İPEK OYA TASARIM YARIŞMASI VE FESTİVALİ

2011 Yılında açılan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi 2013 yılından bu yana “Tekstil Sanatları”, “Tekstil Tasarımı”, “Tekstil Moda” ve “Tekstil El Sanatları” alanlarında çeşitli ve çok sayıda sergiye ev sahipliği yapmıştır. Yüz yüze yaptığımız bu etkinliklere içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemi süresince bir süre ara vermek zorunda kalan müzemiz, ULUSLARARASI ONLINE İPEK OYA TASARIM YARIŞMASI VE FESTİVALİ ile tekrar sizlerin huzuruna çıkmaya hazırlanıyor.

Geleneksel kültürümüzün ve el sanatlarımızın en önemli örneklerinden birisidir oyalar. Oya; çiçekle örgü sanatının birleşmesinden doğmuş, süslemek ve süslenmek amacıyla yapılmış ayrıca taşıdıkları mesajlarla bir iletişim aracı olarak da kullanılmış; tekniği örgü olan bir dantel türüdür. Oyalar, yalnızca ülkemize özgü bir el sanatı olup dünya genelinde Türk Danteli olarak da bilinmektedir. Avrupa ise iğne oyası ile 16. yüzyılda tanışmıştır. Kökeni araştırıldığında bazı örgü adlarının Ege masallarında geçtiği, 1905’te Mısır/Memfis kazılarında bulunan örneklerde özellikle balık ağlarından örücülük tekniğinin M.Ö. 2000 yılları öncesine ait olduğu tahmin edilmektedir. İğne ile yapılan örgüler 12. yüzyılda Anadolu’dan Balkanlar’a, oradan da İtalya yolu ile Avrupa’ya yayılmıştır. Ne yazık ki oyayı oluşturan değerler, giderek yok olmaktadır. Milli kültürümüzün kendine özgü niteliklerini kaybetmeden, çağdaş boyutlar kazanması için kadın el sanatlarından olan oyaların, günlük yaşantımızda yerini alması, geçmişten gelen bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve zamanla kaybolmaması açısından son derece önemlidir.

Türkiye’nin bu kültürel mirasının tanınması ve korunmasını desteklemek, gelişerek yaygınlaşmasını sağlamak, bu alanda eser verecek yeni yetenekleri keşfetmek ve gelenekten yararlanıp özgün eserler üretmeye teşvik etmek amacı ile Uluslararası Online İpek Oya Tasarım Yarışması ve Festivali’ni düzenlemekteyiz. Şimdiden Uluslararası İpek Oya Tasarım Yarışması ve Festivali’ne katılarak bu kültürel mirasın tanınması ve korunması için emeğini gönülden sunacak bütün katılımcılara ve seçici kurullarımıza teşekkür ederiz.

Geçmişten günümüze kadar gelmiş bu güzel serveti geleceğe taşıyabilmek amacıyla…

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULUSLARARASI ONLINE İPEK İĞNE OYA TASARIM YARIŞMASI VE FESTİVALİ ŞARTNAMESİ 2021
Yarışma Hakkında
ULUSLARARASI ONLINE İPEK İĞNE OYA TASARIM YARIŞMASI, Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı Merinos Tekstil Sanayi Müzesi tarafından ipek iğne oyası alanında düzenlenen yaratıcı ve yenilikçi tasarımlarıyla uluslararası tasarımcıların desteklendiği bir yarışmadır.
I. KATILIM ŞARTLARI VE BAŞVURU
A. ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR
Yarışmaya iştirak edecek adayların aşağıdaki şartları sahip olmaları gerekmektedir:
– Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışanı veya çalışanların birinci dereceden akrabası olmamak.
-Jüri üyelerinin bir yakını veya çalıştığı kurum, firma veya çalıştığı firmadan biri olmaması veya ortaklık içinde olduğu bir kişi olmaması (akademik jüri üyeleri için bu husus aranmamaktadır) gerekmektedir.
B. TASARIMLARDA ARANAN ŞARTLAR
Yarışmaya sunulacak tasarımların aşağıdaki şartları sahip olması gerekmektedir:
-Bir yarışmacı, yarışma temasına ve teknik şartlara uygun en fazla 2 ( iki ) farklı tasarım sunulmalıdır.
-Tasarımlar ticarete konu olmamış olmalıdır.
– Tasarım daha önce bir yerde sergilenmemiş veya yarışmaya katılmamış olmalıdır.
– Tasarımın oya yapılan kısımları kesinlikle ipek iplik olmalı, diğer kısımlarında farklı lif veya materyal kullanılabilir. Oya kısımları ipek iplik olmayan tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
– Tasarımda tek örnek motif ile katılınmamalı, tasarımın devamlılığı veya tasarım hikâyesi olmalıdır.
– Tasarım ile beraber teknik detaylar, tasarımın hikâyesi ve moodboard da sunulmalıdır.
-Tasarım, moodboard ve teknik detaylar üzerinde adayların isim ve adres gibi kişisel bilgileri bulunmalıdır.
– Yarışmaya kesinlikle rumuz ile katılım sağlanmamalıdır. Rumuz veya takma isim ile katılan yarışmacıların tasarımları değerlendirmeye alınmayacaktır.
– Tasarım ile beraber gönderilen teknik detaylar, tasarımın hikâyesi ve moodboard dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır.

C. BAŞVURU
-Başvurular 31 Mayıs 2021 günü 17:30’a (Türkiye saati ile) kadar www.bursamuze.com internet sitesi üzerinden oluşturulacak başvuru dosyası ile yapılmalıdır.
– Yarışma sunum dosyaları en geç 4 Temmuz 2021 günü mesai bitimine kadar (Saat 17.30) Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi 2. Kat Osmangazi / BURSA /TÜRKİYE (Tel: +90 (224) 716 37 37 ) adresinde olacak şekilde elden, kargo veya posta ile gönderilecektir.
– Eksik doldurulan ve/veya postadaki gecikme nedeniyle son teslim tarihinden sonra ulaşan dosyalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

II. KATILIMCI YÜKÜMLÜLÜKLERİ
-Finale kalan yarışmacılar, yarışmaya sundukları tasarımların fikri mülkiyet hakları ile her türlü telif, marka ve lisans haklarının tamamının bizzat kendilerine ait bulunduğunu ve işbu tasarımların yayınlama ve çoğaltma dâhil olmak üzere süresiz olarak hiçbir koşul ve bedel talep etmeksizin BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ tarafından kullanılmasına muvafakat ettiklerini peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
-Yarışma sonrası dereceye giren finalistler verilecek ödüller dışında BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’den hiçbir talepte bulunamazlar.
-Herhangi bir yerde yayınlanmış veya herhangi bir kişi ya da kuruluşa ait tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
-Ayrıca her bir yarışmacı yarışmaya gönderdikleri yapıtların kendilerine ait olduğunu, daha önce bir başka yarışmada bu tasarımların ödül almadığını ve sergilenmediğini, hiçbir biçimde daha önce profesyonel anlamda kullanılmadığını, profesyonel anlamda kullanılmış bir tasarımdan yararlanılmadığını beyan eder ve gerekli özelliklerini şartnamelere uygun biçimde belirtirler. Projenin kendisine ait ve tamamen özgün olduğunu, daha önce bir başka yarışmaya katılmadığını ve ticari anlamda kullanılmadığını taahhüt eder. Aksinin ispatı halinde tasarım ödül almış ise ödül geri alınır ve BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ bu nedenle uğradığı zarar ve ziyanları rücuen tazmin etme hakkına sahiptir.
-BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ belirtilen ödüllerde, yarışma takviminde, jüri üyelerinde ve diğer tüm yarışma esasları ve koşullarında gerekli gördüğü değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

III. TASARIMLARIN GERİ VERİLMESİ KOŞULLARI
-Finale seçilen ve seçilemeyen tasarımlar Jüri değerlendirilmesinin ardından Merinos Tekstil Sanayi Müzesi koleksiyonuna dâhil edilecek olup, iadesi olmayacaktır.
-Dosyalar ve paftalar özenle korunacak, ancak postada meydana gelecek ve elde olmayan nedenlerden oluşacak hasarlardan dolayı BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ sorumlu olmayacaktır.
-Katılımcılar yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılırlar.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULUSLARARASI ONLINE İPEK İĞNE OYA TASARIM YARIŞMASI VE FESTİVALİ 2021 İLGİLİ TARİHLERİ:
Ön Başvuru: 4 Ocak – 31 Mayıs 2021
Eser Gönderimi: 4 Ocak – 4 Temmuz 2021
Jüri Değerlendirme: 2-3 Ağustos 2021
Uluslararası İpek İğne Oya Festivali: 4-5-6 Ağustos 2021
Yarışma Sonuç Açıklanması: 6 Ağustos 2021