İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
İLİ:KIRŞEHİR / MERKEZ
OKUL ADI: Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi
HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Ebu Yahya Şahin – Emine Baştuğ
DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Arif Soysal
PROJE AMACI:
KİMYA LABORATUVARINDA ÇOK YAYGIN OLARAK KULLANILAN TURNUSOL KAĞIDINI,DOĞAL KAYNAKLAR KULLANARAK ÜRETMEK.
PROJE HEDEFİ:
1-BEKTAŞİ ÜZÜMÜ KULLANARAK, TURNUSOL KAĞIDI YAPMAK. 2-YAPTIĞIMIZ TURNUSOL KAĞIDININ YAYGIN OLARAK KULLANILMASINI SAĞLAMAK. 3-BEKTAŞİ ÜZÜMÜNÜ EN İYİ BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEK
PROJE ÖZETİ:
Okulumuzun bahçesinde bolca bulunan ve ismini Biyoloji bölümünden öğrendiğimiz mahonya bitkisini değerlendirme düşüncesi ile başladı çalışmamız. Çalışmamızda mahonyadan indikatör elde etmeyi hedefledik. Elde ettiğimiz indikatörü süzgeç kağıdına emdirip turnusol kağıdı elde ettik. Turnusol kağıdımız asidik çözeltilerde kırmızı iken, bazik çözeltilerde koyu yeşil bir renk aldı. Çok kullanışlı olan turnusol kağıdımızı, ilgili bir çok deneyde rahatlıkla kullanıyoruz.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
İlgili Literatür Taraması Proje konusu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Gerçekleştirilen Faaliyetler 1 Okulumuzun bahçesinden topladığımız mahonia bitkisini 2 kez saf su ile yıkadıktan sonra bir havanda ezdik. 2 Ezdiğimiz mahonia bitkisini bir behere alarak içerisine turnusol kağıdı büyüklüğünde kestiğimiz süzgeç kağıtlarını atarak kaynattık. Bu şekilde çözeltinin süzgeç kağıtlarına emdirilip, turnusol kağıdı olarak kullanılabilme olasılığı denendi. 3 Ezilen mahonianın ayırmış olduğumuz diğer kısmını ise, 60 C de etil alkol içerisine atarak çözünmesini sağladık ve çözeltiyi süzdük. 4 Süzülen kısmı, yoğun bir kıvama gelinceye kadar bir beher içerisinde buharlaştırıldık. 5 Elde ettiğimiz yoğun ve koyu kırmızı renkteki maddenin su ,aseton,metil alkol,etil alkol gibi çözücülerde çözünüp çözünmediğine baktık. Kullanılan Yöntemler 1 Yıkama 2 Ezme 3 Süzme 4 Kaynatma Buharlaştırma 5 Çözme Proje Bütçesi 100 YTL Ulaşılan Sonuçlar 1 Süzgeç kağıtlarına emdirilerek elde ettiğimiz turnusol kağıdımızın asitlerle etkileştiğinde kırmızı, bazlarla etkileştiğinde ise koyu yeşil renk aldığı görüldü. 2 Bir havanda ezdiğimiz Frenk üzümleri su, aseton,metil alkol ve etil alkol içerisinde çözünüyorken, kloroform içerisinde çözünmedi. 3 Elde ettiğimiz indikatör damlatıldığında asitleri kırmızıya, bazları ise yeşile boyadı. Sonuçların Değerlendirilmesi 1 Yaygın olarak kullanılan turnusol kağıtları bazlarla muamelesinde mavi renk alırken, bizim turnusol kağıdımız bazlarla yeşil rengi aldı.Bunun nedenini anlayamadık. 2 Günlük hayatta pek işlevselliği olmayan Frenk üzümünden, laboratuarımızda rahatlıkla kullanabileceğimiz turnusol kağıdı ve indikatör elde ettik. Proje Takvimi Ekim ayında konu hakkında literatür taraması yapılarak başvuru yapıldı. Kasım ayında proje çalışma planı hazırlandı ve çalışmaya başlandı. Aralık ve ocak aylarında gerekli deneysel çalışmalar yapıldı.
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması
Proje Yarışması
Bu Benim Eserim
Fen ve Teknoloji Projesi
Matematik Projesi