Merhaba,
Yine şiddet, yine Şiddeti Anlamak Kongresi
Hem ülkemizde hem dünyada şiddetin her türlüsünü yoğun ve acı bir şekilde tecrübe ettiğimiz bir yılın ardından, yeniden şiddeti anlamak ve bir kez daha şiddet konuşmak için sizlerle bir araya gelmek istiyoruz.
İnsanlık tarihinin en başından beri şiddet; bazen güçlünün güçsüze, bazen de güçsüzün güçlüye ve hepsinden önemlisi insanın kendisi gibi olmayana yönelttiği bir kuvvet dışavurumu olarak var oldu.
Şiddeti anlamak, onu ortadan kaldırmak için alınacak tedbirlerin tespitinde vazgeçilmez derecede önemlidir ve şiddetin hayatımızla ilgili çok önemli sonuçları olduğundan, bu sorunu ısrarla konuşmak, tartışmak ve çözüm önerileri üretmek zorundayız.
Şiddet sorunu ile ilgili, 2015 yılının Kasım ayında “I. Ulusal Şiddeti Anlamak Kongresi” düzenledik. Bu kongrede farklı alanlardan geniş bir katılımla, şiddetin sebepleri, etkileri ve çözüm önerilerini tartıştık.
Şiddet devam ettiği sürece, biz şiddeti tartışmayı ve çözmek için çare aramayı sürdüreceğiz. Bu sebeple bu yıl da II. Şiddeti Anlamak Kongresi’ni düzenliyoruz. Bu yıl düzenleyeceğimiz kongrede, şiddeti, şiddetin taraflarını, nedenlerini, etkilerini ve sonuçlarını tespit etmeye çalışacak ve çözüme belki bir adım daha yaklaşacağız.
Bu yılki ana temamız “Toplumsal cinsiyet”, “Cinsiyet Ayrımcılığı” ve “Şiddet” olacak. Bu konulara geniş bir bakış açısı ile yaklaşmak istiyoruz. Bu sebeple, toplumsal cinsiyet kavramını tartışmak ve cinsiyet ayrımcılığını sosyolojik, psikolojik, felsefi yönleriyle incelemek niyetindeyiz. Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet ayrımcılığı kavramları üzerinden, cinsel yönelim, cinsel kimlik gibi kavramların ‘şiddet’ ile ilişkisini ve bu konulara ilişkin çözüm önerilerini tartışacağız. Şiddeti anlamak için, bazen mağdur, bazen fail açısından şiddeti ele alacağız.
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği (İMDAT) ile MEF Üniversitesi’nin ortak çalışmaları sonucu 22-25 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek kongremizde; konu ile ilgili oturumlar, paneller gerçekleştirilecek sözlü ve yazılı bildiriler ve posterler yer alacaktır. Ayrıca 22 Mart 2017 tarihinde; psikolog, psikiyatrist, hukukçu ve adli tıp uzmanları tarafından eşzamanlı olarak, iki gurup halinde “Çocukla Görüşme Teknikleri” kursu gerçekleştirilecektir. Kurs sonunda katılımcılara katılım belgesi verilecektir.
İlk kongremizde olduğu gibi sağlık, tıp, hukuk, psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi ve diğer tüm meslek gruplarına yönelik, multidisipliner bir çalışma ortaya koyacağız.
Şiddet hayatımızın bir parçası olmak zorunda değildir. Şiddetle hem bireysel, hem toplumsal çerçevede mücadele edilmelidir. Bu konudaki sorumluluk hepimize aittir.
Şiddetle mücadele için katılımcılarımızın katkı ve desteği çok değerli olduğundan, sizleri aramızda görmekten memnuniyet duyacağız.
Saygılarımızla,
Oğuz POLAT Havva KARAGÖZ
İmdat Derneği Başkanı MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı