Proje Adı
ISPARTA KORUNAN DOĞAL ALANLARINDA DOĞA EĞİTİMİ V
Proje Yürütücüsü
PROF.DR.İDRİS OĞURLU
Yürütücü Kurum/Kuruluş
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Hedef Kitle
Öğretmenler Kamu Personeli Lisans/Yüksek Lisans / Doktora öğrencileri
Etkinilk Tarihleri
2-9/07/2012
27/08/2012-03/09/2012
Etkinlik Yeri
ISPARTA
İLETİŞİM
ide.sdu.edu.tr
idrisogurlu@sdu.edu.tr
TÜBİTAK desteği ile Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yürütmekte olduğu IDE Projesi kapsamında Isparta’nın Eğirdir Gölü, Kovada, Gölcük Gölü, Kızıldağ, Beyşehir Gölü ve Yazılı Kanyon gibi korunan doğal alanlarında 2007 yılından bu yana IDE-1, IDE-2, IDE-3 ve IDE-4 adlı 4 doğa eğitim projesi gerçekleştirilmiştir.
IDE-5 başlıyor…
IDE projelerinin beşincisi (IDE-5) 2012 yılında Temmuz ve Ağustos-Eylül aylarında Isparta’da Eğirdir, Kovada, Gölcük ve Yazılı Kanyon’da gerçekleştirilecektir.
8 gün sürecek IDE eğitiminin tümü doğada yürütülecektir. 2 gece çadırlı kampta, 4 gece de otelde konaklanacaktır.
Katılım ücretsiz olup, katılanların Isparta il sınırları dahilindeki bütün masrafları (konaklama-yemek-eğitim-ulaşım) IDE Projesi tarafından karşılanacaktır.
IDE Projesini yürüten tecrubeli ekibimiz aynı zamanda Eylül ayında gerçekleştirilecek olan KDE “Kzıldağ Milli Parkı’nda Doğa Eğitimi” projesini de başlatmıştır.
Amacımız
Doğayı internette, belgesellerde değil doğada öğrenmek
Ne internet ne belgeseller, doğayı doğada öğrenmenin yerini tutamazlar. Kamp kurup doğayı yerinde gözlemek de tek başına yeterli değildir; bilgi aktaracak kimse yoksa tanıma süreci yine eksik kalmaktadır.
Çıkış Noktamız: Doğa gönüllüsünü doğa uzmanlarıyla buluşturmak
Isparta çevresinde korunan doğal alanlar, bu alanlarda çalışan bilim adamları ve doğayı tanımaya istekli gönüllüler vardı. Biz de doğaya ait bilgilerimizi bu alanlar üzerinde aktaracağımız bir doğa eğitim projesi tasarladık.
Bu projeyle hedeflenenler:
Isparta’daki Korunan Doğal Alanların üniversite ve konu uzmanlarının katkılarıyla katılımcı bir eğitim programı çerçevesinde ele alınması
Katılımcılara Doğa, ekosistem, biyoçeşitlilik ve ekoloji alanındaki bilgilerimizi aktararak doğa dili ve eğitimini öğretmek yani doğayı tanıyıp anlayabilme ve gördüklerini öğrencilerine aktarabilme nosyonu kazandırmak.
Katılımcılara Tabiatı ‘’görme’’ ve gösterebilme kabiliyeti kazandırmak
Öğretmenlere doğaya ait bilgi donanımı kazandırarak öğrencileri ve çevrelerini etkileme gücü, çevreyi tanıtım ve doğayı öğrenmeye ilgi ve istek duymaları yönünde öğrencilerini motive etme yetisi kazandırmak
Çevre ve Doğa eğitiminde disiplinler arası ve bütüncül bir eğitim-öğretim formatı ve doğa eğitimi vizyonu gelişmesine katkıda bulunmak
Hedef kitlemiz;
İlköğretim ve lise öğretmenleri,
Üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencileri,
Doğa gönüllüsü kamu personelidir.
Hedef kitle seçimlerinde aşağıdaki özelliklere sahip olan katılımcı adayları ise öncelikli hedef kitlemizi oluşturacaktır. Bunlar:
Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında görev yapan öğretmenler
Sınıf öğretmenleri (tercihen orman köyleri), Fen bilgisi öğretmenleri, Tarih Öğretmenleri, Coğrafya öğretmenleri ve İzci lideri öğretmenleri
Eğitim Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencileri (Sınıf öğretmenliği, Biyoloji öğretmenliği ve Coğrafya öğretmenliği bölümleri
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü gibi doğa konusu görevlerde çalışan olan kamu personeli
Yapılacak etkinliklerle, doğa konusunda farklı bakış açılarına sahip gruplar bir araya getirilerek, bunlara doğa ve ekoloji konusunda ortak bir vizyon kazandırılmaya çalışılacaktır. Böylece, hedef kitlenin doğaya aynı pencereden bakmaları ve ortak bir ekoloji vizyonu edinmeleri hedeflenmektedir.