Hayvansal Üretim ve Teknolojileri 2023-2024 Taban Puanları ve İş Olanakları

Üniversite Bölüm Taban Puanları ve Başarı Sırlaması
Üniversite Bölüm Taban Puanları ve Başarı Sırlaması

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü, hayvansal ürünlerin elde edilmesi ve pazarlanması ile ilgili eğitimler veren bir lisans programıdır.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü, üniversitelerin Ziraat Fakültelerinde yer alan 4 yıllık bir lisans programıdır. Bu bölümde, hayvansal üretim, hayvancılık yönetimi, hayvan beslenmesi, hayvan sağlığı, hayvan yetiştirme ve ıslahı, hayvansal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması gibi konularda eğitim verilmektedir.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, hayvancılık sektöründe çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde, uluslararası kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmektedir.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümüne YKS’nin SAY puan türüyle girilmektedir.

4 yıllık sayısal puanına göre öğrenci alan bölüm.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri 2023 Taban Puanları, Başarı Sıralamaları ve Kontenjanlar

Üniversite Program Adı Kontenjan**
2023
2022
2021
2020
Sıralama
2023
2022
2021
2020
Taban Puan
2023
2022
2021
2020
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ 
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi 
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri (Fakülte)
(İngilizce)
20+1+0+1+0
20+1
20+1
15+1
698.835
613.076
Dolmadı
484.000
240,39014
238,24757
Dolmadı
238,70193
MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ 
Uygulamalı Bilimler Fakültesi 
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri (Fakülte) 30+1+0+1+0
30+1
30+1
20+1
943.082
999.663
Dolmadı
Dolmadı
219,26797
204,91556
Dolmadı
Dolmadı
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ 
Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu (Eleşkirt) 
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri (Yüksekokul) 40+1+0+1+0
30+1

1.037.735
1.383.482

211,95422
172,73569

** : Kontenjan = Genel + Okul Birincisi + Şehit-Gazi Yakını + 34 Yaş Üstü Kadın + Depremzede Aday

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümüne girmek için YKS’de yeterli puanı almak ve ilgili üniversitenin hayvansal üretim ve teknolojileri bölümüne yerleşmek gerekmektedir.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü, biyoloji, fen bilimleri ve teknolojiye ilgi duyan, pratik ve analitik düşünme becerileri gelişmiş olan kişiler için uygun bir bölümdür.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları için iş imkanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvan yetiştiricisi: Hayvan yetiştiricileri, hayvancılık işletmelerinde hayvan yetiştirme, bakım ve beslenme gibi işlerde görev alırlar.
  • Hayvancılık işletmecisi: Hayvancılık işletmeleri yöneticileri, işletmelerin genel yönetiminden sorumludur.
  • Hayvan sağlığı teknisyeni: Hayvan sağlığı teknisyenleri, hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde veteriner hekimlere yardımcı olurlar.
  • Hayvansal ürünlerin işleyicisi: Hayvansal ürünler işleyicileri, et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünlerin işlenmesinden sorumludur.
  • Hayvansal ürünlerin pazarlamacısı: Hayvansal ürünlerin pazarlayıcıları, hayvansal ürünlerin satışını ve pazarlamasını yaparlar.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü, günümüzde hızla gelişen ve değişen bir bölümdür. Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, bu alandaki gelişmeleri takip ederek başarılı bir kariyere sahip olabilirler.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları için iş olanakları

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde, uluslararası kuruluşlarda ve sivil toplum kuruluşlarında çalışabilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler, genellikle hayvan yetiştiricisi, hayvancılık işletmecisi, hayvan sağlığı teknisyeni, hayvansal ürünlerin işleyicisi, hayvansal ürünlerin pazarlamacısı gibi unvanlarda görev alırlar.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları için iş imkanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kamu kurumları: Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, kamu kurumlarında tarım ve orman bakanlığı, hayvancılık genel müdürlüğü, tarım il müdürlükleri gibi birimlerde çalışabilmektedir.
  • Özel sektör: Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, özel sektörde hayvancılık işletmeleri, hayvansal ürünler üreten ve satan şirketler, hayvansal ürünlerle ilgili araştırma ve geliştirme yapan şirketler gibi kurumlarda çalışabilmektedir.
  • Uluslararası kuruluşlar: Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, uluslararası kuruluşlarda FAO, OIE gibi kuruluşlarda çalışabilmektedir.
  • Sivil toplum kuruluşları: Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü mezunları, sivil toplum kuruluşlarında hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlara danışmanlık hizmeti verebilirler.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü
Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümü, hayvansal üretim ve yönetimi ile ilgili konuları kapsayan bir lisans programıdır. Bölümde öğrenciler, hayvan besleme, hayvan hastalıkları, üreme ve genetik, hayvansal üretim teknolojileri, hayvansal ürünlerin depolanması ve işlenmesi, tarım işletmeciliği ve yönetimi, ekonomi ve pazarlama gibi konuları öğrenirler.

Bölümdeki dersler, hayvan besleme yöntemleri, yem hazırlama teknikleri, süt ve süt ürünleri teknolojisi, et ve et ürünleri teknolojisi, hayvansal üretim verimliliği, hayvansal üretimde genetik, üreme, hastalık önleme ve tedavisi, hayvan refahı, hayvancılık işletmelerinin finansal yönetimi gibi konuları içerir.

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri bölümü mezunları, hayvancılık işletmelerinde üretim, işletme yönetimi ve planlama, hayvan besleme, genetik, üreme, hastalık kontrolü, hayvancılıkta teknolojik yeniliklerin uygulanması ve pazarlama konularında çalışabilirler. Ayrıca, araştırma ve geliştirme departmanlarında çalışarak, hayvancılıkta yeniliklerin keşfedilmesine ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesine katkıda bulunabilirler.

Merhaba Değerli Öğrenciler ve Veliler,
Siz veya çocuğunuz matematik, fen bilimleri, Türkçe veya başka bir ders konusunda sorunlar yaşıyorsa ve online – yüzyüze özel ders almayı düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz! Hemen özel ders öğretmenleri ve öğrenci koçluğu platformundan özel ders veren öğretmenlerimizi inceleyebilirsiniz.

Deniz Eren SAVAŞ
Online ve Yüzyüze Özel Ders Öğretmenlerinin Buluştuğu HUB. Özel ders taleplerini için öğretmen profillerini inceleyiniz.