Sorumluluğu öğrenmek de tıpkı diğer becerileri öğrenmek gibidir. Çocuk ne kadar çok denerse bu konuda o kadar çok başarılı olur. Çocuğun kendi kendini yöneten, yüksek benlik saygısına sahip, bir birey olarak gelişmesi, büyük ölçüde ona sağlanan fırsatlara ve ebeveyn yaklaşımına bağlıdır. Ebeveynler iyi niyetle yaklaştıklarını düşünerek yemeğinden giyimine, ev ödevlerinden arkadaş seçimlerine kadar, çocuk adına her şeye karar verebilmektedir .Çocuğun sınırlar içinde karar vermesine ve bu kararların sorumluluğunu taşımasına olanak tanımak gerekir. Çocukların öncelikle evde bazı sorumluluklar üstlenerek sorumluluk bilincinin gelişmesi, onun okul ile ilgili sorumluluklarını da daha kolay üstlenmesine ve karşılaşabileceği sorunlarla baş edebilmesine yardımcı olacaktır. Bu proje tam da çocukların sorumluluk duygularını geliştirecek, yaparak ve yaşayarak hayatı deneyimleyeceği haftalık uygulaması ve öğrenmesi gereken görevlerden oluşmaktadır
Projemiz ülkemizden 10 ortaklı bir projedir. Projemizle çocukların sosyal yaşam ve günlük yaşam becerilerini geliştirmeyi amaçladık. Projemiz çocukların sorumluluk duygularını geliştirecek, yaparak ve yaşayarak hayatı deneyimleyeceği haftalık uygulaması ve öğrenmesi gereken 5 farklı görevden(Kirli çamaşır uzmanları, Akşam yemeği aşçıları, Alış veriş ustaları, Sokak hayvanları kahramanları, Geri dönüşüm dedektifleri)oluşmaktadır. Her görev için ev ve okulda yapılacak aşamalar belirledik. Görevlerini yerine getiren öğrencilerimize görev başarı madalyaları taktık. Proje ortaklarımızla işbirliği içinde çalışarak proje şarkısı, sanal sergi, farkındalık videoları vb çalışmalar yaparak web2 araçlarını aktif kullandık. Final ürünleri olarak kapanış videosu, e Book, e Broşur vb hazırladık.
Projemizde kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağlayacak ,eğlenerek öğrenebileceğimiz ,bizi sonuca götürecek yöntem ve teknikleri kullanmaya çalıştık. Görevlerimizi ev ve okul olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirdik. Böylece çocukların okulda öğrendiklerini evde uygulamaları, velilerin eğitime aktif katılımı sağlandı.
Kirli çamaşır uzmanları görevinde çocukların çamaşırları ayrıştırma, yıkama ,katlama, düğme ilikleme , dikme vb özbakım becerilerini geliştirmeyi hedefledik.
Akşam yemeği aşçıları görevinde çocukların sofra kurma, bulaşık yıkama ve yerleştirme, sofra adabı, aile iletişimi, mutfak tasarrufu, hijyen vb becerileri geliştirmeyi hedefledik
Alışveriş ustaları görevinde, bilinçli tüketim, alış veriş kuralları, paylaşım, gelenek ve göreneklerimiz vb konularda bilgi ve beceri sahibi olmayı hedefledik.
Sokak hayvanları kahramanları görevimizde empati, hoşgörü, sevgi, merhamet ,yardımlaşma gibi değerleri kazandırmayı hedefledik.
Geri dönüşüm dedektifleri görevimizde, çevre bilinci oluşturma, sıfır atık ,geri dönüşüm kavramlarını öğrenme ve uygulama gibi duyarlılıkları kazanmayı hedefledik.
Tüm bu hedeflere ulaşabilmek için yaş grubumuzun özellikleri doğrultusunda öğrenmeleri dikkat çekici ve eğlendirici hale getirmeye çalıştık. Yaparak ve yaşayarak öğrenme, drama, rol oynama, beyin fırtınası, gezi, sergi, gözlem, deney gibi farklı teknikler kullandık. Projemizin adının yazılı olduğu ve e twinning logolu t şörtler tasarlayarak çamaşır katlama çalışmalarını eğlenceli hale getirdik. Bez çantalar tasarlayıp poşet kullanımının azaltılmasına dikkat çekerek gerçek ortamda çocukların alış veriş yapmalarını sağladık. Okul çevresinde yer alan çamlıktaki güvercinler için gezi düzenleyerek hazırladığımız yemliklerle ve yiyeceklerle kuşları besledik. Sokak hayvanlarının sıkıntılarına dikkat çekmek için ortak okullarımızla farkındalık videosu hazırladık .Geri dönüşüm oyuncakları tasarlayıp oynadık; sanal ortamda ortak okullarımızla işbirliği içinde sergi düzenledik. Öğrencilerimizi web 2 araçlarıyla tanıştırdık. Projemizi uygulamada bize destek olan veli ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz.