İlkokullar Arası Ulusal Robot Yarışması

Selçuklu İlkokulu Müdürlüğü; Türkiye geneli resmi/özel tüm ilkokul öğrencilerine yönelik, öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, yetenek ve programlama deneyimlerini geliştirmek amacıyla 10 Aralık 2018-28 Şubat 2019 tarihleri arasında başvuruları, 27 Nisan 2019 tarihinde de yarışları yapılacak olan Çizgi İzleyen, Labirent ve Bowling Robotu alanlarında olmak üzere üç kategoride “İlkokullar Arası Ulusal Robot Yarışması 2019” düzenliyor.

SELÇUKLU İLKOKULU İLKOKULLAR ARASI 1.ROBOT YARIŞMASI

Değerli Yönetici ve Öğretmen Arkadaşlar, Sevgili Öğrenciler; 27 Nisan 2019 tarihinde Afyonkarahisar Selçuklu İlkokulu’nun düzenleyeceği İlkokullar Arası Ulusal Robot Yarışmasında;

* Çizgi İzleyen Robot
* Labirent
* Bowling Robotu
alanlarında olmak üzere 3 kategoride yarışmalar düzenlenecektir.

Yarışma başvuru işlemleri 10 Aralık 2018- 28 Şubat 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir. Yarışma ile ilgili diğer bilgiler http://selcukluio.meb.k12.tr/ adresinde yayınlanacaktır. Başvuru formları doldurularak en geç 28 Şubat 2019 tarihine kadar selcuklurobot@gmail.com adresine gönderilecektir.

GENEL KURALLAR
1. Türkiye cumhuriyeti sınırları içerisindeki tüm resmi ve özel ilkokullar katılabilir.

2. Okullar tek bir öğrenci ve bir robotla bir kategoride de yarışmaya katılabilirler.

3. Öğle arası katılımcı öğrenci ve sorumlu öğretmenlerine yemek verilecektir.

4. Her kategorideki robot takımı 2 kişiden oluşacaktır.

5. Yarışma kategorilerindeki robot takımı en az 1 öğrenci, en fazla 2 öğrenci ile oluşturulacaktır.

6. Okullar tek kategoriye ya da tüm kategorilere katılabilirler.

7. Yarışmacılar aynı kategoriye birden fazla robot ile katılamazlar. Bir robota her kategori için bir program yüklü olmak zorundadır. Aynı yarışmacılar farklı kategorilere katılabilirler.

8. Okullar yarışmada kullanacakları teknik ekipmanları ve elektrik kablolarını kendileri getirecektir.

9. Yarışma günü katılımcı kurumlara detaylı program verilecektir.

10. Her kategoride ilk üç dereceye giren öğrencilere ödül verilecektir.

11. Tüm katılımcı öğrenci ve öğretmenlere katılım belgesi, öğrencilere madalya verilecektir.

12. Çizgi İzleyen Robot kategorisi için; yarışmacı robotunun start (başlatma) tuşuna hakemin gözetiminde 1 defa basarak robotunu başlatacaktır. 2 veya fazla basması ya da başka bir tuşla başlatılması durumunda programda dallanma yapıldığı öngörülerek bu robot yarışmadan diskalifiye edilecektir.

13. Çizgi İzleyen Robot, Labirent, Bowling Robotu kategorilerde yarışmalar başlamadan önce robotlar hakem heyetine teslim edilecek; bu andan itibaren robot üzerinde (sensör değişimi de dâhil olmak üzere) hiçbir şekilde güncelleme yapılamayacaktır. Aynı kategoride birden fazla robot ile katılan okulların yarışmacıları kura sonucu birbirleri ile eşleşebileceklerdir.

14. Katılım kontenjanla sınırlıdır.

 

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI

BÖLÜM 1 GENEL KURALLAR

Madde 1(Amaç): Bu kurallar çizgi izleyen mBot Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. Yarışma kılavuzunda MBot Çizgi İzleyen Robotu MBot Robot olarak anılacaktır.

BÖLÜM 2 YARIŞMA FORMATI

Madde 2 (Tanım): Yarışma ekipleri en fazla iki yarışmacıdan oluşacaktır. Her iki yarışmacının da yarışma kurallarına uyması, parkurda kendi yaptıkları MBot Robot ile yarışması ve bunları kontrol etmesi gerekmektedir. Yarışma anında Robotu ile bir yarışmacı yarışma pistinde hazır bulunacaktır. Yarışma pisti açıklanmadan önce robotlar hakem heyetine teslim edilecektir. Sıralama listesi yarışmacıların bitiminde ceza süreleri hesaplandıktan sonra hakemlerce ilan edilecektir.

BÖLÜM 3 YARIŞMA PARKURUNUN ÖZELLİKLERİ

Madde 3 (parkur alanı):

  1. Pist bir ana yoldan oluşmaktadır
  2. Pistin uzunluğu yaklaşık 1068 cm’dir.
  3. Çizgi izleyen pisti minimum 340 cm x 290 cm ve 986 cm2 lik, 18 mm ham sunta veya 18 mm beyaz mat suntalam da oluşturulan ana zemin üzerine uygulanacaktır.
  4. Yol 40 cm genişliğinde 5mm kalınlığında siyah mat renkli dekota malzemeden yapılacaktır. Yolu oluşturan parçaların ek yerleri siyah mat folyo ile kaplanacaktır.
  5. Ana yol özellikleri;
  6. Ana yol beyaz zemin üzerine siyah çizgi şeklindedir.
  7. Çizgiler ana yolun ortasında 20±2 mm kalınlığında siyah mat folyodan yapılacaktır.
  8. Ana yol üzerinde 1 adet 40 cm uzunluğunda siyah başlangıç/bitiş çizgisi bulunmaktadır.
  9. Yarışmanın yönü, yarışmalar başlamadan önce kura ile (saat yönü ya da saatin tersi yönü) belirlenecektir.
  10. Orta çizgiler yolun dış kenarlarından merkeze 190±5 mm uzaklıkta olacaktır.

BÖLÜM 4 ROBOT ŞARTNAMESİ

Madde 4(Robotun Tanımlanması):

  1. mBot robotun eni en fazla 20 cm, boyu en fazla 25 cm olacaktır. Yükseklik sınırı bulunmamaktadır.
  2. Yarışmada kullanılacak mBot robotlarda makeblock orijinal parçaları dışında parça kesinlikle kullanılmayacaktır.
  3. MBot Robotlar üzerinde en fazla üç adet çizgi sensörü(çizgi sensörü modülü) ve tek mBot kontrol kartı kullanılacaktır.
  4. Robotlar otonom olarak çalışacaktır.
  5. MBot robotlar hakem heyetine kontrol için getirildiğinde bluetooth, kızılötesi, wi-fi vb. uzaktan kontrol yapısı kapatılmış olarak getirilecek ve müsabaka boyunca kesinlikle çalıştırılmayacaktır.
  6. Güç Ünitesi; MBot Robotlar üzerinde Lİ-PO batarya veya kalem pil kullanılabilir.

BÖLÜM 5 OYUN İLKELERİ

Madde 5 (Oyun İlkeleri):

  1. Robotlara pist konumları ezberletilerek yarışmaya katılım yapılmayacaktır. Hakem heyetince robota yol ezberletildiği tespit edilir ise robot yarışmacısı ile birlikte yarışmadan diskalifiye edilecektir.
  2. Yarışmacılara mola, bakım veya tamir zamanı verilmez.
  3. Yarışmacılar yarışma esnasında robotlarına ayar, test veya program kaydı(robota her türlü veri girişi kayıt kabul edilecektir) yapamaz. Uyarılara rağmen yarış esnasında ya da süre durdurulduğunda robot üzerinde herhangi bir ayar, test ya da kayıt yapmakta ısrar eden yarışmacı diskalifiye edilecektir.
  4. Robotlar yolun üzerinde kalıcı iz bırakamaz veya yola zarar veremez. Hakemlerin robotun piste zarar verdiğine zarar vermesi durumunda yarışmacı diskalifiye edilir.
  5. Pistin temizliği, düzeni veya yarışmaya elverişliliği konusunda karar vermekte yetkili, hakem komitesidir.

BÖLÜM 6 YARIŞMANIN İCRASI

Madde 6 (Yarışmanın İcrası):

  1. Yarışmalar başlamadan önce yarışmanın hareket yönü (Saat/Saatin tersi) kuraları sıra ile çekilecek ve ana pist üzerinde gerekli düzenlemeler ve yerleşimler yapılacak daha sonra müsabakalar başlatılacaktır.
  2. Yarışma öncesi yarışmacılar, yarışma parkurundan faklı olan deneme pistinde kısa süreli test yapabilirler ancak yarışma pistinde yarışmacıların kesinlikle deneme yapmasına izin verilmeyecektir.
  3. Robotlar sırayla yarışır. Sıra yarışmanın başlamasından önce takımlardan birer temsilcinin katılacağı kura ile belirlenir ve duyurulur.
  4. Robot pistte başlangıç noktasından başlayarak yarışma öncesinde belirlenen yönde bir tur atacak ve bitiş noktasını tamamen geçtiğinde yarışma tamamlanacaktır.
  5. Yarışma zamana karşı yapılacak ve süre hakem tarafından kronometre ile tutulacaktır.
  6. Start yapamayan robota 10 saniye ceza puanı verilir ve tekrar başlama noktasına konulur. Yarışmacıların başlama için 3 hakkı vardır. (her start yapamama durumunda ayrı ayrı 10 saniye ceza puanı verilir.)
  7. Robot pistten çıktığında (yoldan tamamen çıkıp normal zemine), çıktığı yerden piste tekrar konulur, bu arada süre işlemeye devam eder ve bu işlemde 5 saniye ceza ile değerlendirilir.
  8. Robot pistten çıkmadığı sürece robota müdahale hakkı yalnızca hakemler tarafından verilebilir ve bu işlem 5 saniye ceza ile değerlendirilir.
  9. Robot pist üzerinde iken durur veya hareketsiz kalırsa robota müdahale edilmez. Böyle bir durumda 30 saniye beklenir ve robot devam etmezse diskalifiye olur.
  10. Robotun yarışma süresince pistten çıkması ve robota el ile müdahale sayılarının toplamı 4 olduğunda robot diskalifiye edilir.

BÖLÜM 7 DEĞERLENDİRME

Madde 7 (Değerlendirme):

  1. Robotlar, yarışı tamamlama ve aldığı ceza sürelerine göre sıralanacaktır.
  2. Puan eşitliğinde ceza puanı daha az olan robot diğerine göre önceliklidir. Eşitliğin yine de bozulmaması durumunda daha hafif olan robot diğerine göre önceliklidir.
  3. Pistlerdeki ölçülerde, yapım aşamasında genel yapıyı bozmayacak değişiklikler olabilir.
  4. Yarışma Organizasyon Komitesi gerekli gördüğü durumlarda kuralları değiştirme hakkına sahiptir.
  5. Puanlaması yapılan katılımcı değerlendirme ölçeği ve onay imzası atacaktır.
Sıra No Robot Adı Start Yapamama Cezası 10 sn. Ceza Yoldan Çıkma Cezası 5 sn. Ceza Robota Al ile Müdahale 5 sn. Ceza Kronometre Süresi Toplam Süre Katılımcı İmza
1   [ ]  [ ]  [ ] [ ]  [ ]  [ ]  [ ] [ ]  [ ]  [ ]  [ ]      
2   [ ]  [ ]  [ ] [ ]  [ ]  [ ]  [ ] [ ]  [ ]  [ ]  [ ]      
3   [ ]  [ ]  [ ] [ ]  [ ]  [ ]  [ ] [ ]  [ ]  [ ]  [ ]      
Sıra No Robot Adı Start Yapamama Cezası 10 sn. Ceza Kronometre Süresi Toplam Süre Katılımcı İmza
1   [ ]  [ ]  [ ]      
2   [ ]  [ ]  [ ]      
3   [ ]  [ ]  [ ]      

BÖLÜM 8 İTİRAZLAR

Madde 8: Hakem kararlarına karşı itiraz yazılı olarak verilecektir.

BÖLÜM 9 DİĞER

Madde 9: Turnuva komitesi bir gerekçe vermeden gerektiğinde kurallarda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

 

LABİRENT ROBOT YARIŞMASI

BÖLÜM 1 GENEL KURALLAR

Madde 1 (amaç): Labirentin belirli bir bölgesinden başlatılan uygun boyutlardaki otonom robotun karşı bölgedeki beyaz zeminli bitiş noktasına en kısa zamanda ulaşmasıdır. Yarışma kılavuzunda, MBot Labirent Robotu Labirent Robot olarak anılacaktır.

BÖLÜM 2 YARIŞMA FORMATI

Madde 2 ( Tanım ): Yarışma ekipleri en fazla iki yarışmacıdan oluşacaktır. Her iki yarışmacının da yarışma kuralların uyması, parkurda kendi yaptıkları Robot ile yarışması ve bunları kontrol etmesi gerekmektedir. Yarışma anında Robotu ile bir yarışmacı yarışma pistinde hazır bulunacaktır. Labirent robot yarışması başlamadan önce robotlar hakem heyetine teslim edilecektir. Sıralama listesi yarışmaların bitiminde ceza süreleri hesaplandıktan sonra hakemlerce ilan edilecektir.

BÖLÜM 3 YARIŞMA PARKURUNUN ÖZELLİKLERİ

Madde 3 ( Parkur Alanı ): labirent duvarları beyaz renkli olup yüksekliği 20 cm’dir. Zemini, mat siyah renkli ahşap malzemedendir. Labirent 5 satır x 4 sütun birim kareden oluşmaktadır ve her bir birim karenin boyutu 50 cm x 50 cm’dir. Belirtilen boyutlar için hata payı %5’tir. Başlangıç bölgesi, siyah zeminli bir birim kare boyutundadır ve parkurun 1 veya 2 nolu kapılarından birisidir (bu alan yarışma öncesinde kura ile belirlenecektir). Hedef bölge, beyaz zeminli bir birim kare boyutunda parkurun 1 veya 2 nolu kapılarından birisidir(bu alan yarışma öncesinde kura ile belirlenecektir). Pist zemininde boya, bant vs. gibi etkenlerden kaynaklanan 1 mm kalınlığında pürüzler olabilir.

BÖLÜM 4 ROBOT ŞARTNAMESİ

Madde 4 (Robotun Tanımlanması):

  1. Robotun eni ve boyu en fazla 30 cm olacaktır. Yüksek sınırı bulunmamaktadır.
  2. Yarışmada kullanılacak robot da orijinal mBot parçaları dışında parça kesinlikle kullanılmayacaktır.
  3. Robotlar üzerinde en fazla üç adet ultrasonik sensör, bir adet ışık sensörü ve tek adet kontrol ünitesi kullanılacaktır.
  4. Robotlar otonom olarak çalışacaktır.
  5. Robotlar hakem heyetine kontrol için getirildiğinde bluetooth yapısı sökülmüş olarak getirilecek ve müsabaka boyunca kesinlikle robotun üzerinde bulunmayacaktır.
  6. Güç ünitesi; mBot üzerinde Lİ-PO batarya ya da kalem pil dışında farklı bir enerji kaynağı kullanılmayacaktır.

BÖLÜM 5 OYUN İLKELERİ

Madde 5 (Oyun İlkeleri):

  1. Robota labirent konumları ezberletilerek yarışmaya katılım yapılmayacaktır. Hakem heyetince robotlar yarışmaya başlamadan önce yolun robota ezberletilip ezberletilmediği kontrolü yapılacaktır. Bunun için robot boş bir alanda ya da labirentin herhangi bir noktasından çalıştırılacaktır. Eğer robota labirent ezberletildiği tespit edilirse robot yarışmacısı ile birlikte yarışmadan diskalifiye edilecektir.
  2. Yarışmacılara mola, bakım veya tamir zamanı verilmez.
  3. Yarışmacılar yarışma esnasında robotlarına ayar, test veya program kaydı(robota her türlü data girişi kabul edilecektir) yapamaz. Uyarılara rağmen yarış esnasında robot üzerinde herhangi bir ayar, test ya da kayıt yapmakta ısrar eden yarışmacı diskalifiye edilir.
  4. Robot yolun üzerinde kalıcı iz bırakamaz veya yola zarar veremez. Hakemlerin robotun piste zarar verdiğine karar vermesi durumunda yarışmacı diskalifiye edilir.
  5. Robotlar üzerinde orijinal batarya ünitesi ya da kalem pil dışında farklı bir enerji kaynağı kullanılmayacaktır.
  6. Labirentin temizliği, düzeni veya yarışma elverişliliği konusunda karar vermekte yetkili, hakem komitesidir.

BÖLÜM 6 YARIŞMANIN İCRASI

Madde 6 (Yarışmanın İcrası):

  1. Yarışma alanında sadece bir labirent pisti bulunacak ve labirentte yarışma öncesi yarışmacılara deneme yaptırılmayacaktır.
  2. Robotlar sırayla yarışır. Sıra yarışmanın başlamasından önce takımlardan birer temsilcinin katılacağı kura ile belirlenir ve duyurulur.
  3. Yarışma başlamadan önce labirentteki başlangıç ve bitiş noktaları kura ile belirlenecektir. Bütün yarışmacılar labirentte aynı noktadan başlayacak ve bitiş noktasında aynı noktadan yarışmayı tamamlayacaktır.
  4. Yarışma zamana karşı yapılacak ve süre hakemler tarafından kronometre ile tutulacaktır, yarışma başladıktan sonra kronometre kesinlikle durdurulmayacaktır.
  5. Yarışma toplam süresi 10 dakikayı geçemez.
  6. Start yapamayan robota 10 saniye ceza puanı verilir ve tekrar başlama noktasına konulur. Yarışmacıların başlama için 3 hakkı vardır(Her start yapamama durumunda ayrı ayrı 10 saniye ceza puanı toplam süreye eklenir)
  7. Robot bitiş noktasındaki beyaz zemine tamamen girdikten sonra çalışmasını durduracaktır.
  8. Robot labirent üzerinde iken durur veya hareketsiz kalırsa robota müdahale edilmez. Böyle bir durumda 30 saniye beklenir ve robot devam etmezse diskalifiye olur.
  9. Yarışma başladıktan sonra robota herhangi bir sebeple el ile müdahale durumunda robot diskalifiye edilir.

BÖLÜM 7 DEĞERLENDİRME

Madde 7 (Değerlendirme):

  1. Robotlar, yarışma tamamlama ve aldığı ceza sürelerine göre sıralanacaktır.
  2. Puan eşitliğinde ceza puanı daha az olan robot diğerine göre önceliklidir. Eşitliğin yine de bozulmaması durumunda daha hafif olan robot diğerine göre önceliklidir.
  3. Pistlerdeki ölçülerde, yapım aşamasında genel yapıyı bozmayacak değişiklikler olabilir.
  4. Yarışma Organizasyon Komitesi gerekli gördüğü durumlarda kuralları değiştirme hakkına sahiptir.

BÖLÜM 8 İTİRAZLAR

madde 8: Hakem kararlarına karşı itiraz yazılı olarak verilecektir.

BÖLÜM 9 DİĞER

Madde 9: turnuva komştesi bir gerekçe vermeden gerektiğinde kurallarda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.