HABİTAT KÖPRÜSÜ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI:
Habitat köprüsü sayesinde canlı türlerinin doğal yaşam alanlarının devamlılığının sağlanması ve canlı türlerinin yok olmasının engellenmesi

PROJE HEDEFİ:
1-DOĞAL HAYATI KORUMANIN ÖNEMİNİN BELİRLENİP,BU ALANDAKİ ÇALIŞMALARIN TESPİTİ. 2-KARAYOLLARI ÜZERİNDE CANLI TÜRLERİNİN KAZA SONUCU ÖLDÜĞÜ NOKTALARIN BELİRLENMESİ 3- KARAYOLUNUN ALTINDAN VE ÜSTÜNDEN HABİTAT KÖPRÜSÜ OLUŞTURARAK CANLI TÜRLERİNİN DOĞAL YAŞAM ALANLARININ DEVAMLILIĞININ SAĞLANMASI.

PROJE ÖZETİ:
Karayollarının neden olduğu canlı türlerinin azalmasına engel olmayı sağlayacak köprü projemiz için: İl Çevre ve Orm. Müd.den ve ZKÜ Biyoloji bölümünden Zong.-Ank. Karayolu çevresinde yaşayan canlı türleri bilgisini aldık. Zong. Çevre ve Orman Müd ile Zong. Karayolları İl Müd.den hayvan ölümlerinin sık olduğu noktaları belirledik.bu noktalara karayolunun altından ve üstünden köprüler ile geçişler yaparak o bölgede yaşayan canlıların doğal yaşam alanlarının devamlılığını sağladık.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
PROJE PLANI: 1-Araştırma (Litaretür Taraması) a- Biyolojik çeşitliliğin tahribi ve azalmasının nedenlerinin araştırılması. b-Doğal hayatın korunması ile ilgili yapılması gerekenlerin araştırılması. c-Yabani hayvan türlerinin korunması ile ilgili yapılmış çalışmaların araştırılması. 2- Literatür sonuçlarının analizi 3- Zonguldak-Ankara karayolu çevresinde yaşayan hayvan türlerinin belirlenmesi. 4- Habitat köprüsünün maketi yapımında kullanılacak malzemelerin temin edilmesi,maketin hazırlanması. Ekosistemlerin temelini oluşturan canlıların çeşitliliği ekolojik döngü devamlılığı için gereklidir. Tahminlere göre,yaşamakta olan canlı türleri, tarih boyunca yaşamış olan türlerin ancak % 1inden az bölümünü oluşturmaktadır.Buna göre türlerin % 99u kaybolmuştur. Günümüz insanının neden olduğu tür katliamı,diğer nedenlerden 400 kat daha hızlıdır.Ulaşımı sağlamak için yapılan yolları hayvanların doğal yaşam alanlarını böldüğünden tür çeşitliliğine olumsuz etkisi vardır.Canlılar ormanlık alanlarda farklı noktalarda ihtiyaçlarını gidermektedir.Karayolları yaşam sahalarının ortalarına yapıldığından ihtiyaçlarını gidermek için yoldan geçmesi gereken canlılar araçların altında kalmaktadır. Çev.-Orm. İl Müd.den Zong.-Ank. yolu üzerinde en sık hayvan ölümlerinin olduğu yeri belirledik. Hayvan ölümlerinin sık olduğu noktalar canlıların yaşam alanlarının geçişi olduğunu gösterir. Bu noktalara yapılmasını uygun gördüğümüz köprülerin temsili maketini hazırlarken kullanacağımız mukavvaları,sprey boyalarını, renkli kartonları, doğadan topladığımız çalıları ve kara yosunlarını temin ederek okulumuz işteknik öğretmenlerinden aldığımız yardım ile tamamladık. Bizim projemiz sayesinde ormanlık alanlarda şehirler arası ulaşımı sağlamak amacıyla yapılan, karayolları üzerinde (belirlenen noktalara) alttan ve üsten olmak üzere ormanlık alanın devamını sağlayacak köprüler yaparak canlı türlerinin doğal yaşam alanlarının sürekliliği sağlanmış olmaktadır.