Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Mikroalemden Makroaleme Doğayı Keşfederek Öğreniyorum – 3

Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Mikroalemden Makroaleme Doğayı Keşfederek Öğreniyorum – 3

Bu yıl Kastamonu BİLSEM’in yürütücülüğünü yaptığı “Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Mikroalemden Makroaleme Doğayı Keşfederek Öğreniyorum – 3” projemiz 02 Temmuz – 08 Temmuz 2017 tarihlerinde Ilgaz Dağı Milli Parkı ve yakın çevresinde gerçekleştirilecektir.

Projemiz 2015 ve 2016 yılında TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenmiş ve proje ekibinin özverili çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Proje bir çevre eğitim programıdır. Felsefemiz geleceği emanet edeceğimiz gençlerimize onlardan emanet aldığımız dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına alanında uzman eğitmenler ve özverili rehber arkadaşlarımız eşliğinde bir çevre eğitimi vermek ve gençlerimizin projeden ayrılırken çevreye duyarlı olmalarını sağlamaktır. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Anadolu’nun en yüce dağında sizleri görmek ve sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.

Fatma BAKAR
Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi
Fen Bilimleri Öğretmeni

Projenin Amacı,
Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda Mikroalemden Makroaleme Doğayı Keşfederek Öğreniyorum – 3 adlı projemizin amacı, ortaokul 7.ve 8. sınıfa devam eden öğrencilere sürdürülebilir bir çevre eğitiminin önemini kavratmaktır.

Bu temel amaç doğrultusunda belirlediğimiz alt amaçlar şunlardır:

TÜBİTAK’ın maddi desteği ile Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü teşkilatı ve Kastamonu Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Bartın Bilim ve Sanat Merkezi ve Astromed firmasının doğal ortamlarda bilimsel, sosyal-kültürel ve teknolojik yönleri kapsayacak şekilde çevre eğitimi projesi çerçevesinde işbirliği yapmalarını sağlamak ve disiplinler arası yeni işbirliği olanaklarına zemin hazırlamak.

Farklı üniversiteler ve fakültelerden gelen alanında uzman öğretim üyeleri ile üstün ve/veya özel yetenekli öğrenciler ile normal akranlarını, yatılı bölge ortaokulu ve sevgi evlerinde kalan öğrencileri, bozulmamış doğal ortamlar içinde bir araya getirerek iletişim ve grupla çalışma, disiplinler arası ilişki kurma, düşünme ve problem çözme becerilerinin yaratıcı ve katılımcı bir eğitim programında gelişmesine katkıda bulunmak ve uzun vadede sürdürülebilmesini sağlamak.

Öğrencilere verilecek doğa eğitiminin sınıf dışında çok zengin bir laboratuvar ortamı olan doğada; oyun, drama ve çeşitli sanatsal aktivitelerle verilmesi sağlamak. Bu amaçla eğitim programı Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda ve Kastamonu’nun tarihi ve kültürel mekanlarında gerçekleştirilecektir.

Projenin Hedef Kitlesi,
2016 – 2017 eğitim – öğretim yılında Kastamonu İlinde öğrenim gören ortaokul 7 ve 8. sınıf öğrencileridir. Projemiz tek dönemlik olup Kastamonu merkez ilçe, merkez ve köy ortaokulları ile Daday Selalmaz YBO, Araç Boyalı Ertürk Yöndem YBO ve Araç Şehit Ünsal Aksoy YBO kurumlarına yapılan duyuruya başvuru yapanlardan katılımcı olarak 48 öğrenci seçilecektir.

Daha önce TÜBİTAK destekli bir doğa eğitimine katılmamış olan,
Doğa yürüyüşleri ve doğadaki yapılacak faaliyetlere katılımına engel herhangi sağlık problemi, alerjisi, böcek fobisi olmayan,
Doğa yürüyüşlerine ve doğada yapılacak olan faaliyetleri yapabilecek fiziksel dayanıklılığa sahip olan,
Not ortalaması 90 ve üzeri olan öğrenciler başvuru formunu doldurarak katılabileceklerdir.

Projeye katılmaya hak kazanan öğrencilerden en az 500 g atık pil toplamaları ve projenin ilk günü getirmeleri istenecektir.

Daha önce TUBİTAK destekli bir projeye katılmış olduğu daha sonradan saptanan katılımcılar projeden çıkartılacak ve masraflar kendisine ait olacaktır.

Proje Kapsamında Yapılacak Etkinlikler,
Doğa eğitimi ve bilim kampında neler mi öğreneceksiniz?
Örümceklerin neden böcek olmadığını,
Hayvanlara ait tüy, dışkı veya ayak izlerinden onları tanımayı,
Ölü ağaçta bile hayat olduğunu,
Dürbünle kuş gözlemi yapmayı,
Yöremize ait tıbbi ve aromatik bitkileri
Gece teleskopla gökyüzü gözlemleri
Tarihi ve kültürel mekanlarla yaşadığım şehri tanıyorum
İnsan etkinlikleri sonucu çevremiz
Farklı okullardan gelen arkadaşlarla eğlenceli ve öğretici aktiviteler

… ve daha fazlası bu projede sizleri bekliyor.

Katılımcıların konaklama ve iaşe (yemek) masrafları TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.
Kamp yerine ulaşım masrafları katılımcıya aittir.

KONAKLAMA MEKANI
02 Temmuz 2017 Saat 14:00 – 03 Temmuz 2017 Saat 13:30
Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi

03 Temmuz 2017 Saat 19:30 – 08 Temmuz 2017 Saat 14:00
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait
Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Ilgaz Dağı Milli Parkı Biyolojik ve Doğal Kaynaklar Araştırma ve Eğitim Merkezi
Ulaşım ve Konaklama İmkanlarımız,