Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 30 büyükşehir’in tamamında bilim merkezi yapacaklarını, ancak asıl iddialarının İstanbul ile ilgili olduğunu, yakında İstanbul’a dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birini kazandıracaklarını söyledi.
Bağcılar Belediyesi Bilişim Şenliği’nin açılışında konuşan Işık, günümüz dünyasında gücü olanın haklı konumda olduğunu, bu çağda güçlü olmanın en önemli yolunun da bilgi olduğunu kaydetti.
Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinin petrol zengini ya da yeraltı zenginliğine sahip ülkeler değil, bilim ve teknolojide en üst seviyedeki ülkeler olduğunu vurgulayan Işık, bu nedenle Türkiye’nin en fazla yatırım yapması gereken alanın bilim ve teknoloji olduğunu anlattı.
“Bilim ve teknoloji işi böyle boya küpüne batırıp çıkarılarak elde edilebilecek bir kazanç değil” diyen Işık, bilim ve teknolojinin çok uzun yıllar uğraş verilerek, yatırım yapılarak ve sabrederek ulaşılan bir nokta olduğunu dile getirdi.
Bakan Işık, tarihin en önemli bilim insanlarının bu medeniyetin evlatları olarak yetiştiğine işaret ederek, “Bizim medeniyetimizin tarihte rönesansa beşiklik ettiğini hiç unutmayalım” dedi.
Ancak İslam dünyasının bilim ve teknolojiden uzaklaştıkça önce durgunluk, ardından da gerilemeye girdiğini ifade eden Işık, bugün Avrupa’nın görece üstün olmasının altında yatan sebebin teknoloji olduğunu söyledi.
“En önemli kazanç özgüven”
Bakan Işık, Türkiye’de son 13 yılda önemli mesafeler alındığını, ancak bu dönemdeki en önemli kazancın özgüven olduğunu söyledi.
Daha 2001-2002 yılında 1 milyar dolar için IMF’nin kapısında bekleyen Türkiye’nin bu rakamı artık sadece bilim merkezleri kurmak için harcadığını anlatan Işık, 30 büyükşehir’in tamamında bilim merkezi yapacaklarını, ancak asıl iddialarının İstanbul ile ilgili olduğunu, yakında İstanbul’a dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birini kazandıracaklarını kaydetti.
Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile çalıştıkları bilgisini veren Işık, “İstiyoruz ki dünyanın bilim merkezi yeniden İstanbul olsun” şeklinde konuştu.
Bilimi çocuklara küçükken sevdireceklerini bildiren Işık, 2016 yılında Türkiye’deki yaklaşık 40 bin okulun tamamında bilim şenliği düzenleyeceklerini, çocukların erken yaşlarda bilim ile tanışacağının altını çizdi.
Işık, kodlama dersini ilkokula koymayı istediklerini vurgulayarak, çocukların bilgisayarlarda sadece oyun oynayan değil, oyun yazan olarak da yetişmesini istediklerini dile getirdi.
“Arzumuz çocuklarımız dijital dünyada birer tüketici olmasın. Dijital dünyanın efendileri olmak istiyorsak işte bu noktada bilim ve teknolojiye daha fazla ağırlık vereceğiz” ifadelerini kullanan Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bilim ile ilgili yayınlarına da değindi.
Şenliğin kurdele kesilerek açılışından sonra Bakan Işık stantları gezerek öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı. Etkinlikte öğrenciler de çeşitli gösteriler sergiledi.