28 Kasım 2014, 18:30-19:30, ITAP FenLab Ankara Uygulama Merkezi
Kuyrukluyıldızlardan Güneş Sistemine Bakış: Rosetta Uzay Aracı
Doç. Dr. Hakan Volkan Şenavcı
Ankara Üniversitesi
Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
ve
Kreiken Rasathanesi
Günümüzde Güneş Sistemi’nin oluşumu, Dünya üzerindeki canlı yaşamın kaynağı olan organik moleküllerin ve suyun nereden geldiği sorularına ilişkin sayısız teori ve düşünce bulunmaktadır. Bu soruların olası cevapları ve mevcut teorilerin doğruluğu, Güneş Sistemi’nin oluşumundan beri yapılarını koruyan ve daha önceki gözlemlerden organik moleküller barındırdığı bilinen kuyrukluyıldızlarda saklıdır. Bu gizemi çözmek adına, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) öncülüğünde uluslararası ortaklık kapsamında gerçekleştirilen ve başlangıcı 1993 yılına uzanan Rosetta Projesi ile 02 Mart 2004 tarihinde yolculuğuna başlayan Rosetta Uzay Aracı, taşıdığı Philae kondusunu 12 Kasım 2014 tarihinde 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızı üzerine indirdi. Maliyeti yaklaşık olarak 1,3 milyar dolar olan ve içerisinde “ilkleri” barındırması bakımından bilim tarihinin en önemli projelerinden biri olarak nitelendirilen Rosetta Projesi’nin sonuçları, insanoğlunu Güneş Sistemi’nin başlangıcına götürecek ve birçok bilinmezi ortaya çıkartacaktır.
Bu popüler bilimsel konuşmasında Rosetta projesinin ayrıntıları görsel bir zenginlik içerisinde izleyicilere tanıtılacaktır.
Tarih ve saat: 28 Kasım 2014, 18:30-19:30
Yer: ITAP FenLab Uygulama Merkezi, MAYA Eğitim Kurumları Oran Kampüsü, Kat: -4
Giriş ücreti: 5 TL veli ya da öğrenci başına
(Seminer sonrası katılımcılar konuşmacı ile sohbet ederken ikramlar olacaktır. Giriş ücretleri seminer masraflarını karşılamak amacıyla alınmaktadır.)
Konuşmaya dinleyici olarak katılmak isteyenlerin katılım sayısını 0533 409 2775 nolu ITAP telefonunu arayarak ya da info@itap-fenlab.org adresine e-posta atarak bildirmeleri rica olunur.
ITAP FenLab Bilim Toplumu Seminer ve Gösterileri toplumumuzun bilime olan ilgisini ve merakını daha üst seviyelere çıkartmak ve bunun genç nesilleri olumlu yönde etkilemesini sağlamak amacıyla her ayın en son (resmi tatile denk gelmeyen) Cuma günü saat 18:30-19:30 arası düzenlenecektir. Daha ileri zamanlarda daha sık düzenlenmesi mümkün olabilecektir.
Her ay üniversitelerden, yüksek teknoloji firmalarından ve endüstriden davet edilecek olan deneysel/kuramsal araştırmacılar dünyada ve ülkemizde kaydedilmekte olan bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, eğitim araştırmalarını, bilim tarihinden ve bilim insanlarının hayat hikayelerinden esintileri ve bunlara ek olarak sanat, kültür ve sporla bilimi buluşturan araştırmaları topluma yönelik sürükleyici bir dilde aktaracaklardır. Bilim Toplumu Seminerleri bilim ve teknoloji ile dolu nitelikli bir zaman geçirmek isteyen herkese açıktır. Toplam süreye dahil olarak, seminer sonunda 10 dakika izleyicilerin sorularına ayrılmıştır. Bu seminerlerde ilgi çeken ve hayret uyandıran deneyler ve katılımcıların da eşlik edebilecekleri etkileşimli bilimsel gösteriler de düzenlenebilecektir.
Bilim Toplumu Seminerlerine 2014 yılı giriş ücreti ilkokul-lise arası öğrenci ya da yetişkin başına 5 TL olarak belirlenmiştir. Elde edilen gelir tüm davetli konuşmacıların ve Bilim Toplumu Akşamlarının giderleri için kullanılacaktır.
ITAP FenLab Ankara Uygulama Merkezi
E-posta: info@itap-fenlab.org
Telefon: 0533 409 27 75
Adres: Maya Eğitim Kurumları, Hayri Çeçen Sok. No: 4 Kat -4 Yeni Oran, Çankaya, Ankara