Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Üniversitemizin işbirliği ile düzenlenen III. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi, açılış programı ile başladı. Kongreye Tokat Valimiz Mustafa Taşkesen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Tokat Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin, TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, daire amirleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Programda konuşan TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak “Dünyanın kabul ettiği bir gerçek var ki tarım stratejik bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Tarım büyük devletlerce ön plana alınmıştır. Ülkemizin de bu konuda son yıllarda atılımları oldukça fazladır. Özellikle nüfus artışı ve sanayileşmeyle beraber insanların ekonomik durumu düzeldikçe gıda ürünlerine, tarım ürünlerine talep gittikçe artmaktadır. İşte bu yüzden bu sektörü toprak ve su gibi doğal kaynaklarla sürdürülebilir yapmalıyız.” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin yaptığı konuşmada “Toprağımızın ve suyumuzun korunması ve gelişmesi hepimizin ortak çalışmalarıyla olacaktır. Üniversitemizin 20 yılı aşan tecrübesiyle, sayısı 26 bini geçen öğrencisi ve binden fazla akademik personeli ile bütün açılardan Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğine hazır olduğunu söylemek istiyorum. Özellikle Ziraat Fakültemiz, 30 yıllık geçmişi ve 100’ün üstünde akademisyeniyle alanında önemli bir yere sahiptir. Tokat’ın gelişmesi ve güzelleşmesi için emeği geçen herkese teşekkür ediyor kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyorum.”dedi.
Tokat Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek “Bugün burada çok sayıda makale ve bildiri sunulacak. Bu vesileyle toprak ve su kaynaklarımızın her anlamda önemli olduğunu ve bunlara sahip çıkmamız gerektiğini belirtmek isterim. Toprağın korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Toprağın korunması için su ne kadar gerekli ise toprağın bütünlüğü de o kadar gereklidir. Toprağın bütünlüğü ile ilgili politikaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini ayrıca vurgulamak istiyorum.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli “Türkiye’de son yıllarda her alanda olduğu gibi tarım alanında da çok güzel gelişmeler oluyor. Ülkemizi dünyada tarım alanında ilk 5 içine çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu, toprak ve su alanında gelişerek olacaktır. Türkiye’de 35 Ziraat Fakültesi, 26 Veteriner Fakültemiz ve 15’e yakın Su Ürünleri Fakültemiz var. Ama maalesef yapılan araştırma projelerimizin acaba kaçı özel sektörümüze veya çiftçilerimize uygulamalı anlatılıyor. Tokat’ta geçen sene 25 proje tamamlanmış. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi 30 senedir çok güzel projeler tamamlamış. Bu araştırma sonuçlarının artık uygulamaya aktarılma zamanı gelmiştir. Siz değerli araştırmacılarımızın raporlarını sahaya indirmeye çalışmalıyız.” dedi.
Tokat Valimiz Mustafa Taşkesen konuşmasında “Tokat önemli bir tarım şehri. Çevre illere baktığımızda birçok köy boşalmış. Ama Tokat ilimizin nüfusunun %49’u köy ve kasabalarda yaşıyor. %51’i şehir merkezlerinde yaşayan vatandaşlarımızın da çoğunun tarımla uğraştığını görmekteyiz. Toprak kadar iş gücümüz de mevcut. Ancak verimlilikte sıkıntılarımız var. Bunun gibi kongrelerin, vatandaşların bilinçlendirilmesi hususunda oldukça önemli olduğuna inanıyorum. Tokat tarımını Üniversitemiz ve diğer kamu kuruluşları işbirliği ile geliştirmek için çalışmalar yapacağız ve destekleyeceğiz.” dedi.
Konuşmaların ardından Tokat tarımına katkı sağlayanlara ve kongrede emeği geçenlere Tokat Valimiz Mustafa Taşkesen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Belediye Başkanımız Doç. Dr. Adnan Çiçek, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin ve TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak tarafından plaket takdim edildi.