İŞ BANKASI MÜZESİ

Müze, öncelikli olarak Türkiye İş Bankası’nın kurulduğu günden bugüne, gerek kendi geçmişine, gerekse Türkiye’nin ekonomik gelişimine tanıklık eden bankacılık ve kurumsal yapı ile ilgili belgelerin, bankacılık gereçlerinin, iletişim araçlarının, fotoğrafların, resimlerin, reklam ve promosyon malzemelerinin, filmlerin güvenli bir ortamda saklanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması işlevini üstlenmektedir. Türkiye İş Bankası tarihinin ve sürekliliğinin öyküsünü, her yıl daha da ileriye giden gelişimini, Bankamızın nesiller boyunca halkımıza hizmetini toplumsal hayattaki yerini toplumla paylaşmak, tüm İş Bankalıların anılarını ortak bir mekanda toplamak müzemizin başlıca amaçlarıdır. 

Türkiye İş Bankası koleksiyonu, ağırlıklı olarak Banka’nın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, bu anlamda Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve Banka’daki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan üç boyutlu nesnelerin oluşturduğu bir koleksiyondur. Koleksiyondaki parçalar, Türkiye’nin her köşesine yayılmış İş Bankası şubelerinden toplanmış ve yarınlara sağlıklı biçimde aktarılabilmeleri için uluslararası müzecilik normlarıyla gerekli koruma koşulları altında koleksiyona katılmıştır.

       Bankacılıkta kullanılan kopyalama makinesi, para paketleme ve bağlama, para sayma makinesi, daktilo, cari hesap makinesi, hesap makineleri, soğuk damga, mühür, terazi, teyp, gaz lambası, bekçi saatleri, telefon ve telefon rehberleri, personel defterleri gibi nesne ve belgeler; Banka’nın müşterilerine çeşitli zamanlarda dağıttığı defter, kalem, anahtarlık, takvim, kibrit kutusu, kumbara gibi promosyon malzemeleri; Banka’nın toplumsal ve ticari alandaki etkinlikleri sonucu aldığı plaketler, teşekkür belgeleri, kupalar, yıldönümü hediyeleri, şeref defterleri, Türkiye İş Bankası Müzesi Koleksiyonu’nun başlıca öğeleridir.

      Müze’nin kuruluşu sırasında Banka’nın kağıt ve görsel malzemeden oluşan arşivi de koruma altına alınmış, 500.000’i aşkın belge dijital ortama aktarılmış, 114 bobin film gerekli müdahaleler yapılarak elden geçirilmiştir. Sonraki süreçte 250.000 belge daha dijital ortama aktarılarak arşivlenmiştir. İş Bankası Müzesi, bu arşivden çok sayıda parçayı, kurgusu çerçevesinde salonlarına yerleştirerek ziyaretçileriyle paylaşmaktadır.

       Poliçeler, makbuzlar, tahsilat fişleri, kasa fişleri, hisse senetleri, çekler, banka cüzdanları gibi bankacılık hizmetlerine ilişkin belgeler; sözleşmeler, banka iç yazışmaları, kurum ve kuruluşlarla yapılan resmi yazışmalar, banka’ya yazılan mektuplar, şubenin ilk dönem personeli bilgileri gibi toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belgeler, gazete reklamları, reklam afişleri, kartpostallar gibi tanıtıma yönelik malzemeler, fotoğraflar, (çok sayıda personel fotoğrafı, şube fotoğrafları, sosyal ve kültürel etkinliklerde çekilmiş fotoğraflar gibi), resimler (yağlıboya, suluboya, karakalem, desen, çizim), eski mimari plan ve projeler ve çeşitli konularda yapılmış onlarca film İş Bankası arşivini oluşturmaktadır. Tüm bu arşiv, sosyal tarih ve iktisat tarihi alanlarında tarih yazımını fark edilir biçimde zenginleştirecek çeşitliliğe sahiptir. Türkiye İş Bankası Müzesi, bankacılık kurallarını her zaman gözeterek, bu arşivi ziyaretçileriyle paylaşmaktadır ve bu paylaşım Müze’nin yaşamı boyunca sürecektir.

        Müze ayrıca, Türkiye İş Bankası’na ait görkemli resim koleksiyonundan birkaç örneği kurgusu çerçevesinde sergilemektedir. İş Bankası Resim Koleksiyonu 750’den fazla ressamın 2000’i aşkın tablosundan oluşmaktadır. 1940’lı yıllardan beri ulusal resim sanatının örneklerini toplamaya başlayan Banka, bugün koleksiyonunda Osman Hamdi’den Şeker Ahmet Paşa’ya, İbrahim Çallı’dan Nuri İyem’e, Fahrelnisa Zeid’den Abidin Dino’ya Türk resminin pek çok önemli sanatçısının eserlerini koleksiyonuna katmıştır ve çağdaş Türk ressamlarının eserlerini biriktirmeyi sürdürmektedir. İş Bankası Müzesi, özellikle Weinberg’e ait Atatürk tabloları ile bu muhteşem koleksiyondan bazı örnekleri ziyaretçilere sergilemektedir.

Müzemizde öğrenci gezileri, rehber eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Geziler, aynı anda en fazla kırk öğrenciyi Müze’de misafir edecek şekilde kurgulanmıştır. Rehberlerimiz, yaş gruplarına göre farklılaştırılmış metinlerle Müzemizi anlatmakta ve öğrencilere hem İş Bankası, hem de genel olarak bankacılık ve Cumhuriyet tarihi hakkında bilgi vermektedir.
Grup gezilerimizin içeriğini tasarruf ve biriktirme, kumbara, yatırım ve ekonomik gelişme, Türkiye’deki ilk sanayileşme hamleleri, bankacılık mesleği, sigortacılık gibi konu anlatımlarının yanı sıra, kollu hesap makineleri, daktilolar, ağırlık ölçerler, mühürler, eski tip telefonlar, bankamatik, banka kartları… gibi bankacılıkta eskiden beri kullanılagelen aletlerin tanıtımı ve ayrıca banka ana kasası ve kiralık kasa dairelerine ziyaret oluşturmaktadır. Metnin arka planında Türkiye’nin kuruluşundan bugüne yaşadığı dönüşüm ve İş Bankası’nın bu süreçteki yeri işlenmektedir.

Müzemize yapılacak okul gezileri hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için (212) 511 18 04 numaralı telefonu arayabilir ya da muze@isbank.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

 HOBYAR MAH. BANKACILAR CAD.
NO:2 BAHÇEKAPI EMİNÖNÜ İSTANBUL
T: +212 511 13 31
F: +212 526 77 29
muze@isbank.com.tr