İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARI 2012

İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARI 2012 ŞARTNAMESİ

1- AMAÇ
Ülkemiz Metal Ürünler, Plastik Ürünler ve Elektrikli Küçük Aletler sektörlerinde katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, endüstriyel tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, söz konusu sektörlerin ihracata yönelik rekabet gücünün arttırılmasında büyük önem taşımaktadır.

Bu bağlamda İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmalarıyla söz konusu sektörler için yenilikçi tasarımın desteklenmesi amaçlanmaktadır.

2- KONU

Yarışmalar, profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenmektedir. Her iki kategoride, katılımcılardan aşağıdaki sektör grupları için özgün ve yenilikçi ürün tasarımlarının geliştirilmesi beklenmektedir. Her sektör grubu için ayrı ayrı ödüllendirme yapılacaktır.

Yarışmalar Ev, otel ve restoran kullanımına yönelik “Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar İçin Tasarım” teması kapsamında;

METALDEN MAMUL ÜRÜNLER
PLASTİKTEN MAMUL ÜRÜNLER
ELEKTRİKLİ KÜÇÜK ALETLER

olmak üzere 3 ayrı kategoride katılıma açıktır.

Tema kapsamında engelliler, yaşlılar ve çocukların beslenme, temizlik, eğitim, sağlık, güvenlik, eğlence ve dinlenme gibi konularda(artırılabilir) özelleşmiş ihtiyaçlarına yönelik ürün tasarımları beklenmektedir.

Ayrıca tasarımlar (herkes için tasarım/design for all anlayışı çerçevesinde)tema kapsamındaki en az bir kullanıcı grubunun ihtiyacını kapsaması koşulu ile tema kapsamında ve dışında kalan tüm kullanıcıların da ortak ihtiyacını karşılar nitelikte olabilir.

Ör. : Düdüklü tencere tasarımının engelli kullanıcıların yanı sıra tema dışı tüm kullanıcılara yönelik olması.

Tanımlar :

Engelliler
Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi. (5378 Sayılı Kanun Tanımı)

Yaşlılar
65 yaş ve üzeri kişiler.
Çocuklar
0-12 yaş arası çocuklar.

3- ORGANİZASYON
Yarışma İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nce (İMMİB), Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) desteğiyle düzenlenmektedir.

4- KATILIM KOŞULLARI
A T.C. vatandaşı olmak veya – T.C. vatandaşı olmayanlar için – T.C. üniversitelerinin B ve C fıkralarında sözü edilen ilgili bölümlerinde öğrenci olmak.

B Yarışmanın profesyonel kategorisi, üniversitelerin endüstriyel tasarım, güzel sanatlar, mimarlık bölümleri lisans mezunları ile bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencileri veya mezunlarına ve ETMK üyelerine açıktır.(görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir)

C Yarışmanın öğrenci kategorisi, üniversitelerin endüstriyel tasarım, güzel sanatlar, mimarlık bölümlerine kayıtlı lisans öğrencilerine açıktır. (görsel iletişim tasarımı bölümü dahildir)

Ç Yarışmaya grup olarak katılmak mümkündür. Grup katılımında, grup temsilcisi olarak bir katılımcının belirtilmesi gereklidir

Yarışmanın grup profesyonel kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin B maddesindeki şartları sağlaması gerekmektedir. Ayrıca diğer grup üyelerinin, üniversitelerin endüstriyel tasarım, güzel sanatlar, mimarlık, mühendislik bölümleri lisans mezunu veya öğrencisi veya bu bölümlere ilişkin yüksek lisans/doktora öğrencisi veya mezunu; veya ETMK üyesi olması gerekmektedir.

Yarışmanın grup öğrenci kategorisinde, grup üyelerinden en az bir kişinin C maddesindeki şartları sağlaması; ayrıca diğer grup üyelerinin tamamının üniversitelerin endüstriyel tasarım, güzel sanatlar, mimarlık, mühendislik bölümleri lisans öğrencisi olması gerekmektedir.

D Katılımcı, her bir kategoride bireysel veya grup üyesi olarak en fazla 1 proje ile katılabilir. (Bir katılımcı en fazla 3 ürün kategorisinde 1’er eserle, toplamda 3 eserle katılabilir) Bir katılımcının aynı ürün kategorisinde bireysel veya grup olarak birden fazla eser göndermesi durumunda, o ürün kategorisinde katılımcıya veya üyesi olduğu gruba ait tüm eserler yarışma dışında kalır.

E Yarışmaya katılan her projede özgünlük, daha önce başka bir yerde üretilmemiş olması, 01 Ocak 2011 tarihinden önce düzenlenen başka bir yarışmada ödül almamış olması ve İMMİB’in geçmiş yıllarda düzenlediği endüstriyel tasarım yarışmalarında yer almamış olması şartları aranmaktadır. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; ödül kazandıysa İMMİB Genel Sekreterliğince ödülü geri alınır. Ayrıca, yarışmaya gönderilen eserin özgün bir çalışma olmaması, aksine bir iddia olması ve üçüncü kişilerin tasarım üzerinde hak iddia etmesi durumunda sorumluluk yarışmacıya ait olacaktır.

F İMMİB personeli, görevden çekilmiş olsalar bile seçici kurul asil üyeleri, yedek üyeleri ve yarışma raportörleri ile bu kişilerin birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamaz. Seçici Kurul üyelerinin çalıştığı kurum, firma veya çalıştığı firmadan bir kişi, veya ortaklık içinde olduğu bir firma veya kişi yarışmaya katılamaz. Bunun aksi bir durumun tespiti halinde, proje yarışmadan diskalifiye edilir; ödül verilmişse, İMMİB Genel Sekreterliğince ödülü geri alınır.

5- KATILIM FORMATI
Üye Kayıt ve Proje Yükleme Menüsü en kısa sürede açılacaktır

A 1. Adım (Üye Kayıt) : Yarışma katılımcıları, tasarım.immib.org.tr adresinde yer alan BAŞVURU VE ÜYELİK Menüsünü seçerek üyelik formunu doldurup kaydetmesi gerekmektedir. Kaydın tamamlanmasının ardından katılımcıya e-posta gönderilecektir. Katılımcı gelen aktivasyon mesajındaki linki tıklayarak hesabını aktif hale getirebilir.

Üye olan katılımcı Kullanıcı Adı ve Şifresi ile sisteme giriş yaparak site üzerine portfolyosunu yükleyebilir ve profilini yeniden düzenleyebilir. Bu aşamadan sonra yarışmaya katılmak için “İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARINA KATILACAĞIM” seçeneğini işaretlemek gerekmektedir.

Önemli: Yoğunluk sebebi ile katılımcıların projelerini yüklemeye başlamadan en az bir hafta önce üyelik kayıtlarını gerçekleştirmeleri tavsiye edilmektedir.

B 2. Adım (Proje Yükleme): Katılımcıların üye kayıtlarını gerçekleştirdikten sonra, internet üzerinden daha önce belirlemiş oldukları Kullanıcı Adı ve Şifrelerini girerek projelerini yüklemeleri gerekmektedir. Kullanıcı üyelik kaydını gerçekleştirdikten sonra “İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMALARINA KATILACAĞIM” seçeneğini işaretlediğinde karşısına;

Öğrenci veya Mezuniyet Belgesi
Nüfus Cüzdanı Resmi
Fotoğraf
yükleme alanı çıkmaktadır.

Eğitim/Mezuniyet Belgesi: Öğrenci kategorisinde yarışmaya başvuracaklar için üniversitelerin ilgili bölümlerde eğitimini sürdürdüğünü, profesyonel kategorisinde başvuracaklar için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduklarını kanıtlayan belge veya ETMK üyesi olanların ETMK üyeliğini kanıtlayan belgenin dijital görselidir.

Nüfus Cüzdanı Resmi: Katılımcıya ait Nüfus Cüzdanı

Fotoğraf: Katılımcıya ait vesikalık digital fotoğraf jpeg formatında, A5 boyutlarında(14,8 x 10,5 cm) ve 200(pix/inch) çözünürlüğünde katılımcınının adı ve soyadı ile kaydedilmelidir.

Proje Çizimleri: Projenin, en fazla 3 adet sunum paftasında anlatılması gerekmektedir. Paftalar jpeg formatında 200(pix/inch) çözünürlükte ve A3 boyutlarında (29,7cm x 42cm) olmalıdır.

Proje Raporları: Projeyi Türkçe ve İngilizce yazılı olarak anlatan, önerinin hangi noktada yenilik, katma değer yarattığını ve ürünün malzemesi ile üretim yöntemini açıklayan minimum 200 sözcükten oluşan ve online başvuruda eklenmesi gereken raporlardır.

Proje Animasyonu: İsteğe bağlı yüklenebilir.

Açıklamalar
Katılımcı bütün proje yüklemelerini yaparken yarışma şartnamesini ve verdiği bilgilerin doğruluğunu kabul ederek başvurusunu gerçekleştirebilir.
Her katılımcı 3 ayrı kategoride olmak üzere toplam 3 proje ile yarışmalarımıza katılabilir.
Grup katılımlarında projeyi sadece grup lideri yükleyebilecektir. Diğer üyeler görüntüleyebilecektir.
Katılımcılar için, sistem tarafından her bir başvuruya özel bir rumuz üretilecektir.
Yüklenen proje görsellerinde ve metinlerde yarışmacının kimliğini belirtecek bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.
Teslim edilecek malzemelerin üzerinde rumuz ile ürün ve katılım kategorisi ve katılım biçimi dışında, yarışmacının kimliğini belirtecek bir ibare veya işaret bulunmamalıdır.(Fotoğraf hariç)

6- TAKVİM *
Yarışma Duyurusu : 28 Mayıs 2012
Proje teslim tarihi : 19 Ekim 2012
Seçici Kurul toplantısı : 3 Kasım 2012
Ödül töreni : 20 Aralık 2012

* Tarihlerde herhangi bir değişiklik olduğu takdirde katılımcılara ayrıca bildirilecektir.
Sonuçlar www.tasarim.immib.org.tr ve www.etmk.org sitelerinden ilan edilecektir.

7- ÖDÜLLER
Her ürün grubunda profesyonel ve öğrenci kategorilerinde ilk 3 dereceye girenler ödüllendirilecektir. Ayrıca Seçici Kurul uygun bulduğu projeleri Mansiyon ile ödüllendirebilir. Aynı şekilde, Seçici Kurul ödüle layık proje bulmadığı taktirde ödül kademelerinden herhangi birini boş bırakabilir.

*2008/2 Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde yarışmamıza ayrılacak kontenjana istinaden katılımcı veya katılımcılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) en fazla iki yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitime gönderilebilecek olup, eğitim giderleri ve bu döneme ilişkin yaşam giderleri söz konusu Tebliğ çerçevesinde DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) kaynaklarından karşılanacaktır. Anılan seçim işlemine yönelik nihai kararı verecek merci T. C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığıdır.

**Seçilecek katılımcıların uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinin gerektirdiği öğrenci kabul koşullarını sağlaması gerekmektedir.

***Yurtdışı eğitim bursundan faydalanmak isteyen katılımcıların niyetlerini belirten bir yazı ile ödül töreni bitiminden en geç 2 ay içerisinde Genel Sekreterliğimize başvurmaları gerekmektedir.

Profesyonel Kategorisi
1.’lik ödülü : 15.000 TL
2.’lik ödülü : 10.000 TL
3.’lük ödülü : 7.000 TL
Mansiyon : 4.000 TL

Profesyonel Kategoride birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup üyelerinin ortak mutabakatıyla temsilci olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları İMMİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir.

Öğrenci Kategorisi
1.’lik ödülü : 7.000 TL
2.’lik ödülü : 5.000 TL
3.’lük ödülü : 3.000 TL
Mansiyon : 2.000 TL

Öğrenci Kategorisinde birincilik ödülü alan yarışmacılar (grup katılımı durumunda grup temsilcisi olarak bir kişi) para ödüllerinin yanı sıra masrafları İMMİB tarafından karşılanmak üzere uluslararası fuarlara götürülebilecektir.

* Para ödülleri derecelerin kamuoyuna açıklanışından itibaren 1 ay içerisinde taraflara ödenecektir.
**Grup katılımı durumunda para ödülü grup üyeleri arasında eşit bölünecektir.

9- SEÇİCİ KURULLAR
Seçici kurullar, dört ayrı ürün grubu için ayrı ayrı oluşturulur ve ilgili ürün grubu için değerlendirme yapar. Her bir ürün grubunda, profesyonel ve öğrenci kategorileri aynı seçici kurul tarafından değerlendirilir.

Seçici Kurullarımız her bir kategori başına en az beş kişiden oluşmakta ve yarıdan fazlası profesyonel tasarımcı olmaktadır.

Seçici Kurullar İMMİB ve ETMK tarafından oluşturulacak olup, seçici kurul toplantısından önce www.tasarim.immib.org.tr adresinde açıklanacaktır. İMMİB, zorunlu hallerde, seçici kurul üyeliklerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Yapılacak değişiklikler tasarim.immib.org.tr adresinde yayınlanacaktır

10- DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Seçici Kurul değerlendirmesinde dikkate alınacak hususlar aşağıdaki gibidir;

Tema: Tasarım önerisinin ilgili temaya uygun olması

İnovasyon: Tasarım önerisinin yenilikçi ve özgün olması.
İhracat Potansiyeli: Tasarım önerisinin ihracat potansiyelini taşıyor olması, uluslararası pazarda satılabilir olması
Estetik: Tasarım önerisinin estetik açıdan yeterli olması: görsel bütünlük, çekicilik, duygulara hitap.

İşlevsellik: Tasarım önerisinin öngördüğü işlevleri teknik olarak sağlayabilmesi ve
kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılaması(ergonomi, kullanım kolaylığı, ürün dili).

Gerçekleştirilebilirlik: Tasarım önerisinin üretime uygun olması ve tasarımın işlevine uygun malzeme seçimi.
Güvenlik: Tasarım önerisinin kullanıcı güvenliğini tehlikeye sokmaması.
Sürdürülebilirlik: Tasarım önerisinin; çevreye duyarlı olması, kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik olması, su, malzeme ve enerjiyi etkin kullanması(üretim ve kullanım esnasında).

Eserlerin özgünlüğüne ilişkin değerlendirme hakkı Seçici Kurula aittir.

11- YARIŞMA SEKRETARYASI VE İLETİŞİM BİLGİLERİ
Yarışma ile ilgili tüm iletişimlerde aşağıdaki iletişim bilgileri kullanılacaktır.

İMMİB – İSTANBUL MADEN VE METALLER İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ
Cobançeşme Mevkii, Sanayi Cad. Dış Ticaret Kompleksi A Blok Kat: 6 / Pazara Giriş Şubesi
Yenibosna 34197 İSTANBUL
Tel: 0212 4540886
Faks: 0212 4540098
e-posta: tasarim@immib.org.tr
www.tasarim.immib.org.tr

12- DİĞER HUSUSLAR
Ödül ve Mansiyon kazanan projelerin telif hakları proje sahibi tasarımcılara aittir.
İMMİB, gerekli görülen hallerde, katılımcılardan başvuru sırasında verilen belgelerin asıllarını isteyebilecektir.
İMMİB, katılımcılara ait bilgi ve resimleri projeleriyle birlikte uygun bulduğu formatta duyurabilir ve yayınlayabilir.
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesindeki Birliklere üye firmalar uygun buldukları projeleri satın alabilir. Bu nedenle İMMİB üyesi firmaların ödül alan projeler üzerinde yarışma sonuçlarının açıklanmasından itibaren 1 yıl süreli bir ön alım hakkı olacaktır.
İMMİB, yarışmaya katılan tüm projeleri yayımlamak, arşivlemek ve yurtiçi ve yurtdışında sergilemek haklarına süresiz sahip olacaktır.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.