Heinrich Böll Stiftung Derneği Burs

Heinrich Böll Stiftung Derneği Burs

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği (HBSD) olarak Mart 2008’den itibaren kırsal kalkınma veya enerji verimliliği/yenilenebilir enerji alternatiflerinin geliştirilmesine yönelik bir burs programı yürütmekteyiz. Burs programımıza dahil olan öğrencilerden beklentilerimiz; kırsal kalkınma veya enerji verimliliği/yenilenebilir enerji alanlarına yönelik hazırlayacakları tezlerinin HBSD’nin program başlıklarının temel değerlerine uyumlu, sosyo-politik bir angajman ile yüksek derecede bilimsel katkı sunuyor olması.

Yeni dönem burs programı için son başvuru tarihi:

23 Haziran 2017 Cuma günüdür!

Başvurular;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
YÖK tarafından tanınmış bir Türkiye üniversitesinde yüksek lisans programına kayıtlı,
Ağırlıklı araştırma alanı ve tez konusu olarak kırsal kalkınma veya yenilenebilir enerji / enerji verimliliği konularını belirlemiş öğrenciler tarafından yapılabilmektedir.
Başvurular adrese posta, kargo veya elektronik posta aracılığı ile yapılabilmektedir.

Burs başvuruları ile ilgili sonuçlar en geç 31 Ağustos 2017 tarihine kadar başvuru yapanların kişisel mail adreslerine e-posta ile bildirilecektir.

BURS BAŞVURUSU İÇİN AYRINTILAR

Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin yüksek lisans öğrencileri için düzenlediği bursla ilgili bilgiler ve gerekli koşullar aşağıda sıralanmıştır:

Burs hakkında bilgi
Başvuru koşulları
Bursiyerlerin seçilmesi ve kriterler
Başvuru tarihi
Gerekli belgeler
1. Burs hakkında bilgi

Heinrich Böll Stiftung Derneği, ağırlıklı araştırma alanı olarak kırsal kalkınma veya yenilenebilir enerji / enerji verimliliği konularını seçmiş olan yüksek lisans öğrencilerine üçüncü sömestrlerinden itibaren en fazla iki sömestr boyunca burs vermektedir. Hazırlanan tezlerde konuların toplumsal cinsiyet açısından ele alınması derneğimiz tarafından ayrıca önemsenmektedir. Derneğimiz, düzenlenecek olan bu burs programıyla, belirlenen alanlarda araştırma yapacak öğrencileri desteklemek, genel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve eğitimlerinin ardından uzmanlık alanlarında çalışmalarını teşvik etmek istemektedir.

Aylık 150.- Euro olan burs miktarının yanında, iki sömestr başında öğrencilere 150.- Euro tutarında araştırma ve kitap parası verilecektir.

Burs süresi boyunca bursiyerler için Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından bir alt program oluşturulacaktır. Bursiyerler bu programa katılabileceklerdir. Burs süresince öğrencilerin çalışma alanlarıyla ilgili yurt içindeki ve dışındaki konferans, seminer, sempozyum gibi etkinliklere katılmaları desteklenecektir.

2. Başvuru koşulları

Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin yüksek lisans öğrencileri için düzenlediği bursa başvuruda bulunabilmek için:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Türkiye’de YÖK tarafından tanınmış bir üniversitede yüksek lisans programına kayıtlı olmak,
Ağırlıklı araştırma alanı ve tez konusu olarak kırsal kalkınma veya yenilenebilir enerji / enerji verimliliği konularını belirlemiş olmak,
Başvuru yapacak yüksek lisans öğrencilerinin ikinci sömestrlerinde olmalari gerekmektedir.
3. Bursiyerlerin seçilmesi ve kriterler

Başvurular posta yoluyla, yazılı olarak Heinrich Böll Stiftung Derneği’ne yapılacaktır. Bu başvurular danışma kurulu tarafından ön elemeden geçirilecektir. Danışma kurulu ön elemeyi geçen öğrencilerle mülakat yapacak ve burs almaya hak kazanan öğrencileri belirlenecektir. Danışma kurulu bursiyerleri belirlerken cinsiyet eşitliğine dikkat edecektir.

Öğrencilerin daha önceki eğitim hayatlarındaki başarı durumları, sosyal ve politik motivasyonları, herhangi bir sivil toplum kuruluşunun faaliyetlerinde aktif olarak yer almaları, başvurular değerlendirilirken dikkate alınacak kriterler arasındadır. Başka bir kuruluştan burs almıyor olmak bir diğer önemli kriterdir. Başvuruda bulunan öğrencilerin sosyo-ekonomik durumu değerlendirmede göz önüne alınacaktır.

4. Başvuru tarihi

Başvurular, Mart ayından sonra aşağıdaki adrese posta, kargo veya e-mail yolu ile yapılmalıdır. Başvurular Temmuz ayı içinde değerlendirmeye alınacak ve Ağustos ayı içinde belirlenecek bir tarihte ön elemeyi geçen öğrencilerle mülakat yapılacaktır.

Bir sonraki dönem için belirlenen son başvuru tarihi: 23 Haziran 2017 Cuma günüdür!

5. Başvuru belgeleri

Başvuru belgeleri Heinrich Böll Stiftung Derneği’ne tek nüsha halinde gönderilmelidir. İstenen belgeler:

Başvuru nedenini, öğrenimiyle ve çalışma hayatıyla ilgili hedeflerini, sosyal ve politik motivasyonlarını anlatan ve bir sayfayı geçmeyen bir başvuru mektubu
Tez çalışmasının konusu ve kısa tanımı
Daha önceki öğrenim hayatını ayrıntılı bir şekilde içeren özgeçmiş
Referans mektubu (tez danışmanı tarafından yazılmış)
Lisans diplomasının öğrenci işlerinden onaylı fotokopisi
Öğrenci belgesi
Lisans ve yüksek lisans öğreniminin transkripti
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Aşağıdaki adrese yapacağınız başvurular için şimdiden teşekkür ederiz.

Posta ile:

Heinrich Böll Stiftung Derneği
İnönü Cad. Hacı Hanım Sok. 10/12
Gümüşsuyu / İstanbul

e-mail yolu ile; info@tr.boell.org

Not:

Başvuru sırasında verilen bilgiler tamamen gizli tutulacaktır ve başka kişilere veya kurumlara iletilmeyecektir.
Başvuruların reddedilmesi durumunda Heinrich Böll Stiftung Derneği açıklama yapmayacaktır.
Başvuru için Heinrich Böll Stiftung Derneği’ne teslim edilen evraklar iade edilmeyecektir.
Evraklarla ilgili daha ayrıntılı bilgi için sıkça sorulan sorular bölümüne bakınız.
Başvurularla ilgili sonuçlar en geç 25 Ağustos 2017 tarihine kadar kişisel mail adreslerine e-posta ile bildirilecektir.

Biz kimiz?

Heinrich Böll Stiftung Derneği, Yeşiller hareketine yakın, bağımsız, siyasi bir sivil toplum kuruluşudur. Kendimizi yeşil bir düşünce kuruluşu ve tüm dünyayı kapsayan aktif bir yeşil ağ olarak tanımlıyoruz. Tüm dünyada 34 ofisimiz bulunmaktadır. Temel değerlerimiz ekoloji ve sürdürülebilirlik, demokrasi, insan hakları ve adalettir.

Şimdiye kadar 2000 bursiyerin dahil olduğu bu ağ içinde halen yaklaşık 800 bursiyer çalışmalarını sürdürmektedir. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin 2008 yılından beri düzenlediği burs porgramı çerçevesinde Türkiye’den toplamda 35 bursiyer bulunmaktadır.

Derneğin Türkiye bürosu, 1994 yılından bu yana demokratikleşme, insan hakları ve azınlık haklarının korunması, ekolojik esaslara uygun enerji üretimi, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma, küresel ve bölgesel güvenlik politiklarının geliştirilmesine yönelik girişim ve çalışmaları destekleme ve teşvik etme gayretindedir.

Heinrich Böll Stiftung Derneği olarak, Türkiye’de özgürlüklerin ve kültürlerin korunması yolunda verilen çabalara müdahil olmayı istemekteyiz. Özgürlükçü ve katılımcı bir demokrasi anlayışını desteklemek ve ileriye taşımak öncelikli hedefimiz. Kültürel çeşitliliğe katkıda bulunmak ve bu çeşitliliği savunmak, demokrasinin temel görevlerinden biri. Biz de, yöneldiğimiz sorunları belirlerken tüm dinlere ve yönetim biçimlerine bütünsel bakarak, çok farklı açılardan korkusuzca çözüm üretmeye çalışıyoruz. Türkiye’de tabu olan konuları tartışmaya açıyoruz. Demokratikleşme sürecinde sesi duyulmayan kesimlere destek vermeyi hedefliyor, etnisite, din ya da toplumsal cinsiyete dayalı ayrımların önlenmesine çalışıyor, farklı kesimler için fırsat eşitliğine vurgu yapıyoruz.

Heinrich Böll Stiftung Derneği olarak ekolojiyi politikanın temel alanlarından biri olarak görüyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam için pratikte ve düşünsel boyutta radikal olarak neleri değiştirmemiz gerektiğini sorguluyor ve bunlara dair politikalar oluşturmaya çabalıyoruz. Türkiye’de iklim değişikliğine dair tedbirler alınması, enerjide kömür, doğalgaz, petrol gibi fosil yakıtların yerini güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının alması ve kırsal kalkınmanın doğayla uyum içinde gerçekleştirilmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Tüm bunları yaparken, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları ile ortaklaşa çalışıyoruz. İsmimizi almış olduğumuz Nobel Edebiyat Ödüllü Heinrich Böll’ün vurgu yaptığı değerleri, özgürlüklerin savunulması, sivil itaatsizlik, hoşgörü, kültür ve sanatın önemine ilişkin görüşlerini paylaşıyoruz.

Beklentimiz

Bursiyerlerimiz eğitim hayatlarında son derece başarılı olmuş, sosyo-politik açıdan kendilerini geliştirmiş kişilerdir. Öğrencilerin başarılarını sadece ders notlarına bağlı olarak değil, toplumsal duyarlılıkları ve tüm biyografik bağlamları çerçevesinde değerlendiriyoruz.

Derneğimizin bursu sadece iyi performansa yönelik bir ödüllendirme ile sınırlı değildir. Aksine, bizim beklentilerimizi de tanımlayacak şekilde, öğrencilerin eğitimlerini hedef odaklı sürdürüp sorumluluk almalarını, geniş bir perspektifle toplumsal açıdan etkin olmalarını içermektedir. Öğrenci oluşumlarında veya sivil toplum kuruluşlarında yer almak, öğrenci temsilciliği yapmak gibi etkinlikler, bahsettiğimiz sosyo-politik angajmana örnek verilebilir.

Bursiyerlerimiz, yenilikçi fikirlere, disiplinlerarası araştırma yaklaşımlarına açık, eleştirel ve yapıcı bir bilimsel yaklaşıma sahip kişiler arasından seçilmektedir. Bursiyerlerimiz, etkin katılımlarıyla çok yönlü programımızı zenginleştirler. Burs programı süresince eğitimleri ile ilgili düzenli olarak yaptıkları raporlamaların yanı sıra, burs programının başlangıcını takip eden Nisan ayında gazeteci, akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan bir jürinin önünde tez çalışmaları ile ilgili bir sunum yaparlar. Bu burs programıyla, bursiyerlerin kırsal kalkınma ve enerji verimliliği ile ilgili gerekli sistematik düşünce, metod ve beceriyi edinmeleri beklenmektedir. Burs programı aşağıdaki araç ve beklentileri kapsamaktadır:

Uzmanlar ve bursiyerlerin kendi aralarında bilgi ve metod aktarımı,
Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından konuyla ilgili düzenlenen etkinliklere bursiyerlerin hem hazırlık süreçlerinde hem de etkinlik sırasında aktif katılımı.
Hedefimiz

Programın ana hedefi, gerek kırsal kalkınma, gerekse enerji alanındaki gelişmelere destek olmak, bu konularda geleceğin karar vericileri konumunda olan gençlerin uzun erimli politikalar geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

Amaçlar:

Programın hedef grubundaki kişilerin ilgili alanlara daha fazla yoğunlaşmalarını, bu alanlara yönelik daha fazla çalışmada bulunma fırsatı edinmelerini, böylece kendi konseptlerini yaratma ve kullanma imkanı bulmalarını sağlamak,
Programın hedef grubundaki kişilerin bu alanlardaki sorunlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmalarını, böylece bu konulara yönelik pratik çözümler üretebilmelerini sağlamak,
Bursiyerlerin gerek kırsal kalkınma, gerekse enerji verimliliği konusunda Türkiye’nin şartlarını ve potansiyellerini derinlemesine öğrenmelerine yardımcı olmak,
Bursiyerlerin başka ülkelerin deneyimlerini öğrenmelerini sağlamak,
Kırsal alan ve enerji kavramlarının politika ve bilim alanında öncelikli hale gelmesini sağlamak, gençlerin bu konulara ilgisini artırmak,
Alanın sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin çok disiplinli bir bağlamda geliştirilmesini sağlamak.

a.) Burs programı ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor?

Program, Haziran ayında yapılan başvuruları takiben Temmuz ayındaki değerlendirmeler ve Ağustos ayında yapılan mülakattan sonra 1 Eylül tarihi itibariyle başlayıp iki eğitim dönemi boyunca sürmektedir.

b.) Burs programına kaçıncı döneminde olan öğrenciler başvurabilmektedir?

Burs programı, bursa hak kazanan öğrencilerin üçüncü ve dördüncü sömestrlerinden itibaren verilmektedir. Yani:

Üçüncü sömestrinden (1 Eylül) itibaren burs ödemesi başlayacak öğrenci, başvurusunu ikinci döneminin sonuna doğru yapmış olmalıdır. Yüksek lisans eğitim programına kayıt tarihi Eylül olan öğrenciler bu kategoriye girmektedir.
Dördüncü sömestrinden (1 Eylül) itibaren burs ödemesi başlayacak öğrenci, başvurusunu üçüncü dönemindeyken yapmış olmalıdır. Yüksek lisans eğitim programına kayıt tarihi Şubat olan öğrenciler bu kategoriye girmektedir. Aynı zamanda, yurtdışı veya yabancı dil eğitimi için yüksek lisans kaydını dondurmuş, kayıt tarihi bir önceki yıla denk gelen öğrenciler, durumlarını resmi olarak belgeledikleri takdirde başvuru yapabilirler.
c.) Başvuru evrakları arasında istenen tez konusuna ilişkin belgeyi, henüz ders aşamasında olduğumdan ve tez konuma karar vermediğimden iletemiyorum. Başvurum yine de kabul edilir mi?

Hayır, başvurunuz kabul edilmez. Bursiyer öğrencilerimizden öncelikli beklentilerimiz arasında yüksek lisans eğitimine hedef odaklı başlamış olması yer almaktadır. Tez konunuza burs programına başvurduğunuz zaman aralığında resmi olarak başvurmamış olsanız dahi tez konunuza karar vermiş olmanız beklenmektedir. Çalışmayı düşündüğünüz tez konunuzla ilgili bir sayfayı geçmeyecek özet metin mutlaka başvuru evraklarının arasında olmalıdır.

d.) Başvuru evrakları arasında istenen, tez danışmanı tarafından yazılmış referans mektubunu, henüz ders aşamasında olduğumdan ve danışmanımı henüz seçmediğimden veremiyorum. Başvurum yine de kabul edilir mi?

Tıpkı c şıkkındaki sorunun cevabında olduğu gibi, tez aşamasında çalışmayı düşündüğünüz öğretim görevlisi ile görüşüp başvuru evraklarına referans mektubunu eklemeniz gerekmektedir, ancak resmi olarak bu mümkün değilse, bunu başvuru formunda belirtmeniz gerekecektir.

e.) Ders dönemi tamamlanmadığından transkript almam söz konusu değil. Ne yapmalıyım?

Son başvuru tarihi Haziran sonudur ve öğrencilehem 1. hem 2. döneme ait transkript alabilmektedirler.

f.) Heinrich Böll Stiftung Derneği bursa hak kazanan öğrencilere yurtdışında eğitim, ikamet, iş imkanı sağlayabilmekte midir?

Hayır. Burs programımız kapsamında hiçbir şekilde yurtdışı bağlantılı eğitim, ikamet, iş imkanı sağlamaya yönelik herhangi bir çalışma yoktur.

g.) Doktora öğrencileri bursa başvurabiliyor mu?

Hayır, Doktora öğrencileri burs programına başvuramıyor. Burs programı sadece yüksek lisans öğrencileri için geçerlidir. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin doktora öğrencileri için bir burs programı bulunmamaktadır.

h.) Çalışanlar bursa başvurabiliyorlar mı?

Özel sektörde tam zamanlı çalışanların burs başvuruları kabul edilmemektedir. Burs programına hak kazanan öğrencilerden program başladıktan sonra tam zamanla bir işe girdikleri taktirde burs ödemesi durdurulur.

i.) Burs programının bir alt programı içerisinde belirtilen staj imkanı zorunlu mudur?

Hayır, zorunlu değildir. Bu, deneyim edinmek isteyen bursiyerlere, proje ortaklarımız vasıtasıyla sağlanabilecek bir imkandır.

j.) Bu burs karşılıklı bir burs mu? Daha sonra geri ödeme yapılıyor mu?

Hayır, burs karşılıklı değildir. Koşullar yerine getirildiği takdirde herhangi bir geri ödeme yapmanız gerekmemektedir ancak sözleşmede yer alan maddelerin ihlali söz konusu ile geri ödeme talep edilebilir.

k.) Hangi durumlarda burs kesilir? Burs kesildiği takdirde, o tarihe kadarki ödeme geri istenir mi?

Ödeme için gerekli olan bilgilerin yanlış ve/veya eksik olduğunun ortaya çıkması durumunda burs kesilir ve geri ödeme talep edilir.
Ödemenin HBSD tarafından burs için öngörülen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığının anlaşılması durumunda burs kesilir ve geçmişe dönük olarak faiz talep edilir.
Burs programı süresince teslim edilmesi gereken evrak, rapor vs. belirtilen zamanlarda teslim edilmez, bilgilendirme yapılmaz ise burs kesilir ve geri ödeme talep edilir.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı’nın HBSD’ye verdiği fonlarda kısıtlamaya gitmesi veya fonların tamamen kesilmesi durumunda burs kesilir.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.