İslam Medeniyetinde Konya Uluslararası Sempozyumu

İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay üniversitesi tarafından 17 – 19 Aralık 2016 tarihinde İslam Medeniyetinde Konya Uluslararası Sempozyumu düzenlenecektir.

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından 2016 yılının İslam Turizm Başkenti olarak ilan edilmesi çerçevesinde İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi(IRCICA) ve Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi tarafından 17-19 Aralık 2016 tarihinde İslâm Medeniyetinde Konya Uluslararası Sempozyumu düzenlenecektir. Sempozyumda İslam medeniyetinin doğuşundan günümüze Konya şehrinin tarihi, kültürü, sanatı ile iktisadi ve içtimai yapısı ele alınacaktır. Geçmişten günümüze tarihindeki yaşananları, değişimleri kadim şehir Konya’nın, günümüzdeki modern şehir haline gelene kadarki sürecin yansımalarını günümüz ve gelecek kuşaklara aktarmak adına değerlendireceğiz. Bunun yanında Konya’nın 2016 İslam Turizm Başkenti olması sebebiyle de Türkiye’de, İslam âleminde ve dünyada ön plana çıkmasını sağlayan, ses getiren bir organizasyon olacaktır. Sunulan bildiriler ve değerlendirmeler Türkçe ve İngilizce olarak bildiri kitapçığı şeklinde yayınlanacaktır.

Kadim dönemlerden beri bir yerleşim ve medeniyet merkezi olan Konya, asıl medeni inkişafını İslam ve Türk hâkimiyetiyle birlikte gerçekleştirmiştir. Daha ilk yıllarından itibaren İslam orduları Konya’yı fethetmek için gayret göstermiş, nitekim ilk İslâm fethi 723 yılında gerçekleşmiş ancak zaman içerisinde şehir Müslümanların hâkimiyetinden çıkmıştır. Konya’nın ikinci fethi ise Selçuklu Türkleri eliyle gerçekleşmiştir. 1071’de Bizans’a karşı Malazgirt Zaferini kazanan Selçuklular, hemen akabinde 1073 yılında Konya’yı fethettiler. Fethinden çok kısa süre sonra 1097’de ise Selçuklu başkenti olarak ilan edildi. Haçlı ordularını Anadolu’da durduran Kılıçarslan’ın, bu toprakları dünyanın merkezi yapan Alâeddin Keykubat’ın payitahtı olan Konya daha sonra büyük ve kalabalık bir metropol olma yolunda hızla ilerleyerek, Medine, Şam, Bağdat ve Kahire’den sonra İslam medeniyetinin önemli başkentleri arasına girdi. 13. Yüzyılın ilk yıllarında en görkemli günlerini yaşadı. Dârülmülk olarak anılan Konya, Ön Asya’nın uluslararası ticaret merkezi haline geldi. Sadece ticaret dünyasının değil aynı zamanda ilim dünyasının da merkezi oldu. Nitekim Mevlânâ Celâleddin-i Rumi bu yüzyılda şehirle özdeşleşti. Ahilik teşkilatı zor günlerinde şehrin en önemli dayanağı oldu. 14. Yüzyıl sonlarında Osmanlı hâkimiyetine giren Konya, bir beylerbeylik haline geldi. Cem Sultan ve pek çok şehzade Konya’da idarecilik yaparak devlet yönetimini öğrendiler.

Selçuklu Sultanı Melikşah’ın, İslam halifesinden İslam coğrafyasını koruma görevi aldığı günden beri geçen bin yıllık süreçte aldığımız emanetimiz olan Konya, günümüzde bir milyonu aşan nüfusu, düzenli yapılaşması, tarım, sanayisi ile ticaretteki canlılığının yanı sıra, Selçuklu Başkenti olması, Mevlana, Sadreddin Konevi, Şems-i Tebrizi, Sahib Ata, Emir Celâleddin Karatay, Hacıveyiszade Mustafa Sabri Efendi gibi beynelmilel değerleri, Selçuklu sultanlarının türbeleri, mutasavvıfları, cami ve medreseleri ve Şeb-i Arus’u ile önemli bir çekim merkezi olmaya devam ediyor.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.