İnsan Vücuduna Dair Doğru Sanılan Yanlışlar

İnsan Vücudu
İnsan Vücuduna Dair Doğru Sanılan Yanlışlar

İnternet kullanımının artması sonucunda öyle yoğun miktarda bilgiye maruz kalıyoruz ki bunların hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğunu öğrenmek bile vakit alan bir mesele haline geldi. Özellikle de insan vücudu ve sağlığı konusunda ortalıkta dolaşan yanlış bilgileri hafızalardan silip yerine doğrusunu koymak son derece önemli.

Bu yüzden doğru sanılan bazı yanlışları kısaca hatırlayalım ;

1-Parmak İzleri Sandığımız Kadar Benzersiz Değil
Uzmanların açıkladığı üzere; parmak izleri kişiye özgü olsa da aynısından başka kimsede bulunamayacağı bilgisi yanlıştır. Her şeyden önce , benzersiz olduklarını bilimsel anlamda ispatlamak mümkün değildir çünkü yaşayan herkesin parmak izi kaydına sahip değiliz. Sadece şunu söyleyebiliyoruz ;benzeşme olasılığı , insan nüfusunun olağanüstü büyüklüğü karşısında çok düşük orana sahiptir.Fakat bu, iki kişinin aynı parmak izine sahip olamayacağı anlamına gelmiyor.

2-Saç ve Tırnaklar Öldükten Sonra da Uzamaya Devam Etmez
Bunun gerçekleşebilmesi için yeni hücre üretiminin sürmesi gerekli. Ve bu mümkün değil.

3-Duyularımızın Sayısı Beşten Fazla
Görme,duyma,dokunma, tat alma, koklama.Bize öğretilen buydu.Aslında duyularımızın sayısı henüz kesin bir şekilde belirlenebilmiş değil.Bilim insanları bu konuyu araştırmaya devam ettikçe yeni duyularla karşılaştılar. Şimdilik sayısı 23. Örneğin denge duyusu, ısı duyusu,ağrı duyusu ve hareket duyusu da en az koklama ya da tat alma kadar gerçek.

4-Yutulan Cikletin Sindirilmesi 7 Yıl Sürmüyor
Sentetik kauçuk  içeren cikletleri yutmanızı önermeyiz tabii ama kazara yutacak olursanız da panik yapmayın. Zira bir ciklet boyutlarında olan her şey sindirim sistemi tarafından parçalanıp atılabilir. Midemizdeki diğer besinlere oranla biraz daha yavaş parçalanıyor olsalar da en fazla birkaç gün içinde vücuttan atılır.

5-Dil Yuvarlama Becerisinin Genetik Aktarımla Bir İlgisi Yok
Evet,genetikçiler durmaksızın bu konuda birden fazla araştırmaya imza attı ve görünen o ki bu, kalıtımsal olarak aktarılan bir beceri değil.Hatta araştırmaların sonucu, sonradan geliştirilen bir yetenek olduğunu işaret ediyor.

Gulsah
İstanbul Gelişim Üniversitesi - Sağlık YÖNETİMİ