Manisa Yunusemre Atatürk Ortaokulu İngilizce Öğretmeni İlknur Korkmaz ın ortağı olduğu ICU (I See You) (Seni Anlıyorum) isimli eTwinning projesi ile, geleneksel öğrenme süreçleri ters yüz edilerek, (Türkiye, Ürdün ve Bulgaristan )3 ülkede derslerde yeni bir öğrenme metodu uygulanıyor.
Bu eTwinning projesiyle dersler nasıl ters yüz edildi?
Ters Yüz Öğrenme Metodu (Flipped Learning Method), öğrenmeyi 21. Yüzyılın gereklerine ve imkanlarına göre revize eden bir yaklaşımın gereği olarak, öğretmenin rehber olduğu ve öğrencilerin bireysel öğrenme süreçlerinde aktif olduğu bir öğretimi amaçlıyor. Hatırlama-Anlama basamakları (Bloom’sTaxonomy) geleneksel eğitimin aksine sınıf ortamında değil evde, öğretmen tarafından sağlanan materyaller (özellikle videolar) ile gerçekleştirilirken, Uygulama-Analiz Etme-Değerlendirme- Yaratma basamakları ise ders içinde gerçekleştiriliyor. Bu sayede öğrenme süreci öğrencinin kendi öğrenme becerilerine göre farklı kanallarla desteklenerek şekilleniyor. Öğrenci kendi öğrenme sürecinde sorumluluk aldığından; akademik becerilerin yanında özdenetim ve öz düzenleme
becerilerinin de geliştiği gözlemleniyor. Ders öncesinde Hatırlama- Anlama basamaklarını kendi hızına göre tamamlayan öğrenci; edinme sürecinde olduğu bilgiyi ders ortamında pekiştiriyor. Böylece öğrencinin derse aktif katılımı da artıyor.
Ülkemizi de kasıp kavuran ve eğitim-öğretimi ciddi derecede sekteye uğratan Koronavirüs salgını sürecinde uzaktan eğitim boyunca EBA ve EBATV gibi bakanlığımızın oluşturduğu ve öğretmen-öğrencilere adeta bir eğitim materyali deryası sunan imkanlar ile Ters-Yüz öğrenme metodumuzu bu projemiz dahilinde derslerimizde etkili bir şekilde kullanma fırsatı bulduk.
Ayrıca 21. Yüzyıl vatandaşlığı, sürdürülebilir bir dünya gelişimi, kültürel çeşitlilik ve iklim değişikliği gibi küresel konularda da öğrencilerin farkındalıklarını artırmak adına uluslararası günlerde interaktif ve işbirlikçi etkinlikler düzenledik. Karışık ülke takımlarıyla Dünya Su Günü, Dünya Şiir Günü, Dünya Günü, Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon gibi önemli günleri oluşturduğumuz işbirlikçi ve ortak ürünlerle farkındalık yarattık.Bu önemli günler kapsamında akrostik şiir yazıp bunu rap müzikli şarkı yapma, haber bülteni oluşturma, poster ve sloganlardan e-book oluşturma ve sanal sergi gibi ortak ürünler ortaya çıkardık.Projemiz boyunca ve yaptığımız etkinliklerde web 2.0 araçlarını öğrenip, bunları etkili bir şekilde kullanmaya çalıştık. Projemizi dolu dolu aktivitelerle bitirip yeni şeyler öğrenmenin ve derslerimizdeki Ters-Yüz Öğrenme Metodunun etkinliğinin mutluluğunu yaşıyoruz.
Oluşturduğumuz media okuryazarlığı ve dezenformasyonla ilgili haber bültenimizi aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/9pySuqK-6g0