YARIŞMANIN TEMASI ve AMACI
Fotoğraf sanatı aracılığı ile SODES kapsamındaki illerin insan odaklı olarak doğal, tarihi, turistik, sosyal ve kültürel öğelerini belgeleyerek; kentlerimizin tanınmasını sağlamak, kentlere ait bir görsel bellek oluşturmak ve fotoğraf sanatına katkıda bulunurken aynı zamanda SODES illeri için bir arşiv oluşturmak hedeflenmektedir.
YARIŞMANIN KONUSU
Fotoğraf sanatının önerdiği kurallar kullanılarak, her türlü bakış açısıyla, SODES kapsamındaki illerin SODES amaç ve faaliyetleri doğrultusunda bilinen, görülen ya da bilmediğimiz, göremediğimiz çizgilerini klasik ve özgün çalışmalarla ön plana çıkarmaktır.
T.C. KALKINMA BAKANLIĞI SOSYAL DESTEK PROGRAMI (SODES) I. ULUSAL FOTOĞRAF YARIŞMASI
YARIŞMANIN ADI: Gülen Yüzler Fotoğraf Yarışması
YARIŞMANIN TEMASI ve AMACI
Fotoğraf sanatı aracılığı ile SODES kapsamındaki illerin insan odaklı olarak doğal, tarihi, turistik, sosyal ve kültürel öğelerini belgelereyerek; kentlerimizin tanınmasını sağlamak, kentlere ait bir görsel bellek oluşturmak ve fotoğraf sanatına katkıda bulunurken aynı zamanda SODES illeri için bir arşiv oluşturmak hedeflenmektedir.
YARIŞMANIN KONUSU
Fotoğraf sanatının önerdiği kurallar kullanılarak, her türlü bakış açısıyla, SODES kapsamındaki illerin SODES amaç ve faaliyetleri doğrultusunda bilinen, görülen ya da bilmediğimiz, göremediğimiz çizgilerini klasik ve özgün çalışmalarla ön plana çıkarmaktır.
YARIŞMAYI DÜZENLEYEN KURUM
T.C. Kalkınma Bakanlığı (Malatya Valiliği SODES Proje Koordinasyon Ofisi)
KATILIM KOŞULLARI
•Yarışma, Seçici Kurul üyeleri ve onların birinci derece yakınları dışında tüm amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçılarına açıktır.
•Katılımcılar yarışmaya en çok 5 adet fotoğraf ile katılabilirler. Yarışma baskı dalındadır.
•Fotoğraflar, SODES kapsamındaki illerin (Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siir, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş) sınırları içerisinde çekilmiş ve daha önce hiç bir yarışmada ödül almamış olmalıdır. Ödül almış fotoğrafların bir bölümünden üretilen görüntülerin yarışmaya katıldığı tespit edildiği takdirde, yarışma dışı bırakılır. Ödül almış ise ödülü geri alınır. Bu durum diğer sıralamaları değiştirmez.
•Fotoğrafların uzun kenarları 45 cm’den uzun, kısa kenarları 18 cm’den kısa olmamalıdır. Fotoğrafların arkasına sağ alt köşesine sadece rumuz ve sıra numarası yazılacaktır. (Örnek: 12345-1) Herhangi bir yüzeye yapıştırılmış, paspartulu ve kenar boşlukları olan fotoğraflar kabul edilmez.
•Fotoğraflar, baskıları dışında 300 dpi çözünürlükte, en yüksek sıkıştırma kalitesinde, baskı kadrajında ve JPEG formatında CD’ye kayıtlı olarak da gönderilecektir. CD kaydı olmayan başvurular değerlendirilmeye alınmayacaktır. CD üzerine rumuz yazılmalıdır.
•Katılım formu eksiksiz olarak doldurulmalı, imzalanmalı, fotoğrafların kayıtlı olduğu CD ve katılım formu, üzerinde yarışmacının rumuzunu yazılı olduğu ayrı bir zarfın içine konulmalı ve fotoğraflarla birlikte zarar görmeyecek biçimde kapalı olarak teslim edilmelidir. CD kaydında fotoğrafların adlandırılması rumuz ve sıra numarası içermeli, katılım formundakiyle aynı olmalıdır.
•Fotoğrafçı; fotoğrafın ana içeriğine zarar vermeden her türlü çekim tekniğini, filtre uygulamasını, kontrast, renk ayarı, keskinlik ve toz alma gibi işlemleri yapabilir.
•Yarışma koşullarına uymadığı belirlenen fotoğraflar, yarışma dışı bırakılacaktır.
•Katılımcı, yarışmaya gönderdiği yapıtın tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerinin aldığını kabul, beyan ve taahhüt eder. Ödül alan katılımcılardan bu beyan ve kabulleri dışında hareket ettiği anlaşılanlardan elde ettikleri ödül, ünvan ve her türlü kazanımlar geri alınır.
•Yarışmaya gönderdiği fotoğraf üzerinde, yapıt kendisine ait olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye çalışan ve değerlendirme kurulunu yanıltmaya yönelik müdahale ve değişiklikleri yapanlar ile ödül almış fotoğrafların katılımının kısıtlandığı yarışmalarda böyle bir fotoğrafla ya da bu fotoğrafın ana unsur olarak kullanıldığı yapıtlarla katılımda bulunan kişilerin yarışmalara katılımı TFSF (Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) Yarışma İlkeleri gereğince bir yıl süreyle kısıtlanır.
•Haklarında yukarıda açıklanan gerekçelerle verilmiş kısıtlılık kararı devam eden katılımcılar bu yarışmaya katılamazlar.
•Ödül alan ve satın alınan fotoğraflar, SODES arşivine alınacak ve tanıtım amacıyla T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın uygun gördüğü çalışmalarda ve başka kamu kurumlarının aynı amaçla çalışmalarında da, eser sahibinin ismi belirtilerek kullanmalarına izin verilecektir. Bu durumda ayrıca bir telif ödenmeyecektir. Eserlerin tüm telif hakları eser sahibinin olacaktır. Arşivimize bağışlanan fotoğrafların kullanım hakları da ödül alan ve satın alınan fotoğraflar ile aynı olacaktır. Ödül alan fotoğraflar TFSF yayını olan Almanak-2012 kitabında kurumumuza ayrılan sayfalarda da yer alacaktır.
•Sergilenen fotoğrafların dışında kalan fotoğraflardan da satın alınmasına karar verilen fotoğraflara 100 TL ödenecektir. Satın alınmasına karar verilmiş fotoğraflar iade edilmeyecektir.
•Yarışmanın kataloğu basılı ve CD albüm şeklinde yapılacaktır. Hazırlanan katalog ve CD albüm SODES Proje Koordinasyon Ofisleri’ne, ödül alan yarışmacılara, fotoğraf derneklerine ve TFSF’ye gönderilecektir.
•Eserler gönderildikleri ambalajda ve biçimde iade edileceklerdir. (Elden teslim edilenlerin iadesi elden, kargo ile gönderilenlerin iadesi ise kargo ile yapılacaktır). Eserlerin iade işlemi sırasında oluşabilecek kayıp ve hasarlardan Kalkınma Bakanlığı ve TFSF sorumlu değildir. Geri gönderim tarihinden sonra 1 ay içinde geri alınmayan ya da adresinden geri dönen eserler tutanakla TFSF Temsilcisi gözetiminde imha edilecektir.
•Tüm yaırşmacılar, yarışma koşullarını ve Seçici Kurul kararlarını istisnasız kabul etmiş sayılır.
YARIŞMA TAKVİMİ
Son Katılım Tarihi: 31 Ağustos 2012
Seçici Kurul Toplantı Tarihi: 4-5 Eylül 2012
Sonuç Bildirimi: 8 Eylül 2012
Sergilenme Tarihi: 13-14-15 Eylül 2012
Ödül Töreni: 13 Eylül 2012
Geri Gönderme: 25 Eylül 2012
(Sonuçlar www.sodes.gov.tr ve www.tfsf.org.tr sitelerinden ilan edilecektir.)
SEÇİCİ KURUL
Dilek OKKALI SANALMIŞ – Kalkınma Bakanlığı – Planlama Uzmanı
İbrahim DEMİREL – Fotoğraf Sanatçısı
Mustafa ERTEKİN – Fotoğrafçı – AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) Başkanı
Doç. Dr. Emre İKİZLER – Fotoğraf Sanatçısı
Fehmi KOLÇAK – İnönü Üniversitesi Eğt. Fak. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
Seçici kurul en az üç kişi ile toplanır.
ÖDÜLLER
Birincilik Ödülü : 3.000 TL
İkincilik Ödülü : 2.000 TL
Üçüncülük Öldülü : 1.000 TL
Mansiyon (3 Adet) : 500 TL
Sergileme / Satın Alma : 100 TL
YARIŞMA SEKRETERYASI VE KATILIM TESLİM ADRESİ
Eyyup ÖZPOLAT
Malatya SODES Proje Koordinasyon Ofisi – Ofis Sorumlusu
Adres: Ferhadiye Mh. Ferhadiye Sk. İl Genel Meclis Binası Kat:2 MALATYA
malatyasodes@gmail.com
Tel: 0 (506) 773 93 74 – 0 (422) 324 15 91