Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanında Türkiye’ nin ilk Tematik Meslek Lisesi Öğrencilerini Bekliyor

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Lisesi
Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Türkiye’ nin Geleceğine Yön Verenler Burada Yetişiyor
Havacılık ve Uzay Okulumuzda, Modern Eğitim imkanları ile Konforlu bir ortamda, Alanlarında Uzman Eğitimcilerimizle Ülkemizin geleceğine katkı sunuyoruz.

Öğrencilerimiz okulda son teknolojilerle donatılmış olan atölyelerde havacılık ve uzay teknolojisi alanında nitelikli bir eğitim alırken okulun görsel sanatlar ve müzik atölyeleri ile spor salonlarında ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirme ve boş zamanlarını değerlendirme olanağı bulacaklardır.

İlk Yıl 3 Bölüme 60 Öğrenci Alınacak

havacılık uzay lisesi
havacılık uzay lisesi

Havacılık ve Uzay Teknolojisi Meslek Lisesi

Tasarım ve İmalat Dalı
· Kompozit üretim ve analizi ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
· Özel prosesler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
· İmalat teknikleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
· Hidrolik-pnömatik ve mekanik sistemler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

İtki Sistemleri Dalı
· Ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde ileri itki sistemlerinin tasarımı, montajı ve bakımını yapma
· Pervane bakım ve ayar işlemlerini yapma
· Yanma ve yakıtlar ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

Elektronik Sistemler Dalı
· Basit elektrik-elektronik devreler kurma, çalıştırma, elektriksel ölçmeleri gerçekleştirme
· Elektronik kart tasarımı ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
· Uçak elektrik sistemlerinde kullanılan devre elemanlarının test, bakım onarım işlemlerini yapma
· Elektronik sistem üretimi ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
· Elektronik ve dijital uçak sistemlerinin bakımını yapma
· Havacılık ve uzay aviyonik sistemler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

Bu okuldan teknisyen unvanı ile mezun olacak öğrenciler havacılık ve uzay teknolojilerine yönelik çalışan kamu ve özel sektör işletmelerinde istihdam edilebileceklerdir.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Programlarından mezun olanlara;

Mezun oldukları Anadolu Teknik veya Anadolu Meslek Program türünün ilgili alan ve dalında diploma (MTAL)

İşyeri açma belgesi

Usta öğreticilik belgesi

EUROPASS belgesi

Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge verilmektedir.

Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerimiz Yükseköğretime Geçiş Sistemi sınavına girerek kazanmaları halinde ön lisans (2 yıllık) ya da lisans (4 yıllık) programlarına yerleşebilirler.

Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir.

Havacılık ve Uzay Teknolojisi
Havacılık ve Uzay Teknolojisi

Mezunlarımız yükseköğretime geçerken hiçbir hak kaybına uğramazlar. Diğer ortaöğretim kurumu mezunları ile eşit şartlarda yükseköğretim kurumlarına girme hakkına sahiptirler.

Sektörün insan kaynağı ihtiyacını belirleyerek insan kaynağı planının ve hava aracı ve yedek parça üretiminin yerli imkânlarla yapılması, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda örgün mesleki ve teknik ortaöğretimde havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır.

24.770 m2 ‘lik alanda kurulmuştur. Eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşan tesiste, 32 adet derslik, 6 adet laboratuvar, 2 adet resim ve müzik atölyesi ve konferans salonu bulunmaktadır.

Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitene sahiptir. İl dışından alınacak öğrenciler banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda barınacaktır.

Atölye binasında Tahribatsız Muayene Atölyesi (NDT), İtki Sistemleri ve Pervane Atölyesi, Temel Elektronik Atölyesi, Montaj, Entegrasyon ve Kontrol Atölyesi, Havacılık ve Uzay Aviyonik Sistemleri Atölyesi, Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Laboratuvarları bulunmaktadır.

uzay havacılık lisesi
uzay havacılık lisesi

Adres : HASANOĞLAN BAHÇELİEVLER MAH. 648 CAD. NO 16 ELMADAĞ / ANKARA

https://ankarahavacilikveuzayteknolojilerimtal.com

HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİLERİ
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti her alanda olduğu gibi ileri teknoloji alanında da kimseye bağlı olmadan önemli adımları hayata geçirmiştir. 11. Kalkınma Planında da ileri teknolojiyle ilgili çalışmalar millî teknoloji hamlesi olarak nitelendirilmiştir. Bu hamlenin gerçekleştirilmesi adına devletin tüm organları seferber olmuştur.

Türkiye, yaşadığı zihniyet dönüşümü sonucu gerçekleştirdiği yerli ve millî çalışmalarıyla savunma sanayiinde ve uzay ve havacılık alanında üretme gücü ve kapasitesini tüm dünyaya göstererek Güçlü Türkiye olma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir.

Ülkemizin havacılık ve uzay teknolojileri sektöründe gösterdiği büyüme doğrultusunda yaşanan gelişme, uygulanan proje, verilen hizmet ve uluslararası düzeyde yapılan görüşmeler havacılık ve uzay teknolojileri alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmaların hız kazanmasına neden olmuştur. Son zamanlarda meydana gelen gelişmeler sonucunda Türkiye’nin havacılık ve uzay sektöründeki rekabet gücünü de artırmıştır. Bundan dolayı sektörün insan kaynağı ihtiyacını belirleyerek insan kaynağı planının ve hava aracı ve yedek parça üretiminin yerli imkânlarla yapılması, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda örgün mesleki ve teknik ortaöğretimde havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Savunma Sanayi, Uzay ve Havacılık alanlarında yaşanan hızlı dönüşümle eş zamanlı olarak Millî Eğitim Bakanlığı bu sektöre nitelikli iş gücü yetiştirmek için Türkiye’nin teknoloji seferberliğine ortak olarak mesleki ve teknik eğitimde önemli çalışmalara imza atmıştır. Bakanlığımız mesleki ve teknik eğitimde son üç yıldır yaşadığı paradigma değişikliğiyle sektörle iş birliklerini güçlendirmiş, dinamik bir mesleki eğitim yapısı inşa etmiş ve bu alanlara nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla gerçekleştirdiği iş birlikleri kapsamında yeni okullar açmıştır.

Bu iş birlikleri kapsamında açılan Ankara Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Konya Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi okullarımız, Liseye Yerleştirme Sınavında %1’lik dilime giren öğrencilerimizin de tercihi haline gelmiştir.

Ülkemizde teknoloji hamlesiyle uzay çalışmalarıyla ile ilgili faaliyetler hız kazanmaya başlamış, bu anlamda diğer Ülkelerle rekabet gücümüz artmıştır. Göktürk 1, Göktürk 2, Göktürk 3, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B, İMECE gibi çalışmalar Ülkemiz adına uzay ve havacılık alanında atılan önemli adımlardan olmuştur.
Bakanlığımız oluşturduğu dinamik mesleki ve teknik eğitim sistemi aracılığıyla uzay ve havacılık alanında da harekete geçerek 25 Şubat 2019 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı işbirliği protokolü ve 14 Haziran 2019 tarihinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında imzaladığı protokollerle ilk defa havacılık ve uzay teknolojileri alanında mesleki ve teknik ortaöğretim düzeyinde eğitim verecek olan Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açmak için çalışmalara başlamıştır.

Yapılan çalışma kapsamda örgün mesleki ve teknik ortaöğretimde havacılık ve uzay teknolojisi eğitiminin yaygınlaştırılması, eğitim içeriklerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi hedeflenerek Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanı öğretim programı hazırlanarak Talim ve Terbiye Kurulunda görüşülerek kabul edilmiştir. Bu kapsamda; hazırlanan Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanı çerçeve öğretim programı altında;
Tasarım ve İmalat,
İtki Sistemleri ve
Elektronik Sistemler dalları açılmıştır.
Söz konusu öğretim programı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TAİ, TEİ temsilcileri ile alan öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından hazırlanmıştır.

Hazırlanan çerçeve öğretim programı kapsamında eğitim verecek olan ilk meslek lisesi;
Ankara ili Elmadağ ilçesinde Hasanoğlan Bahçelievler Mahallesinde 24.770 m2 ‘lik alanda kurulmuştur. Eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşan tesiste, 32 adet derslik, 6 adet laboratuvar, 2 adet resim ve müzik atölyesi ve konferans salonu bulunmaktadır.
Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitene sahiptir. İl dışından alınacak öğrenciler banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda barınacaktır.

Atölye binasında Tahribatsız Muayene Atölyesi (NDT), İtki Sistemleri ve Pervane Atölyesi, Temel Elektronik Atölyesi, Montaj, Entegrasyon ve Kontrol Atölyesi, Havacılık ve Uzay Aviyonik Sistemleri Atölyesi, Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Laboratuvarları bulunmaktadır.

Havacılık ve Uzay Teknolojileri alanında Ülkemizdeki ilk meslek lisesi olan okulda, özel program ve proje uygulanacak olup okulun yönetici ve öğretmenleri seçilerek alınacaktır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlanacak olup Anadolu Teknik Programında 1(bir) yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil 5 (beş) yıl süreyle eğitim-öğretim verilecek ve tüm öğrenciler Bakanlığımızca yapılan Merkezi Sistem Sınavı puanına göre alınacaktır.

Okulda uygulanacak programlar, bireyleri iş hayatına hazırlamak amacıyla tasarlanmış olup iş gücü piyasası ihtiyaçları ve iş analizi yaklaşımı esas alınarak meslekler analiz edilmiş, meslek profili tanımları ve meslek elemanının yapması gereken iş/görev ve işlemler belirlenmiştir.

Havacılık ve Uzay Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır:
• Tasarım ve İmalat
• İtki Sistemleri
• Elektronik Sistemler

Bu doğrultuda Havacılık ve Uzay Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan meslekte ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır:

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve Ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma

• Üretimde kullanılacak malzeme çeşitleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Sistem tasarımının temelleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma

• İş sağlığı, bilgi, çalışma ve malzeme güvenliği ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• TS EN ISO standartlarına ve teknik resim kurallarına uygun olarak çizim programı ile iki boyutlu çizimler yapma, özellik ve tanımlama komutlarını kullanma, çizim kütüphanesi oluşturma ve perspektif çizme

• Havacılık ve uzay teknolojisinin temelleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
Tasarım ve İmalat Dalı
• Kompozit üretim ve analizi ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Özel prosesler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• İmalat teknikleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• Hidrolik-pnömatik ve mekanik sistemler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
İtki Sistemleri Dalı

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde itki sistemlerinin tasarımı, montajı ve bakımını yapma

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde ileri itki sistemlerinin tasarımı, montajı ve bakımını yapma

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak pervane bakım ve ayar işlemlerini yapma

• İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alarak yanma ve yakıtlar ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
Elektronik Sistemler Dalı

• İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak basit elektrik-elektronik devreler kurma, çalıştırma, elektriksel ölçmeleri gerçekleştirme

• Elektronik kart tasarımı ile ilgili bilgi ve beceri kazanma
• İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak uçak elektrik sistemlerinde kullanılan devre elemanlarının test, bakım onarım işlemlerini yapma

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektronik sistem üretimi ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektronik ve dijital uçak sistemlerinin bakımını yapma

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak havacılık ve uzay aviyonik sistemler ile ilgili bilgi ve beceri kazanma

Öğrencilerimiz okulda son teknolojilerle donatılmış olan atölyelerde havacılık ve uzay teknolojisi alanında nitelikli bir eğitim alırken okulun görsel sanatlar ve müzik atölyeleri ile spor salonlarında ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirme ve boş zamanlarını değerlendirme olanağı bulacaklardır.

Bu okuldan teknisyen unvanı ile mezun olacak öğrenciler havacılık ve uzay teknolojilerine yönelik çalışan kamu ve özel sektör işletmelerinde istihdam edilebileceklerdir.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Programlarından mezun olanlara;
Mezun oldukları Anadolu Teknik veya Anadolu Meslek Program türünün ilgili alan ve dalında diploma (MTAL)
İşyeri açma belgesi
Usta öğreticilik belgesi
EUROPASS belgesi
Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge verilmektedir.
Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerimiz Yükseköğretime Geçiş Sistemi sınavına girerek kazanmaları halinde ön lisans (2 yıllık) ya da lisans (4 yıllık) programlarına yerleşebilirler.
Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir.
Mezunlarımız yükseköğretime geçerken hiçbir hak kaybına uğramazlar. Diğer ortaöğretim kurumu mezunları ile eşit şartlarda yükseköğretim kurumlarına girme hakkına sahiptirler.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.