İKLİM DEĞŞİKLİĞİ SERGİSİ İSTANBULDA

Hem Eğlenceli Hem Öğretici “İklim Değişikliği: Hayata Tehdit ve Yeni Enerji Geleceği Sergisi İstanbul’da… Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin 2008 yılında New York’ta açtığı ve 237.000 kişi tarafından ziyaret edilen “İklim Değişikliği” sergisi, ArterTasarım ile REC Türkiye işbirliği ile 4 Ekim 2011 – 15 Ocak 2012 tarihleri arasında santralistanbul Ana Galeri’de yer alacak…

Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin 2008 yılında New York’ta açtığı İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: Hayata Tehdit ve Yeni Enerji Geleceği sergisi, temelde iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda farkındalık yaratmak ve birey olarak yapılan davranışların kısa ve uzun vadede doğurduğu etkiler hakkında başta çocuklar ve aileler olmak üzere kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor.

21.yy’ın en önemli konusu hakkında bilgi veren İklim Değişikliği sergisi, bugün ve gelecek nesiller için iklim değişikliğinin yol açacağı sonuçları sunuyor.

Tek bir çözümün olmadığına dikkat çeken sergi, ziyaretçilere kişisel, toplumsal ve devletlerarası eylemlerin bu soruna ne kadar etkili çözümler sunabileceğini de gösteriyor.

santralistanbul Ana Galeri Binasının 1.katına yayılan ve 8 bölümden oluşan “İklim Değişikliği” sergisinde, 4 adet interaktif, 4 adet anime küre, 2 adet video gösterimi, 20 adet teşhir objesi yer alıyor.

ArterTasarım tarafından Türkiye’ye getirilen ve REC Türkiye’nin uygulama ortağı olduğu sergiye her iki kurum tarafından geliştirilen ilave bir bölüm eklenerek sergi çıkışında Türkiye’den örneklere de yer veriliyor.

ArterTasarım’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı Amerikan Doğal Tarih Müzesi, (AMNH) Amerika’nın en önemli müzelerinden birisi olup 1869’da New York’ta kuruldu. Kendi sergi ekibinin yanısıra, dünya çapında bilimsel kurumlarla işbirliği yaparak yılda 2 yeni sergi geliştirip, izleyiciyle buluşturuyor. Bir çoğu ödüllü olan sergiler, AMNH’ten sonra dünyanın önde gelen müzeleri, bilim merkezleri ve planateryumları tarafından sergilenmektedir.

Sergi alanında oluşturulacak özel mekanlarda, serginin uygulama ortağı olan REC Türkiye, sergiye paralel ücretsiz atölye çalışmaları gerçekleştiriyor.    

15 Ocak’a kadar santralistanbul Ana Galeri’de!

Ayrıntılı bilgi için:
ATÖLYE ÇALIŞMALARI

İklim Atölyeleri başladı
İklim değişikliği Sergisi’nde REC Türkiye tarafından düzenlenen iklim atölyeleri başladı. 4 Ekim 2011- 15 Ocak 2012 tarihleri arasında santralistanbul’da yer alan İklim Değişikliği Sergisi’nde, serginin uygulama ortağı olan REC Türkiye, iklim değişikliği ile ilgili atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. Haftaiçi ilk ve orta öğretim öğrencilerinin katılımına açık olan atölye çalışmalarına haftasonu ise tüm ziyaretçier katılabiliyor. Sergiye gelen herkese ücretsiz düzenlenen eğitimlere önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Ayrıntılı Bilgi ve kayıt için…

PARALEL ETKİNLİKLER
İklim Değişikliği Sergisi süresince şehrin çeşitli noktalarında çok daha geniş kitlelere ulaşmak adına fotoğraf sergileri, paneller, söyleşiler, film gösterimleri düzenliyoruz.

İklim Değişikliği Sergisi’nin İstanbul’da ziyarete açık olduğu 3 ay boyunca, gerçekleştirilecek film gösterimleri, sohbetler, atölyeler ve paralel sergiler ile İklim Değişikliği kent gündemine taşınıyor. Sergi sonuna kadar her Salı ve her Perşembe gerçekleştirilecek olan etkinlikler her özellikle iklim değişikliği, sürdürülebilir yaşam, çevre ile ilgili konuların daha farklı açılardan ele alındığı ve ziyaretçilere yeni kapılar açmayı hedefliyor. Paralel etkinlikleri sergi web sitesinden takip edebilirsiniz. Sergi bültenine abone olun, etkinliklerden haberdar olun…
 

Özel Konuk
15 Kasım Salı günü İklim Değişikliği Sergisi’nin özel bir konuğu var. Dr. Kathryn D. Sullivan, 1978 yılında, Amerika’nın ilk 6 kadın astronotundan biri. Hubble Uzay Teleskobu ile ilgili görev de dahil olmak üzere 15 yıl boyunca 3 kez uzay yolculuğu gerçekleştirmiş olan Dr. Sullivan şu an Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosferik Teşkilatı’nda görev yapıyor.  Alanında uzman bir oşinograf olan Dr. Sullivan, balıkçılık, iklim değişikliği, uydu izleme sistemleri ve denizel biyoçeşitlilik alanlarında derinlemesine bilgi sahibidir. Dr. Sullivan’ın katılımcılarla sohbet ederek sorularını yanıtlayacağı etkinlik, 15 Kasım’da 19.00-20.00 saatleri arasında, Enerji Müzesi konferans salonunda gerçekleşecek.
 

Film Gösterimleri: Avrupa’nın Çevre Yolu
Paralel etkinlikler kapsamında gerçekleştirilecek olan film gösterimlerine “Avrupa’nın Çevre Yolu” belgeselleri ile başlıyoruz. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve İZTV tarafından REC Türkiye ortaklığında hazırlanan “Avrupa’nın Çevreyolu” 3 bölümlük bir belgesel serisi olarak hazırlandı. Belgeselin ilk iki bölümü Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde çevre alanında Türkiye’nin geldiği noktayı, sorunlarını, önündeki engelleri ve hedeflerini ortaya koymak üzere kurgulandı. Belgeselin Türkiye bölümünün çekimleri, çevre sorunları için örnek olarak seçilen İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya ve İzmit’te gerçekleştirildi. Hava, toprak ve su kirliliği, atıklar, doğa koruma, enerji ve tarım politikaları, bu yolda atılan adımlar ve Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde izlemesi gereken yol haritası belgeselin ana eksenini oluşturuyor. Çevre örgütleri, sanayiciler, akademisyenler, Avrupa Birliği yetkilileri bu süreç için birlikte çalışırken Türkiye’yi gelecekte nasıl bir çevrenin beklediğini Avrupa’nın Çevreyolu’nda anlatıyorlar. 25 Ekim 2011 – 15.30-18.00
 

İklim Sohbetleri: Durban’a Doğru
REC Türkiye – İklim Sohbetleri, serginin ele aldığı konuları derinlemesine tartışmayı amaçlıyor. 3 Kasım’da düzenlenecek ilk iklim sohbeti, küresel iklim politikalarının geleceğinin belirleneceği son iki toplantıdan biri olan 28 Kasım-9 Aralık 2011 tarihleri arasında Güney Afrika’nın Durban kentinde gerçekleştirilecek olan İklim Zirvesi (17. Taraflar Konferansı-COP 17) olacak. Tarih: 3 Kasım 2011 / Saat: 17.00-18.00

GÜNÜMÜZDEKİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, DEĞİŞEN ATMOSFER, BUZ,
OKYANUS, KARA VE YENİ ENERJİ GELECEĞİ İLE İLGİLİ TÜM
DETAYLAR BU SERGİDE…
Amerikan Doğal Tarih Müzesi ‘nin 2008 yılında New York’ta açtığı ve 237.000
kişi tarafından ziyaret edilen “İklim Değişikliği” sergisi,  İstanbul Büyükşehir
Belediyesi ev sahipliğinde ve Türk Telekom ana sponsorluğunda
santralistanbul’da  izleyiciyle buluşuyor!
Sergi,   ArterTasarım  ve  REC  Türkiye  işbirliği  ile  4  Ekim  2011  –  15  Ocak  2012
tarihleri arasında santralistanbul Ana Galeri’de yer alacak. . . 
 
Kutup  ayısından  ölü  bir  mercana,  anime  kürelerden  çeşitli  interaktiflere  yer  verilerek  geçmişle
günümüzü gözler önüne seren “İklim Değişikliği” sergisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde
ve Türk Telekom’un ana sponsorluğunda 4 Ekim 2011’de santralistanbul’da açılıyor. 
Doğa Koleji ve Omo’nun da sponsorlar arasında yer aldığı sergi, temelde iklim değişikliği ve küresel
ısınma  konusunda  farkındalık  yaratmak  ve  birey  olarak  yapılan  davranışların  kısa  ve  uzun  vadede
doğurduğu  etkiler  hakkında  başta  çocuklar  ve  aileler  olmak  üzere  kamuoyunu  bilinçlendirmeyi
hedefliyor.
 
21.yy’ın en karmaşık, önemli, bilimsel ve sosyal konusu hakkında bilgi veren “İklim Değişikliği” sergisi,
her yaştan ziyaretçiye hitap ederken, gelecek nesiller  için de  iklim değisikliğinin yol açacağı sonuçları
sunuyor.  Tek  bir  çözümün  olmadığına  dikkat  çeken  sergi,  ziyaretçilere  kişisel,  toplumsal ve
devletlerarası eylemlerin bu soruna ne kadar etkili çözümler sunabileceğini de gösteriyor.
 
santralistanbul  Ana  Galeri  Binasının  1.katına  yayılan  ve  8  bölümden  oluşan  “İklim  Değişikliği”
sergisinde,  4  adet  interaktif,  4  adet  anime  küre,  2  adet  video  gösterimi,  20  adet  teşhir  objesi  yer
alıyor. 
 
ArterTasarım  tarafından Türkiye’ye getirilen ve REC  Türkiye’nin uygulama ortağı olduğu  sergiye her  iki kurum
tarafından geliştirilen  ilave bir bölüm eklenerek, Türkiye’den örneklere de yer verilecek. Ziyaretçiler, günümüzdeki
iklim  değişikliği,  değişen  atmosfer,  buz,  okyanus,  kara  ve  yeni  enerji  geleceği  ile  ilgili  detayları  bu  sergide
bulabilecekler.
ArterTasarım’ın  Türkiye  temsilciliğini  yaptığı  Amerikan  Doğal  Tarih  Müzesi,  (AMNH)  Amerika’nın  en  önemli
müzelerinden  birisi  olup  1869’da  New  York’ta  kuruldu.  Kendi  sergi  ekibinin  yanısıra,  dünya  çapında  bilimsel
kurumlarla  işbirliği  yaparak  yılda  2  yeni  sergi  geliştirip,  izleyiciyle  buluşturuyor.  Bir  çoğu  ödüllü  olan  sergiler,
AMNH’ten sonra dünyanın önde gelen müzeleri, bilim merkezleri ve planateryumları tarafından sergilenmektedir.
 
Sergi alanında oluşturulacak özel mekanlarda, serginin uygulama ortağı olan REC  Türkiye, sergiye paralel atölye
çalışmaları gerçekleştirecek.
 
 
Serginin Bölümleri; 
 
Bölüm 1.  Bu Duruma Nasıl Geldik?
Yanan  fosil  yakıtları  henüz  anlayamadığımız  sonuçlar  ile  dünyamızı  şekillendirdi. Sergi,  sanayi  devriminden  sonra
dünyamızı yeniden şekillendiren teknolojik avantajların panoramik ilüstrasyonu ile açılıyor. Bu kolajın içinde kırmızı
bir  ışık  çizgisi  yıllar  içinde  atmosferde  artan  karbondioksiti  grafik  olarak  temsil  ediyor.  Kömür  madenlerinde
kullanılmak  üzere  tasarlanmış,  300  yıl  öncesine  ait  su  pompası  olarak  kullanılan  Newcomen  buhar  makinası,
1900’lerden filament lamba ve 1977 Tandy TR-80 bilgisayar, devrimin başlangıcından örnekler sunuyor.
 
Bölüm 2.  Günümüzde İklim Değişikliği 
 
Sera gazları ısıyı tutar; daha sıcak bir gezegenin oluşmasına yol açar. Sergide yer alan, yerden yükselen bir tonluk
kömür modeli, iki ay boyunca bir evin ortalama enerji ihtiyacının karşılanmasını dramatik bir şekilde temsil ediyor.
Sekiz dakikalık film “Değişen İklim, Değişen Dünya” sera gazı etkilerini ve günümüzdeki küresel durumu anlatıyor.
 
 
Bölüm 3.  Fark Yaratmak
 
Enerji  tasarrufunun ve daha az harcama yapmanın birçok yolu vardır.  İnteraktif  istasyonlar  izleyiciye hayatlarında
yapacakları  ufak  değişikliklerin  gezegenimiz  için  büyük  önemini  gösteriyor.  Karbon  ayakizimizi  nasıl
küçültebileceğimizi  gösteren  bu  bölüm  evimizdeki  ampülleri  değiştirmek  ya  da  daha  az  araba  kullanmanın
karbondioksit emilimini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. 
 
Bölüm 4.  Değişen Atmosfer
 
Atmosfer  ısınıyor  ve  biz  etkilerini  hissetmeye  başlıyoruz.  Katrina  Kasırgası’nın  ve  2003’deki  Avrupa  ısı  dalgasının
dramatik görüntüleri uçdeğerlerdeki hava durumunun  insan hayatı üzerindeki etkilerini  ziyaretçiye hatırlatıyor. Üç
metrelik yağmur duvarı atmosferin ısınmaya devam etmesi durumunda oluşacak yoğun sağanak yağışın bir tasvirini
yapıyor. Bu olayların başka sebepleri olsa dahi, küresel  ısınmanın  fırtınalar, sel ve kuraklık gibi hava durumundaki
trajik değişimlere sebep olduğu kanıtlanmıştır. 
 
Bölüm 5.  Değişen Buz
 
Kutuplardaki  buz  eriyor  ve  etkisi  küresel  boyutlarda  olacak.  Manhattan  adasının  mimari  modeli  ziyaretçiye  su
seviyesinin  yükselmesi  durumunda  adadaki  yaşam  koşullarının  nasıl  değişeceğinin  örneğini  sunuyor.  Bu  maket
küresel  ısınmadan  ötürü  Grönland  ve  Batı  Antartik  buzullarının  erimesi  sonucunda  Dünya’da  deniz  kenarında
yaşayan on kişiden birinin etkileneceğini öngören bilim adamların dramatik bir hatırlatmasıdır. 
 
Bölüm 6.  Değişen Okyanus
 
Okyanus,  Dünya’nın  iklimini  düzenler.  Yani,  değişen  okyanus  değişen  iklim  demektir.  Ziyaretçi  “coral  bleaching”
kurbanı  ölü  bir  beyaz mercan modeli  ile  karşılaşıyor. Bu  ölü mercanın  arkasındaki  sağlıklı,  renkli  ve  canlı  resifler
ısınan okyanusun tehlikesi hakkında uyarıyor ziyaretçiyi. Okyanuslar gezegenimizin etrafında ısıyı döndürerek iklimi
kontrol  etmede  yardımcı  olur  ve  atmosferdeki  karbondioksidi  yok  eder.  İnsanlar  tarafından  200  yıldır  salgılanan
karbondioksidin  %30’u  okyanus  tarafından  emilmiştir  ve  okyanustaki  asidifikasyonu  arttırmıştır.  Okyanustaki
yükselen asit miktarı mercanlar, planktonlar ve diğer kabuklu organizmalar için yaşamı zorlaştırmıştır.
 
Bölüm 7.  Değişen Kara
 
Kuraklık,  sel  ve  yangınlar  ekosistemin  ve  toplumların  ıstırap  çekmesine  yol  açar.  Ziyaretçi,  gerçek  bir  ağaç
kesitindeki  halkaları  inceleyerek  iklim  değişikliğinin  kanıtlarını  çok  net  bir  şekilde  okuyabiliyor.  Uzun  süreli
kuraklığın, yoğun yağmurun ve sıklığı artan yangınların sonuçlarını keşfedebiliyor. Bu bölümde yer alan dioramalar
ise  hayvanların  ve  bitkilerin  iklim  değişikliği  sonucunda  karşılaştıkları  tehlikeleri  gözler  önüne  seriyor. Ormanların
azalması karbondioksidin artması ve oksijenin azalmasına sebep olur. 
 
Bölüm 8.  Yeni Enerji Geleceği
 
Enerji  kaynaklarımızı  temizlemek  daha  güvenilir  bir  iklim  demektir.  İklim  değişikliği  krizinin  nasıl  çözüleceğinin
anlaşılabilmesi  için  sergi  alternatif  enerji  kaynaklarının  öncü  örneklerini  gözler  önüne  seriyor.  Bu  bölüm  aynı
zamanda  alternatif  enerji  çözümlerinde  birden  fazla  yöntem  olduğuna  dikkat  çekiyor  ve  birden  fazla  çözümün
dikkatlice  kullanılmasından  doğacak  faydalardan  bahsediyor.  Enerji  geleceğimizi  tekrar  düşünmek  adlı  dokuz
dakikalık kısa filmde öncü iklim uzmanları gelecek on yıldaki iklim problemi ile nasıl başa çıkabileceğimizi anlatıyor.