İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI: Hamsterların farklı beslenme düzeni ve farklı algı koşullarında davranış ve zekalarındaki değişiklikleri gözlemlemek .Bu sayede diğer canlılar için çıkarımlarda bulunmak.Biyolojik ve medikal araştırmalara ışık tutmak.
PROJE HEDEFİ: DENEKLERİN NORMAL YAŞAM DÜZENLERİNDE BİR PROBLEMİ ÇÖZME HIZLARINI ÖLÇEREK ÖZELLİKLE MUTLULUK DÜZEYLERİNİ ARTIRICI VE AZALTICI FAKTÖRLERİN ETKİLERİNİ GÖZLEMLEYEREK DİĞER CANLILAR İÇİN ÇIKARIMLARDA BULUNMAK
PROJE ÖZETİ: 1-Kahve çekirdeği, kırmızı lahana, tarçın, cips, gibi deneklerimizin severek yediği besinler problem çözme hızlarını artırdı.Severek yapılan beslenme bizi mutlu ettiği için daha zeki yapar. 2-Kimyon , çikolata gibi zekayı açması beklenen yiyecekleri sevmeyen deneklerimiz yavaşladı. 3-Bilinenin aksine, deneğin sevdiği müzik, klasik müzikden daha fazla olumlu etki yarattı 4-Yoğun kokular konsantrasyonu azalttığından olumsuz birer faktördür.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: 2 Tane hamster ve 4 farklı labirent hazırladık. Hamster arı normal beslenme düzenlerinde iken 4 labirenti de 1 er gün arayla test ettik. Labirentlerin çıkış kısımlarına deneklerin sevdiği yiyecekler bıraktık. Çıkış sürelerini kaydettik. 2 hamsterda aşağıda verilen yiyecekleri birer gün beslenmelerine ekleyerek besledik. Son öğünü yedikten yarım saat sonra labirentlerden 1. sine bırakıp varış süreleri arasındaki farkları not ettik. Birer gün ara verip diğer yiyecekleri denedik Gözlemlerimizin ikinci bölümünde farklı hızlardaki müzik türlerinden 4 tane seçtik ve normal yeme düzenlerinde deneklerimiz labirente girmeden 2 dakika önce başlamak şartıyla varışa kadar dinlettik. Varış sürelerini not aldık. Kokular üzerinde de sesler ile ilgili yaptığımız deneyin aynısını gerçekleştirdik. Hamster ların 2 tanesini pet shop dan 20 liraya aldık. Yaşam alanı ve yemleri için toplam 80 lira verdik.Denekler ile ilgili güvenlik ve hijyen koşullarını bir veterinere danışarak öğrendik.Gözlemlerimiz boyunca kendisine sık sık danıştık. Yaptığımız gözlemler ile çok ayrıntılı sonuçlar elde ettik. Gözlemlerimiz sonucunda iki denekte de elde edilen sonuçlara dayanarak aşağıdaki sonuçları elde ettik 1-Kahve çekirdeği, tarçın, kırmızılâhana, patates, fındık deneklerimizin ikisi tarafından da severek yendi. Problem çözme hızlarını artırdı. 2-Gürültülü ve anlamsız müzik(düzensiz çalınan davul) deneklerin ikisinin de kafasını karıştırdı. Çok az da olsa her ikisi için de varış süresini uzattı. 3-Her iki hamstera da sık dinletilen (bizimde sık dinlediğimiz yavaş bir müzik)melodi hızlı hareket etmelerini sağladı. 4-Yoğun kötü veya yoğun güzel koku deneklerimizde olumlu bir gelişme sağlamadı. Gözlemlerimiz devam ederken bizlere yardımcı olan deneklerimiz şimdi evlerimizin ayrılmaz bir parçası oldu.