonucuna ulaştık. Anketimizde öğrencilerin yarı yarıya kablosuz interneti kullandığı,yarı yarıya da zararlarından haberdar oldukları gözlemlendi.Öğretmenlerdeyse bu durum kullanım olarak  %50 ye %50 olduğu tespit edildi, wiriles’in zararlarından da bütün öğretmenlerimizin haberdar oldukları gözlemlendi.Kaktüsle yaptığımız deney ve gözlem sonucu diktiğimiz bitkilerden sadece fasulyenin çimlediği gözlemlendi.

PROJENİN ÖZETİ:

Kablosuz İnternet (wiriless) bağlantısının bitkiler üzerindeki etkisinden yola çıkarak canlılara verdiği zararları ortaya çıkarılıp ve çözüm önerisi sunuldu. Çalışmamamızda wiriless cihazı toprak,fasulye, nohut,bezelye ve ıspanak kullanıldı. Wiriless’in yanına ektiğimiz tohumların çimlenmemesi ve wiriless’in olmadığı odadaki tohumların çimlenmesi üzerine wiriless’in canlıların gelişimindeki olumsuz etkisini ortaya koymuş olduk. Çözüm olarak anketimizle hem insanların bilinç düzeyini ölçmeyi ve projemizden haberdar ederek bilinçlendirmeyi hedefledik.Kaktüs bitkisininde kısmende olsa bir çözüm olduğunu gösterdik. Projemiz olumlu sonuçlandı.