Projenin Adı:
GÜRPINAR’DA HEYELAN TEHLİKESİ TAŞIYAN BÖLGELERDEKİ YAPILAŞMA VE OLUMSUZ ETKİLERİ
Amaçlar:
Gürpınar’da yaşanan hızlı kentleşmenin heyelan riski açısından değerlendirilmesi. Sahanın heyelan risk haritası kullanılarak 1996 ile 2004 yılları arasındaki heyelan risk bölgelerindeki yapılaşma,olumsuz etkilerin ortaya konulması, çözüm yollarının sunulması amaçlanmıştır.
GİRİŞ:
Hızla gelişen teknoloji ve sanayileşmeyle kırsal kesimden şehirlere doğru yoğun bir nüfus hareketi başlamıştır. Türkiye’ de hızlı yaşanan bu hareket, gelişmiş ülkelere göre daha çok ve az kontrollü olarak gerçekleşmektedir. Bu göç son 25 yılda hızla büyüyen İstanbul’un bir yandan doğal ortamı ve su kaynaklarını tehdit ederken diğer taraftan yerleşime elverişli olmayan alanlara doğru devam etmektedir. İstanbul’un kontrolsüz, düzensiz ve sorunlu olarak büyüyen alanlarından biri Gürpınar’dır. 15–20 yıl öncesine kadar buğday ve ayçiçeği yetiştirilen tarım arazileriyle kaplı olan Gürpınar’da bugün villalar ve hatta 10–15 katlı siteler bulunmaktadır. Heyelan ve deprem bakımından İstanbul’un en riskli alanlarından biri olan Gürpınar’ın bu gelişimi endişe vericidir. Gürpınar’da kontrolsüz ve düzensiz gelişimi önlemek amacıyla bölgede heyelan risk analizine göre yapılaşmaya izin verilmelidir.
SONUÇLAR VE TARTIŞMALAR:
Gürpınar’da 15 km2’lik alanın %66 sı yer kayması nedeniyle yapılaşmaya uygun değildir.
Heyelan riski taşıyan yamaç duyarlılığı az olan yerlerde atılan atıklar ve buradaki yapılaşmanın neden olduğu aşırı yükleme heyelan riskini arttırmaktadır.
Yörenin bir diğer olumsuz tarafı kanalizasyon sistemi olmayıp kaçak yapılanmanın olduğu alanlarda doğrudan yere verilen sular yamaç direncini azaltır ve heyelana zemin oluşturur.
Gürpınar Yarımadası yer kayması bakımından İstanbul’un en riskli yöresi olup yer iyileştirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bunun içinse;
Jeofizik jeoteknik ve jeoloji mühendislerinin birlikte çalışarak temeline izin vermediği yerlerin yapılaşmaya kapatılması gerekmektedir.
Danışman Öğretmen : Gökhan Aldemir