HANGİ GÜBRE DAHA YARARLI
Proje Alanı/ Dalı: Fen Bilgisi
Proje Türü: Araştırma Projeleri
Proje Amacı: Son yıllarda artan kimyasal gübreye rakip olacak doğal gübrenin kullanımını artırmak ve böylece organik tarımı artırarak insan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanımını azaltmak. PROJENİN HEDEFLERİ: 1- Doğal gübreden kimyasal gübreye oranla daha fazla verim almayı sağlamak 2- Doğal gübrelerden olan hayvan ve bitki gübresinden hangisinin bitki gelişimine daha etkili olduğunu göstermek 3- Organik tarımı artırarak insan sağlığını ve çevreyi korumak 4- Çevremizde kolayca bulabileceğimiz doğal gübreler sayesinde çiftçi ekonomisine katkıda bulunmak
Proje Özeti: Üç saksıya 260 gram toprak konuldu ve her saksıya da lahana tohumları ekildi.Saksılardan birine 42 gram hayvan gübresi diğerine aynı miktar bitki gübresi ve diğerine de kimyasal gübre konuldu.Üç saksı da iki güne bir eşit miktarda sulandı.her gün boyları ölçülerek kaydedildi.Lahanalar için uygun sıcaklık 15-21 C olduğu için saksılar içeride bekletildi.
Projede Elde Edilen Sonuç: Gözlemler sonucunda ilk çıkan hayvan gübresi ekili saksı, bir gün sonra bitki gübresi ekili saksı ve en son ise kimyasal gübre ekili olan saksı olmuştur. Daha sonra yapılan boy ölçümlerinde en fazla artış hayvan gübresi katkılı saksıda gözlemlenmiştir. SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Ahır gübresi, terkibinde bulunan azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementleri dolayısıyla, toprağı besin maddelerince zenginleştirir. Toprağa humus vererek de toprağı ıslah eder. Ahır gübresi, toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Toprağın su tutma kabiliyetini ve havalanmasını arttırır. Yeşil gübre bitkileri, toprakta çürüyerek, toprağı organik maddece zenginleştirir. Bünyelerinde bulunan besin maddeleri de toprağa geçer. Toprağın yapısı düzelir. Yeşil gübrelemede, daha ziyade fiğ, bakla, soya fasulyesi, taş yoncası gibi havanın azotundan istifade ederek, köklerinde azot biriktiren ve bu sebeple toprağı azotça zenginleştiren bitkinin seçilmesi en uygundur.
Anahtar Kelimeler: GÜBRE, HAYVANSAL, BİTKİSEL
Proje Danışmanı: MUSTAFA DEMİRER
Proje Öğrencileri: Kutsal GÜNDÜZ – Muhammet Yasin ÖLEMEZ –